NATO chce posilniť svoju prítomnosť v ďalších dvoch krajinách „východného krídla“
19 | 12 | 2021 I TASR

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR), americký generál Tod Wolters, navrhuje zvýšiť vojenskú prítomnosť NATO v Bulharsku a Rumunsku.

Má to posilniť východné krídlo Aliancie v reakcii na kroky Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc, informoval v sobotu podľa agentúry TASS magazín Der Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa Der Spiegel generál predložil návrh prostredníctvom tajného videospojenia s predstaviteľmi partnerských krajín NATO. Povedal, že by to bolo podobné ako predchádzajúce zvýšenie prítomnosti NATO v pobaltských štátoch a Poľsku v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence - eFP).

Ukrajina a Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO.

Bielorusko reaguje na kroky NATO: Chceme späť jadrové zbrane z éry ZSSR!
Bieloruský minister zahraničia upozorňuje: Krajina sa rozhoduje, či umiestniť ruské jadrové zbrane na svojom území. Minsk má totiž v čase rastúceho napätia so Západom obavy z aktivít NATO v susedných štátoch, konkrétne v Poľsku, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková