Poľné nemocnice s medikmi? To vás už môžu ošetriť príbuzní, myslí si bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Novinári sa nechali kúpiť, preto sú ticho! Konštatuje to Peter Stachura na svojich stránkach na sociálnej sieti Svet médií. Konkrétne hovorí o fundovanej kritike krokov ministra zdravotníctva a plánovanom zriadení poľných nemocníc.

Bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva P. Stachura kritizuje aktuálne kroky ministra Vladimíra Lengvarského v súvislosti s plánom na vytvorenie núdzových zdravotníckych zariadení v čase humanitárnej katastrofy, ktorý odobrila vláda.

Poľná nemocnica s lepším zariadením ako okresná!

"Defakto sa rozhodlo, že SR ide pripravovať projekt poľných nemocníc s kapacitou maximálne 1 000 lôžok. V sprievodnom dokumente sa píše, že do 15. 1. 2022 musí prebehnúť urýchlený nákup chýbajúceho materiálno-technického zabezpečenia priamym rokovacím konaním, rozumej bez verejného obstarávania. Ej, ale to sa musia poniektorí tešiť," konštatuje na facebooku Stachura.

V dokumente sa podľa extajomníka síce píše, že to nemajú byť poľné nemocnice, ale veľkokapacitné triážne jednotky s expektačnými lôžkami, ktoré majú odťažiť centrálne príjmy nemocníc a majú slúžiť predovšetkým na triedenie pacientov.

Minister zdravotníctva sa pripravuje na omikron: Bude to na úrovni vojnovej medicíny!
Omikron sa vo svete šíri rýchlosťou blesku! Aj keď na Slovensku sme zatiaľ zaznamenali iba pár prípadov, ministerstvo zdravotníctva nechce nič nehať na náhodu. Rezort sa začal pripravovať na núdzové riešenie s poskytovaním bazálnej zdravotnej... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

"Ale v prílohe 3 sa podrobne rozpisuje, aké vybavenie by takáto "veľkokapacitná triáž" mala mať - okrem bežného mobiliáru a vybavenia sa dozvedáme, že zariadenie musí ďalej obsahovať - laptopy so zariadením na telemost, vysielačky, elektronický fonendoskop, defibrilátor, mobilný RTG prístroj, monitory, resuscitačný samorozpínací vak, kyslíkové koncentrátory, RT-PCR testovacie prístroje, dokonca prenosný ultrazvuk a prístroj na analýzu krvných plynov," vymenúva Stachura.

Takéto vybavenie podľa neho nemajú ani niektoré akútne slovenské nemocnice, takže hovoriť len o akomsi triediacom zariadení je prinajmenšom zavádzajúce.

Nešťastné riešenie

"Odhadované náklady sú 6 miliónov eur na jedno centrum, MZ predpokladá, že môžu byť potrebné až 4 centrá s 250 posteľami a celkové náklady sú tak odhadované na cca 30 miliónov eur. Len tak na porovnanie, nová nemocnica Michalovce stála 34 miliónov eur. Podobnú sumu ideme dať do stanov, alebo Inchebe podobných priestorov, ktoré sa po skončení pandémie rozložia," upozorňuje.

Osem symptómov omikronu, ktoré by ste nemali ignorovať
Bolo identifikovaných osem symptómov omikronu. Nový variant koronavírusu zaznamenalo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 90 krajín sveta vrátane Slovenska. U nás dosiaľ oficiálne potvrdili sedem prípadov tejto mutácie. Aké sú... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

"Nechcem zľahčovať situáciu, ktorá na Slovensku môže čoskoro nastať. Ale toto riešenie mi nepríde ako šťastné. Skôr naopak." Podľa Stachuru nemáme personál, ktorý by sa v týchto "centrách" o pacientov adekvátne postaral. Ak chceme túto činnosť postaviť predovšetkým na činnosti neskúsených medikov a študentov zdravotníckych škôl, tak to už môžeme rovno inštruovať príbuzných ako sa majú o svojich blízkych postarať, aký kyslíkový koncentrátor im majú zadovážiť, krúti hlavou Stachura.

Médiá bez mozgu, ale zato s miliónmi

V jednom zo svojich komentárov pod príspevkom si kopol aj do médií za to, že sa nechali kúpiť „primitívnou reklamou za milióny“ a nevidia problémy, ktoré zdravotníctvo trápia.

Hovoríme to už dlhodobo, že poslať médiám obrovské sumy na podporu boja proti pandémii nebolo šťastným riešením, lebo peniaze zvyknú kriviť charakter aj realitu, ktorú médiá svojou činnosťou vytvárajú, píše Svet médií.

A dodáva, že ak je situácia vážna, čo nijako nespochybňujú, tak mohli médiá pracovať na svojom poslaní vo verejnom záujme zadarmo a snáď aj objektívnejšie, ako to robia doteraz...

Lekár varuje: TOTO nejedzte ani na Vianoce!
Už zajtra sú tu Vianoce! A k tým neoddeliteľne patrí štedrovečerný stôl. Lepšie povedané večera, ktorá pre mnohých znamená najväčšiu hostinu roka. Lekár pripúšťa, že raz do roka si môžeme vyhodiť z kopýtka, no na niektoré špeciality by sme mali... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.