Plynovod Jamal pracuje v reverznom móde šiesty deň po sebe
26 | 12 | 2021 I im/tasr

Plynovod Jamal, ktorý tradične prepravuje ruský plyn cez Poľsko do západnej Európy, naďalej pracuje v reverznom režime. Nedeľa je už šiestym dňom po sebe, keď plyn prúdi z Nemecka do Poľska, ukázali údaje nemeckého prevádzkovateľa siete plynovodov Gascade.

Podľa údajov z meracej stanice Mallnow ležiacej na poľsko-nemeckej hranici v nedeľu prúdil plyn cez plynovod Jamal v smere do Poľska v hodinovom objeme približne 1,2 milióna kilowatthodín (kWh/h), uviedla spoločnosť Gascade. Očakáva sa, že na tejto úrovni sa bude držať počas celého dňa.

Gascade vlastní firma WIGA, čo je spoločný podnik ruského koncernu Gazprom a nemeckej plynárenskej spoločnosti Wintershall DEA. Wintershall DEA vlastnia nemecká chemická skupina BASF (67 %) a luxemburská investičná skupina LetterOne (33 %) ruského oligarchu Michaila Fridmana.

Dodávka plynu cez Jamal je prerušená, Európe hrozia blackouty
Európe hrozia blackouty alebo sériové odstávky dodávok elektriny. V utorok na to upozornil hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda po tom, čo Rusko prerušilo dodávku plynu do Nemecka cez severný plynovod Jamal. Na Slovensko priteká ruský plyn cez... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Otočenie tranzitu v plynovode Jamal spôsobilo, že európske ceny plynu sa tento týždeň dostali na nové rekordné maximá. V piatok (24. 12.) však opäť klesli.

Rusko tvrdí, že otočenie toku plynu nie je politickým krokom, aj keď sa časovo zhoduje s nárastom napätia medzi Moskvou a Západom pre Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (23. 12.) vyhlásil, že dôvodom reverzného toku je to, že Nemecko radšej predáva ruský plyn do Poľska a na Ukrajinu, než aby znížilo tlak na prehriatom trhu. Takisto obvinil z otočenia toku a prudkého zvýšenia cien nemeckých importérov.

Ľuboš Blaha: Generál Lučanský opovrhoval Hamranom! Slovensko nikdy nezabudne
"V týchto dňoch celé Slovensko s hrôzou sleduje, ako dehonestuje slovenskú políciu jej prezident Štefan Hamran. Šikanuje záchranárov, terorizuje opozíciu, zastrašuje ľudí a používa slovník ako pohonič. Keby to videl generál Milan Lučanský, krútil... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová