Predkladatelia návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií z hnutia OĽaNO už v roku 2017 kryli vedome iné zločiny
21 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Bolo to OľaNO, ktoré vtedy ako opozičná strana predložilo do parlamentu návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Bolo to OĽaNO, ktoré do návrhu - s odstupom času sa javí - "prezieravo" a zámerne - nevložilo požiadavku na amnestovanie aktérov kauzy Technopol. To sa vtedajšej opozícii (rok 2017) politicky nehodilo.  Ibaže tak nepriamo OĽaNO zodpovedá za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Lebo do zrušených amnestií "akosi nemožno vmontovať" Kováča mladšieho. Ani Kočnera. Sú de facto "čistí" ako ľalie.

Hoci si to laická verejnosť spája, ťažiskové rozhodnutia v kauzách únosu Kováča mladšieho a Mečiarových amnestií majú časový odsup zhruba rok. Kým prezidentovho syna amnestoval otec v roku 1997, Kočnera ten samý prezident ešte v roku 1996. To bol začiatok konca vyšetrovania kauzy Technopol a ukradnutých miliónov v nej. Tiež aj koniec trestného stíhania Kováča mladšieho a Kočnera a spol. "Mečiarove" amnestie z pozície predsedu vlády a zároveň zastupujúceho prezidenta boli udelené v roku 1988. V roku 2017, keď sa predkladal zo strany poslancov OĽaNO do parlamentu návrh na zrušenie Mečiarových amnestií, akosi sa "taktne zabudlo" na tie od Kováča pre Kováča.

Zámerná hluchota predkladateľov

Viacero poslancov už vtedy (v roku 2017) požadovalo, aby sa téma Kováčových amnestií spojila s tými Mečiarovými. Nič, predkladatelia boli "hluchí". Zámerne? Dnes sa javí, že na túto otázku existuje iba kladná  odpoveď. A tak sa zrodil Kočner a tak prišli na svet aj jeho vraždy. Paradoxne  - ak by nebol amnestovaný na návrh OĽaNO, Ján Kuciak a jeho snúbenica by s najväčšou pravdepodobnosťou dodnes žili. A Igor Matovič (aký to paradox) by  ich fotografiu nemal dodnes ako titulnú na svojom konte na sociálnej sieti.

Ešte v roku 2017 začali médiá hlavného prúdu (samozvaný mainstream) šíriť propagandistickú lož. Vraj zistili, že Kováč mladší bol v kauze Technopol prezidentom, pripomeňme, vlastným otcom, omilostený, kým aktéri jeho únosu boli amnestovaní zastupujúcim prezidentom Mečiarom. A že vraj medzi  milosťou a amnestiou je zásadný právny rozdiel. Tak sa na tie "rozdiely" pozrime.

Amnestia kontra milosť?

Amnestia je hromadné odpustenie trestov za určité trestné činy prostredníctvom milosti najvyšších ústavných orgánov, obyčajne hlavy štátu. Na Slovensku vyhlasuje amnestiu prezident republiky. Na rozdiel od individuálne udelenej milosti sa amnestia týka buď všetkých odsúdených alebo len niektorých skupín.

Milosť je nevymáhateľné a nezaslúžené odpustenie trestu jedincovi. Je inštitútom trestného práva, o ktorom samostatne rozhoduje prezident. Amnestiou sa rozumie hromadná milosť.

Kto bol amnestovaný a omilostený a čo na tom nesedí

Tu však propaganda zlyháva. Michal  Kováč z pozície prezidenta udeľoval HROMADNÉ  MILOSTI - teda z právneho aspektu amnestie. Zopakujeme si, že amnestia sa môže udeliť skupine, alebo môže byť amnestovaný skutok, kým milosť iba jednotlivcovi. Prezident Kováč však v jednej kauze omilostil nielen svojho syna - v roku 1997, ale predtým ešte v roku 1996 v tej istej kauze, skutku, aj ďalších dvoch aktérov kauzy Technopol, Martina Syča-Milého a Mariána Kočnera. Milosť to teda nie je, ide o amnestiu. Dokonca aj vtedajší predstaviteľ legislatívneho odboru Kancelárie prezidenta SR Ján Trimaj vtedy potvrdil, že tak milosť, ako aj amnestie majú spoločný základ - "únos" prezidentovho syna.

Ak by...

Ak by v roku 2017 OĽaNO nepredložilo, zámerne politizujúc, úmyselne obsahovo a zodpovednostne vykastrovaný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií,

- nemala by dnes Slovenská republika na diplomatickej misii v štátnych službách mocenskej koalície pod vedením OľaNO a s podpisom prezidentky v zahraničí (Nemeckým súdom) odsúdeného človeka, ak predpokladáme, že súdy neodsudzujú občanov s čistým štítom

- Ján Kuciak a jeho snúbenica by snajväčšou pravdepodobnosťou žili

- Mariám Kočner by už roky sedel v žalári.

- Niekto by splácal štátu škody za krádež v kauze Technopol.

Tak, na čo sa tu vlastne hráme, ak máme plné ústa rečí o mafiách a čistení štátu? Na "hlúposť" voličov?

Exminister financií poukazuje na obriu kauzu pri pandemickej pomoci. Niekto tu má problém...
"Igorovi Matovičovi dnes žiadne schránky nevadia," píše exminister financií Ladislav Kamenický, ktorý poukazuje na ďalšiu kauzu rozkrádania desiatok miliónov pandemickej pomoci. Tá podľa neho pokračuje. "Prečo Krajniak ešte neodstúpil a prečo... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

_______________

 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD