Pozývací list koalície a prezidentky (nielen) na Sliači vymení sovietsku za vlajku USA
29 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Pozývací list je hovorové označenie listu z augusta 1968, napísaného po rusky a adresovaného Leonidovi Brežnevovi, na ktorom sú podpísaní Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasiľ Biľak. List so žiadosťou o „bratskú pomoc“ „pred hrozbou kontrarevolúcie“ poslúžil ako zámienka na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska, ktorá zastavila obrodný proces demokratizácie Pražskej jari.

Dátumy 21. august 1968 a 21. jún 1991. To je čas "príchodu" a odchodu sovietskych vojsk, ktoré vtedajší štát Slovákov a Čechov okupovali v druhej polovici minulého storočia celých 23 rokov.

Nezvyčajný pamätník odhalili pred niekoľkými rokmi v meste Sliač, ktoré bolo priamo postihnuté prítomnosťou nezvaných hostí.

„Pamätníkom chceme pripomínať, že Sliač bol ako jedno z mála miest v bývalom Československu priamo postihnutý prítomnosťou sovietskych vojakov. Má byť aj pripomienkou ďalším generáciám, aby nezabudli na túto dejinnú udalosť,“ povedal vtedy pre spravy.pravda.sk občiansky aktivista Milan Julény, ktorý inicioval postavenie pamätníka.

Naď, Korčok, prezidentka a Heger s celým Oľano a SaS "zabudli"

Úsilie menovaných strčiť sa USA "niekam" je takisto obdivuhodné ako úsilie Indru, Koldra, Švestku a Kapka či rovno Biľaka kolenovať pred Brežnevom a celým boľševickým aparátom vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Akurát svetové strany sú opačné. Každá doba má svojich Biľakov, akurát, volajú sa inak. A každej dobe tí jej časovo príslušní Biľakovci prinášajú takmer rovnaké utrpenie a poníženie pre národ, ktorý "vedú".

Súčasný pozývací list pre USA

Volá sa "Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických". Len tak mimochodom, vie niekto v našej republike o nejakom mandáte, ktorý by vládu na takéto niečo spnomocňoval?

Poďme spolu do návrhu - opakujem, nateraz "iba" návrhu - nazrieť:

"Táto Dohoda stanovuje rámec na posilnené partnerstvo a spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi a dopĺňa všeobecné podmienky stanovené v NATO SOFA, pokiaľ ide o prítomnosť ozbrojených síl USA a ich závislých osôb nachádzajúcich sa na území Slovenskej republiky, ako aj prítomnosť a činnosti dodávateľov USA nachádzajúcich sa na území Slovenskej republiky v osobitných situáciách uvedených v tejto Dohode."  

Výhradné pristúpenie

"Pojem „Dohodnuté zariadenia a priestory“ zahŕňa zariadenia a priestory na území Slovenskej republiky uvedené v prílohe a také ďalšie zariadenia a priestory na území Slovenskej republiky, ktoré môže Slovenská republika poskytnúť v budúcnosti na základe vzájomnej dohody, a ku ktorým majú ozbrojené sily USA, dodávatelia USA, závislé osoby a ďalšie osoby podľa vzájomnej dohody prístup a sú oprávnené ich používať podľa tejto Dohody. Pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si Slovenská republika alebo jeho výkonný zástupca určí na svoje výhradné používanie, budú mať Strany spoločný prístup k dohodnutým zariadeniam a priestorom a budú ich spoločne používať, s výnimkou tých častí, ktoré Strany alebo ich výkonní zástupcovia osobitne vyhradia na výhradný prístup a používanie ozbrojenými silami USA." 

Odovzdanie celých území a zariadení na nich cudzej armáde

"...Slovenská republika oprávňuje ozbrojené sily USA vykonávať kontrolu vstupu do dohodnutých zariadení a priestorov alebo ich častí, ktoré boli poskytnuté na výhradné použitie ozbrojenými silami USA, a koordinovať vstup so slovenskými orgánmi do dohodnutých zariadení a priestorov spoločne používaných ozbrojenými silami USA a Ozbrojenými silami SR na účely bezpečnosti a ochrany. Výkonní zástupcovia stanovia postupy spolupráce týkajúce sa prevádzkových a bezpečnostných opatrení na vstup do dohodnutých zariadení a oblastí."

A to všetko bez náhrady

"Slovenská republika poskytne, bez nájomného alebo podobných nákladov pre ozbrojené sily USA, všetky dohodnuté zariadenia a priestory vrátane tých, ktoré spoločne používajú ozbrojené sily USA a Ozbrojené sily SR. " Píše sa tiež v návrhu pozývacieho listu, teda  "Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických".

Nukleárna munícia za našimi humnami? Bez problémov!

"Pri plnom rešpektovaní suverenity a zákonov Slovenskej republiky môžu ozbrojené sily USA prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál (ďalej len „rozmiestnený materiál“) v dohodnutých zariadeniach a priestoroch a na iných miestach podľa vzájomnej dohody. Strany alebo ich výkonní zástupcovia konzultujú činnosti podľa tohto článku v potrebnom rozsahu." Píše sa tiež v návrhu Dohody. Tak, ako aj toto: "Ozbrojené sily USA budú mať výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto rozmiestnenému materiálu, jeho používaním a nakladaním s ním..." Čiže, Slovenskú republiku a jej občanov nie je nič do toho, či na Sliači, v Kuchyni alebo kdekoľvek inde budú napríklad jadrové bomby, chcemické granáty a iné zbrane hromadného ničenia.

Právomoci pre americké poriadkové siy na území zvrchovaného štátu?

"Ozbrojené sily USA sú oprávnené vykonávať všetky práva a právomoci nevyhnutné pre operačné riadenie ozbrojenými silami USA na účel ich prístupu a využívania dohodnutých zariadení a priestorov vrátane prijímania vhodných opatrení na obranu, udržanie alebo obnovenie poriadku a na ochranu ozbrojených síl USA, dodávateľov USA a závislých osôb. Spojené štáty by mali koordinovať tieto opatrenia a vždy koordinujú plány ochrany síl s príslušnými slovenskými orgánmi. 

Dohodnuté zariadenia a priestory

"Vojenské letisko Malacky-Kuchyňa 
Vojenské letisko Sliač ", taxatívne vymenúva Dohoda - potupná dohoda, vlastizradná dohoda!

Opäť návrat v čase

Rusi nevtrhli do Československa bez prípravy. Niekoľko mesiacov sa táto vojenská akcia pripravovala, a ako už je dnes takisto zrejmé - za priamej účasti niekoľkých našich vtedajších najvyšších predstaviteľov. O schôdzkach v Bratislave či Čiernej nad Tisou (1968) referovali aj vtedajšie médiá. Samozrejme tendenčne a zďaleka nie o všetkom. A práve na týchto stretnutiach - ako sa oveľa neskôr podarilo objasniť - sa pätica súdruhov podpísala pod tzv. "pozývací list". Presne to potreboval Brežnev, aby mohol argumentovať, prečo vlastne došlo k "internacionálnej pomoci vojsk".

A presne to isté za mlčanlivého súhlasu mainstreamu potrebujú Korčok, Naď, prezidentka, aby sa zapáčili americkej administratíve tým, že zo Slovenska jej umožnia bez akejkoľvek kontroly spraviť americké vojenslé základne, na ktorých sa Slovensko dobrovoľne vzdáva možnosti ich kontroly.

Hromadná pripomienka má zabrániť novodobej okupácii Slovenska
Ako avizoval historik a politológ Eduard Chmelár, tak sa stalo. Na svojom facebookovom profile zverejnil text hromadnej pripomienky a žiada o jej podpísanie. Potrebuje 500 podpisov. Ide o námietky proti slovensko-americkej vojenskej dohode, ktorá... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ján Papuga

______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.