Tohtoročné Vianoce lacné nebudú! Čo najviac prevetrá naše peňaženky?
19 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Tohtoročné Vianoce budú riadne predražené! Dôvodom sú vyššie ceny najdôležitejších surovín a energií potrebných na výrobu. Toto sú štyri položky, ktoré zdraželi najviac.

Potraviny

Tento rok nám peňaženky poriadne prevetrá aj vianočné pečivo. A bude jedno, či si ho kúpite hotové, alebo sa rozhodnete upiecť si sladké dobroty sami. Môžu za to vyššie ceny najdôležitejších surovín, nielen múky, ale napríklad aj cukru, píšu Hospodárske Noviny.

„Najviac stúpla cena koláčov s rôznymi plnkami, ako sú mak, orech, tvaroh, lekvár a vianočiek, keďže suroviny išli o 30 percent hore,“ opisuje ekonómka pekárne Božik Zuzana Zigová.

Pri výrobe pekárov zaskočila najmä cena múky. Náklady na výrobu pritom stúpajú naprieč celým potravinárskym segmentom, pričom dôsledky pandémie ovplyvnili, samozrejme, aj tú nepotravinársku oblasť.

Podľa Štatistického úradu bola cena potravín a nealkoholických nápojov v októbri 2021 medziročne vyššia o 3,9 percenta. Najvyšší nárast zaznamenali oleje a tuky. 

Blaha: Slniečkári mali fakt deň blbec! TOTO by nezvládli lepšie, ani keby im Fico platil
Kaviareň okúsila vlastnú medicínu! Keby tých "diletantov" priamo platil Fico, nedokázali by efektívnejšie pomôcť Smeru k triumfálnemu návratu. Toto naozaj veľmi trefne skonštatoval smerák Ľuboš Blaha. A čo ho najviac pobavilo? Bratislavská... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Za nimi sa umiestnila zelenina, ovocie a chlieb. „Očakávame, že tempo zdražovania potravín sa do konca tohto roka ešte zrýchli. Za tohtoročný predvianočný nákup potravín tak zaplatí slovenská domácnosť približne o päť percent viac ako vlani,“ tvrdí analytička Eva Sadovská zo spoločnosti WOOD & Company.

Dôvodov je pritom hneď niekoľko. „Nie je vôbec tajomstvom, že tohtoročné Vianoce budú drahšie a bude sa to týkať aj potravín. Zdražovanie vstupov, ktoré vplývajú na výrobu potravín, na rastlinnú a živočíšnu výrobu, sa deje kontinuálne počas celého tohto roka,“ konštatuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Elektronika

Podobný vývoj sa týka aj nepotravinového sortimentu. Tu v októbri podľa Sadovskej boli napríklad počítače medziročne drahšie až o osem percent. Príčinou zvyšovania cien je najmä nedostatok čipov vo svete, čo spôsobuje obmedzenia pri výrobe. 

Rovnako sa na tom podpisujú problémy v logistike či obmedzenie kapacít lodnej a leteckej dopravy. 

S dopravou pritom zápasí aj firma Mall, pretože ceny tej námornej miestami výrazne stúpli. „Náklady na trhu v niektorých prípadoch vzrástli extrémne, v porovnaní s minulým rokom až osemnásobne. Situácia sa zatiaľ nezlepšuje a od dodávateľov už máme indície, že sa to premietne aj do cien výrobkov a dostaneme od nich znovu nové cenníky,“ vyjadrila sa hovorkyňa spoločnosti Pavla Hobíková. 

Sulík je vo vláde ako donkichot, rozpráva, čo by robil on, a čaká, čo nakoniec urobí Matovič
Podľa ministra hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka by gastrosektoru by pomohlo zníženie DPH na päť percent, prípadne schválenie odškodňovacieho zákona. V rozhovore pre TASR pripomenul, že aktuálne sa podarilo znovu otvoriť obchody aj... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Juraj Karas / TASR

Bicykle

Podľa Štatistického úradu priemerná cena detského bicykla vzrástla v októbri medziročne o takmer desať percent. „Ceny stúpli o 30 percent. Naposledy sme preceňovali pred mesiacom a predtým to bolo v máji,“ opisuje Peter Šolto, predajca v spoločnosti Bajkula.

Problémy pri zdražovaní spôsobila už spomínaná cena dopravy, ktorá sa im v priebehu roka navýšila štvornásobne. Zdražovali aj súčiastky, napríklad pedále, ktoré minulý rok stáli 30 eur, majú aktuálne hodnotu 50 eur.

Ovplyvnilo to samotnú výrobnú cenu bicyklov, no napriek tomu sa aktuálne vo svete tešia vysokému dopytu. Ten spôsobuje dokonca aj nedostatky na trhu, a napríklad tovar, ktorý predajca objednával minulý rok v septembri, prišiel namiesto apríla až teraz.

Šátek: Mňa nikto zatvárať doma nebude! Ochranu zdravia si predstavujem TAKTO
Vymieranie hospitalizovaných pacientov na covid má byť pozitívum? Pýta sa vo svojom statuse na sociálnej sieti xšéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Na ochranu zdravia občanov však odporúča veľmi dobré riešenie. Za ostatných 5 dní klesol... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Knihy

Za tento tradičný vianočný darček si rovnako v tomto roku priplatíme. Podľa analytičky Sadovskej sa v porovnaní s minuloročným októbrom ceny kníh navýšili o 2,6 percenta.

„Ide o nárast približne o päť až desať percent. Menší registrujú vyššie nárasty. Niektorí sa snažia držať cenu čo najnižšie, ale aj tí museli ísť trošku vyššie,“ tvrdí majiteľka kníhkupectva Na korze v Humennom Alexandra Harvanová.

Dôvodom je podľa nej nedostatok papiera na trhu, ale aj nárazové tlačenie u vydavateľov. To spôsobila pandémia, ktorá odložila vydanie niektorých titulov. Znížili sa príjmy vydavateľstiev, čo museli dohnať aj napríklad menším navýšením cien. 

Pellegrini: TOTO nie je len zlyhanie Hegera, ale hlavne Slovenského rozhlasu!
Neexistujúci premiér sa zmenil na zdravotnícku poradňu! Takto ohodnotil vystúpenie Hegera v Sobotných dialógoch v RTVS líder Hlasu Peter Pellegrini. Z predajcu vodky sa teda vypracoval! Počúvali sme zdravotnícke okienko Premiér Eduard Heger bol v... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.