Sulík je vo vláde ako donkichot, rozpráva, čo by robil on, a čaká, čo nakoniec urobí Matovič
19 | 12 | 2021 I Juraj Karas / TASR

Podľa ministra hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka by gastrosektoru by pomohlo zníženie DPH na päť percent, prípadne schválenie odškodňovacieho zákona.

V rozhovore pre TASR pripomenul, že aktuálne sa podarilo znovu otvoriť obchody aj služby a privítal by, ak by sa od celoštátnych opatrení opäť prešlo k regionálnym. "Na vláde bolo jasne povedané, že keď počty hospitalizovaných presiahnu 3 200, tak sa z COVID automatu prechádza na celoštátne opatrenia. Dnes sa už vraciame a sme pri 3 000 pacientoch v nemocniciach. Podľa mňa by sme mali urýchlene prejsť na COVID automat," vyhlásil Sulík.

Slobodu a solidaritu považuje za jeden z najvýraznejších motorov vládnych reforiem, zakotvených v programovom vyhlásení vlády. Naopak, schválenie zdravotníckej reformy a reformy národných parkov bez hlasov hnutia Sme rodina považuje za signál, že sa toto hnutie s reformami stotožniť nevie. "Ja by som na mieste Sme rodina nebol v takej koalícii, v ktorej som proti zásadným reformám," povedal Sulík.

SaS by podľa neho podporovala vládu Eduarda Hegera (OĽANO) aj vtedy, ak by bola v parlamente len v mierne väčšinovom, prípadne dokonca menšinovom postavení.

Ak sa v dôsledku nástupu nového variantu koronavírusu omikronu začne situácia zhoršovať, vláda je schopná na to flexibilne a rýchlo reagovať. V diskusii na TASR TV to povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík.

"Zatiaľ by som paniku nerobil. Cez Vianoce sa všetko trochu upokojí a keď budeme mať reálne čísla, vláda bude konať," konštatoval. Pandemická situácia sa podľa neho rýchlo mení a ťažko sa dajú plánovať presné kroky na dlhý čas vopred. "Čo vieme robiť, je prijímať opatrenia v závislosti od vývoja situácie, a to robíme," povedal Sulík.

Zatiaľ podľa neho vieme, že omikron je vysoko nákazlivý, nie sú však k dispozícii dáta o tom, aký podiel z nakazených reálne končí v nemocniciach. "Problém totiž nie je ani tak v počte nakazených ako v počte hospitalizovaných. Približne pri 3500 hospitalizovaných je dosiahnutá kapacita zdravotníckeho systému a ak by to malo ďalej stúpať, už by museli byť vo významnej miere obmedzované štandardné operácie," konštatoval šéf SaS.

Nahnevaná Belousovová odkázala Hegerovi: Nie sme sluhovia, ale zamestnávatelia
Posledné Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko v tomto roku moderovala redaktorka Marta Jančkárová a jej hosťom bol premiér Slovenskej republiky, Eduard Heger. Reláciu počúvala aj Anna Belousovová. Jedna jej pasáž ju obzvlášť nahnevala. Vyhrážanie sa... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Eka Balašková