Vláda myslí obmedzenie mobility vážne! Pozrite, čo nás čaká v čase vianočného „sťahovania národov“
19 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Železničná spoločnosť Slovensko spravila nepopulárny krok. Krátko pred Vianocami nastane veľké rušenie spojov! Stovky vlakov jednoducho nevypravia, píše portál topky.sk.

Dnešným dňom sa vlakové spojenia preriedia

Od nedele 19. decembra sa rušia stovky vlakov a mnohé spoje, na ktoré sa ľudia spoliehali, nebudú vypravené. Dôvod? Pandémia.

"K tejto mimoriadnej a dočasnej zmene cestovného poriadku pristúpila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dôvodu vývoja mimoriadnej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 a v nadväznosti na uznesenie vlády z 24. novembra o vyhlásení núdzového stavu," vysvetlil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč.

Bude to platiť do odvolania

Spoločnosť tak podľa neho reaguje na trvajúci lockdown, dištančné štúdium na stredných a vysokých školách, posunutie začiatku vianočných a novoročných prázdnin, a teda očakávaný výrazne nižší počet cestujúcich a nedostatok personálu.

Tento stav bude platiť do odvolania a dotkne sa celkovo 350 vlakov. 

Veľké rušenie spojov krátko

Zdroj: FB / Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR, ZSSK

Koho sa rušenie spojov dotkne najviac?

Najviac sa rušenie vlakov dotkne cestujúcich v úseku Bratislava-Petržalka-Senec a späť, do Dunajskej Stredy/Komárna, Nových Zámkov, Trnavy a do Malaciek z Pezinka a späť.

Do Senca z Petržalky nejazdí žiadny priamy vlakový spoj, okrem toho je naďalej problém aj s autobusovou dopravou po zmene dopravu v Bratislavskom kraji. Jedinou možnosťou je dopraviť sa na hlavnú stanicu a odtiaľ následne do Senca.

Slovensko čaká vpád arktického vzduchu! Pripravte sa na TOTO
Bude u nás ako na Sibíri! Pripravte sa na to, že denné aj nočné teploty pôjdu hlboko pod nulu. Najchladnejšie by malo byť v utorok a stredu budúci týždeň. Skomplikuje nám život aj sneženie? Chystá sa na nás chladný morský vzduch „Studený front... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Aj dobré správy

Tí, ktorí cestujú napríklad do Košíc, sa však do metropoly východu dostanú. A to rýchlikmi, ktoré budú k dispozícii raz za dve hodiny. Ani tí, ktorí cestujú domov krátko pred Štedrým dňom, sa údajne obávať nemusia.

Ako každý rok, aj tento národná železničná počas vianočných prázdnin vypraví desiatky mimoriadnych vlakov. "Očakávaný zvýšený nárast cestujúcich vo vlakoch počas sviatočných dní budeme kompenzovať posilnením dopravy, kedy vypravíme okrem iného celkom 39 posilových vlakov (4 vlaky SuperCity, 24 regionálnych rýchlikov a 11 regionálnych expresov). Tieto spoje sú riadne zapracované v cestovnom poriadku," informoval Kováč.

Tohtoročné Vianoce lacné nebudú! Čo najviac prevetrá naše peňaženky?
Tohtoročné Vianoce budú riadne predražené! Dôvodom sú vyššie ceny najdôležitejších surovín a energií potrebných na výrobu. Toto sú štyri položky, ktoré zdraželi najviac. Potraviny Tento rok nám peňaženky poriadne prevetrá aj vianočné pečivo. A... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Stále platí režim OTP

Okrem rušenia spojov sa však železničná spoločnosť rozhodla aj pre ďalší krok - uzatvorenie reštauračných vozňov. "Vzhľadom na to, že v rýchlikoch a vlakoch kategórie IC platí režim OTP, cestujúci majú možnosť zobrať si jedlo To Go, alebo si ho objednať zo svojho sedadla cez aplikáciu Najedzsavovlaku.sk a je im donesené personálom až na ich miesto," poznamenal Kováč. 

Aj keď sa situácia na Slovensku zlepšuje, železničná spoločnosť pripomína, že vo vlakoch platí režim OTP, teda bez testu, očkovania či prekonania sa do vlaku nedostanete. Povinné je nosenie respirátorov. 

"Túto kontrolu bude vykonávať Policajný zbor Slovenskej republiky v spolupráci s našimi vlakvedúcimi. Každého cestujúceho veľmi prosíme o ústretovosť a dobrú vôľu v komunikácii s našimi kolegami," upozornil Kováč. 

Slovenská pošta nestíha! Doručenie balíka do Vianoc už negarantuje
Slovenská pošta v piatok pre médiá oznámila, že je nútená zmeniť dátumy garancie doručenia balíkov do Vianoc.. Donedávna totiž práve pošta vyhlasovala, že ak podáte balík 20. decembra, do Vianoc ho doručí. Ako to teda je aktuálne, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.