Odborníci predpovedajú rok 2020! Budú predčasné voľby? Ako dopadne opozícia?
28 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

V politike je možné takmer všetko! Aspoň posledný rok nás o tom dokonale presvedčil. Čo však môžeme čakať v tom budúcom? Denník Plus JEDEN DEŇ sa obrátil na politológov Radoslava Štefančíka, Jozefa Lenča a Grigorija Mesežnikova, aby prezradili čo-to o možnom politickom vývoji v roku 2022.

Vydrží vláda aj ďalší rok?

Grigorij Mesežnikov: Miera predvídateľnosti vývoja na Slovensku za terajšej situácie je veľmi nízka. Nijako sa nedajú vylúčiť žiadne predpoklady. Zdá sa, že je celkom možné, že táto vláda prežije rok 2022 v terajšom zložení, možno dokonca bez výmeny na pozíciách jednotlivých ministrov. Momentálne pomer síl na politickej scéne nie je v prospech úplnej výmeny vlády.

Radoslav Štefančík: Vláda by mala vydržať ďalej. Svedčí o tom nedávno prijatý zákon o štátnom rozpočte na rok 2022. Matovič si nemôže dovoliť skončiť a posunúť žezlo do rúk Roberta Fica. Vymenení vyšetrovatelia z NAKA, či ako sa bude volať tento orgán po voľbách, by mu totiž hneď zaklopali na dvere. A obliekli do mikiny s pásikom na chrbte. Matovič si sem-tam neodpustí primitívnu poznámku na adresu Richarda Sulíka, ale ten má hrošiu kožu, takže to dokáže zvládnuť bez mihnutia oka.

Jozef Lenč: Vláda sa bude rozpadať.

Generálny prokurátor zhrnul rok 2021: Čo mu na to povedali ľudia?
V úsilí o ochranu zákonnosti nepoľavíme! Rok 2021 sa chýli ku koncu, mnohí bilancujú a dávajú si predsavzatia. Inak tomu nie je ani u generálneho prokurátora. V statuse na sociálnej sieti dal Maroš Žilinka najavo, že bude pokračovať vo svojom... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Opustí Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina koalíciu?

Grigorij Mesežnikov: Či prežije v takomto straníckom zložení, neviem. To by som ruku do ohňa nedal, pretože Sme rodina je zvláštnym koaličným partnerom. Ale sa zdá, že už naskočili na takú vlnu, že Sme rodina nebude súčasťou prijatia rozhodnutí a v parlamente to bude prechádzať. Či to bude  udržateľné, je ťažko povedať.

Radoslav Štefančík: Kollár nemá dôvod odísť z koalície. Nie je totiž úplne isté, že bude sedieť v budúcej vláde. Ak Smer alebo Hlas vyhrajú voľby, namiesto Sme rodiny sa môžu do vlády posadiť uhríkovci z Republiky. Preto bude držať chrbát vláde. Samozrejme, tieto predpovede budú platiť len v prípade, ak sa politici budú správať racionálne. Tak sa to totiž od politikov vyžaduje. Ak  si Sulík s Matovičom povalia vládu, ako to kedysi svorne urobili v Radičovej prípade, neprekvapí to zrejme nikoho. Ale ktorý príčetný človek by potom volili OĽaNO a SaS, ak by vlastnú vládu povalili druhýkrát? 

Politiku robí minister financií a premiér je len komentátorom, zhodnotil politickú situáciu v roku 2021 politilóg
Eduard Heger je len komentátorom toho, ako by chcel, aby to bolo. Hodnotí politickú situáciu na Slovensku v roku 2021 pre pre HNtelevíziu politológ Jozef Lenč. Za rok sa zmenil premiér, minister zdravotníctva a preskupili sa sily v parlamente. A... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ako na tom bude opozícia? Nastane ďalšia vláda Roberta Fica?

Radoslav Štefančík: A nebol by to Robert Fico, keby nedával o sebe vedieť viac, ako doteraz. Fico je síce na Slovensku fenomén, má geniálnu schopnosť čítať nálady verejnosti, ale bez babráctva súčasných vládnych strán by až taký úspešný nebol. Pellegrini stavil na to, že si vyloží na stôl nohy a bude počítať preferencie. Lenže ohrozuje ho Fico, ktorý sa neuspokojil s pozíciou štatistu.

Jozef Lenč: Opozícia sa bude snažiť o referendum. Jediné voľby, ktoré budú v roku 2022, však budú tie, ktoré budú rozhodovať o budúcnosti krajskej a miestnej samosprávy. Na tie by sa mali sústrediť politické strany a jednotlivci, ktorí majú ambíciu byť aktívnou súčasťou slovenskej politiky.

Grigorij Mesežnikov: Vyvolanie predčasných volieb, aj keď pripustím, to sa mi nezdá, že by opozícia mala väčšinu.

Premiér vyhlásil: Vláda je predvídavá, ľudia neposlúchajú!
Vláda robí predvídateľné opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Heger pripomenul, že na Slovensku od februára do novembra platil COVID automat, kde nastavili pravidlá na... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo ešte môžme čakať budúci rok?

Radoslav Štefančík: Bude to rok turbulentný a smutný zároveň. Zomrie veľa neočkovaných ľudí, opozičné strany budú skákať po hroboch týchto ľudí a nahovárať aj naďalej svojich voličov, aby umierali ďalej. Teda pardon, budú ich nahovárať, aby nedodržiavali protipandemické opatrenia, teda inak povedané, budú ich kopať jamy na hrob. Zároveň tým však budú prichádzať o vlastných voličov.

Grigorij Mesežnikov: Uvidíme, čo bude s pandémiou, ešte sa neskončila a idú nebezpečnejšie varianty, toto je, samozrejme, najväčšie riziko pre celú spoločnosť. Čo sa týka politického rizika, najväčším rizikom podľa mňa je nejednota vládnej koalície. Keďže je v nej strana, ktorá nepodporuje najzásadnejšie reformy.

Jozef Lenč: Myslím si, že z hľadiska politiky bude rok 2022 veľmi podobný roku 2021. Budeme tu žiť a prežívať s pandémiou, s permanentnou vládnou krízou a v spoločnosti, ktorá bude rozdelená konfliktmi medzi tábormi naprieč straníckym spektrom alebo postojmi k (ne)riešeniu pandémie.

Minister financií: Vyhodnotíme zotrvanie ministra zdravotníctva vo funkcii
Zotrvanie Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v kresle ministra zdravotníctva sa má vyhodnotiť po odznení vlny, ktorá sa očakáva v súvislosti s omikron variantom nového koronavírusu. V rozhovore pre TASR to uviedol líder OĽANO a minister... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.