Za dovezené potraviny sme zaplatili oproti nášmu exportu 1,7 miliardy eur navyše
29 | 12 | 2021 I TASR

Negatívne saldo zahraničného obchodu Slovenska s agrokomoditami dosiahne za tento rok úroveň 1,7 miliardy eur. Uviedlo to pre TASR Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pri hodnotení roka 2021.

"Na základe vývoja salda zahraničného obchodu môžeme konštatovať, že v roku 2021 dosiahne zápornú hodnotu vo výške asi 1,6 až 1,7 miliardy eur. Aký schodok nakoniec dosiahneme, sa dozvieme až v marci budúceho roka, keďže údaje za zahraničný obchod za celý rok 2021 bude Štatistický úrad SR publikovať najskôr v marci 2022," spresnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Poznamenal, že Slovensko je dlhodobo čistým vývozcom poľnohospodárskych komodít a čistým dovozcom potravinárskych produktov. "V porovnaní s krajinami EÚ máme jednu z najnižších úrovní hrubej pridanej hodnoty na zamestnanca v potravinárstve," upozornil.      

Ekonomika slovenského potravinárskeho priemyslu je podľa neho ovplyvnená zostrujúcim sa konkurenčným tlakom na trhu EÚ, dôsledkom čoho je rastúci dovoz potravín. Vývoz sa dlhodobo orientuje na plodiny s nízkou pridanou hodnotou, ktoré sa do SR čiastočne vracajú vo forme dovozu ako spracované výrobky s vyššou pridanou hodnotou.

"Na Slovensko najviac dovážame mäso a mäsové výrobky, ryby, mlieko, vajcia, med, liehoviny, nápoje, ovocie, orechy, pekárske a cukrárske výrobky, zeleninu, kakao. Vo vývoze najviac dominujú obilniny, mlieko, živé zvieratá," spresnil agrominister.

Podčiarkol, že je záujem negatívne saldo obchodnej bilancie SR v potravinách znižovať. "Je nám jasné, že na to, aby sme to mohli urobiť, potrebujeme mať niekoľko európskych šampiónov v produkcii niektorých vybraných potravín. Čiže špecialistov, ktorí sa kvalitou a objemom produkcie dokážu presadiť na európskom trhu," zdôraznil S. Vlčan.

"Zároveň verím, že nastavíme pravidlá tak, že sa nám podarí rozvinúť aj menšie podniky, ktoré budú integrované vo vlastných odbytových vertikálach a ktoré budú schopné ponúkať potraviny regionálneho charakteru, niečím zaujímavé, o ktoré budú mať slovenskí spotrebitelia záujem," dodal.

Opozičný poslanec: Podvod za podvodom, korupcia za korupciou!
Štátny tajomník Milan Kyseľ "lieta v prasacom škandále", v ktorom bude mať čo vysvetľovať. Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer-SD) túto kauzu vo svojom statuse posúva o kúsok ďalej. Pri prvej medializovanej správe o dotácii na 6 ošípaných pre... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balašková