Najväčšia šelma na Slovensku nás „straší“ aj v tomto období
30 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Ak by ste chceli vianočné dobroty vytráviť na čerstvom vzduchu v horách, je dôležité uvedomiť si, že medvede, ktoré mátali turistov počas leta aj  jesene, sa na zimný spánok neuložili. Ich stopy môžete nájsť v snehu aj teraz.

„Zimný spánok medveďa hnedého je adaptácia na nedostatok potravy, ktorý je spôsobený snehovou pokrývkou a extrémnymi teplotnými podmienkami," hovorí Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Ako uviedol, v dobrých rokoch s dostatkom prirodzenej potravy sa medvede nemusia uložiť na zimný spánok, deje sa tak napríklad v semenných rokoch buka. Priblížil, že  „v prípade, že medvede objavia aj neprirodzený zdroj potravy - napríklad poľovnícke vnadisko, kde pravidelne nachádzajú ľuďmi predkladanú potravu, nemusia sa uložiť na zimný spánok, alebo jeho začiatok sa môže oddialiť,"

Ústavná právnička si pripomína smutné ročné výročie
Je koniec roka a treba si ešte užiť. Aby prípadné prehrešky ostali na konte starého roka. - uznáva na úvod svojho statusu Judita Laššáková a hneď pripomína, že užiť si treba aj čas strávený s rodinou. Dostali sme ho do daru, no nikdy nevieme, koľko... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Stopy medveďov môže podľa neho súvisieť aj s ich vyrušovaním turistami.„Medvede patria medzi nepravých zimných spáčov, čo znamená, že počas teplejších a na potravu priaznivých zím nemusia hibernovať," dodal.

FB/Medvede na Slovensku

Ako uvádza Juraj Slašťan - hibernácia je nepravým zimným spánkom, počas ktorého medveďovi klesne telesná teplota, zníži sa elektrická aktivita nervovej sústavy, utlmí sa dýchanie a srdcová frekvencia. „Začiatok a koniec hibernácie závisí od ekologických faktorov prostredia, prevládajúcich klimatických podmienok, geografickej polohy, vertikálnej členitosti pohoria, ale aj od fyziologického stavu jedinca, jeho veku a pohlavia. Začiatok hibernácie, respektíve jej dĺžku ovplyvňuje aj dostatok potravy, individuálna vnútorná dispozícia organizmu a celý rad abiotických a biotických faktorov. V priebehu trvania hibernácie medveď neprijíma žiadnu potravu," uzavrel svoj opis hibernácie.

Našiel sa! Expremiérov "múdrosráč"
Koľká pokora, koľká všímavosť razí z posledného príspevku poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu. Škoda, že musíme dodať, že ide IBA o čistú iróniu. Inak sa už reagovať na jeho vyjadrenie ani nedá!... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.