Stane sa z konšpirácie realita? Existuje riziko, že SARS-Cov-2 bol umelo vytvorený
19 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Konšpirácia, ktorá sa môže stať realitou. Zahraničné médiá na celom svete pár mesiacov po vypuknutí pandémie upozorňovali na to, že vírus SARS-Cov-2 mohol uniknúť z laboratória vo WU-chane. Iné ju nepripúšťali. Dnes je všetko inak. Aj tí, ktorí písali o konšpiráciách dnes tvrdia, že je potrebné ďalšie prešetrovanie.

Jedným z vedcov, ktorí na to

Je skutočne len konšpiračnou teóriou, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane?
Vedec Roland Wiesendanger sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Je presvedčený, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Jeho rozsiahla rešeršujúca štúdia sa v nemeckých médiách považuje ... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová
, bol aj Roland Wiesendanger, ktorý sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Už v marci bol presvedčený o tom, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane.

Ale nemecké médiá jeho rozsiahlu štúdiu označili za konšpiračnú. Názory, ktoré sa prikláňali k vedcom s rovnakým tvrdením, ako mal Roland Wiesendanger sa aj na Slovensku označovali za konšpiračné. Každý sa mohol držať iba teórie, že vírus sa preniesol zo zvieraťa na človeka na domácom trhu so zvieratami.

Je skutočne len konšpiračnou teóriou, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane?
Vedec Roland Wiesendanger sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Je presvedčený, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Jeho rozsiahla rešeršujúca štúdia sa v nemeckých médiách považuje ... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Hypotéza o uniknutom víruse by sa mala brať vážne

Oficiálna teória bola od prvej chvíle sporná v mnohých bodoch. Pre mnohých neprípustná. Medzi takými bol aj prestížny časopis Lancet, konkrétne Peter Daszak, ktorý do časopisu napísal článok. "Ten túto teóriu označil za konšpiratívnu a nadlho ukončil diskusiu o pôvode vírusu. V súčasnosti editor Lancetu priznáva, že hypotéza o uniknutom víruse by sa mala brať vážne a potrebuje ďalšie prešetrovanie," píše Trend.

Problémom bolo, že Peter Daszak ako šéf neziskovej organizácie EcoHealth Alliance sám smeroval stovky tisíc dolárov v podobe grantov do laboratórií vo Wu-chane s cieľom podporiť výskum zvýšenia infekčnosti a smrteľnosti patogénov. Článok v Lancete bol teda príkladom konfliktu záujmov.

Britský parlament "vyšetruje" a vypočuli si názor 

Britskí poslanci načúvajú a 15. decembra si podľa týždenníka Trend vypočuli kanadskú molekulárnu biologičku, ktorá sa špecializuje na génovú terapiu a bunkové inžinierstvo a pracuje na MIT a Harvarde, Alinu Chanovú. 

"A. Chanová zdôraznila, že existuje riziko, že SARS-Cov-2 bol umelo vytvorený. Podľa nej je laboratórny pôvod vírusu dokonca pravdepodobnejší ako nie," píše Trend podľa britského Telegraphu.

Napriek dôkazom, ktoré predložila, ešte stále existuje mnoho vedcov, ktoré teóriu o úniku vírusu odmietajú. Odmietajú ju ako relevantnú vedeckú autoritu. Iné si myslí imunologička na Yale University Akiko Isawaki. „Alina Chan si zaslúži uznanie za odmietnutie existujúceho naratívu. Skutočnosťou je, že presne nevieme, odkiaľ vírus prišiel, bodka. A na to je potrebné poukázať,“ dodala podľa Trendu A. Isawaki.

Lekárka z konzília odborníkov: Lockdown pre ľudí 60+ nemá zmysel!
Musíte ovplyvniť tú časť populácie, ktorá vírus najviac prenáša! A populácia 60 plus to nie je. Konštatuje pre Hospodárske Noviny členka konzília odborníkov a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny LE UK Alena Koščálová. Lockdown by... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.