Mesík: Hegerov masaker prekonal ďalší míľnik. Všetko však mohlo byť inak
19 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

V sobotu oficiálny počet obetí covidu v SR prekročil 16 000 - a to sa zima ešte ani nezačala. Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti bývalý  politik a ekologický aktivista Juraj Mesík.

Vláda nás nepočúvala

"Z toho 3 500 mŕtvych pribudlo po 26. auguste 2021, keď sme Hegera v otvorenom liste vyzvali odvrátiť katastrofu, do ktorej viedol - a priviedol - krajinu štyrmi účinnými a absolútne bezpečnými krokmi s nulovými nákladmi na štátny rozpočet," pripomína Mesík.

"Primerane kognitívnej výbave obchodníka s vodkou vedúceho skupinu plagiátorov výzvu odignoroval," trefne poznamenal.

Podľa expolitika dnes zomiera na Slovensku toľko ľudí, ako ich zomieralo 10. februára 2021. To malo v sebe dve dávky vírusovej mRNA 1 % Slovákov. Dnes ich je 44 x viac - s rovnakým počtom mŕtvych, upozorňuje.

Heger sa dá v pondelok zaočkovať treťou dávkou
Predseda vlády SR Eduard Heger plánuje dostať tretiu dávku vakcíny proti Covidu-19 20. decembra o 13.00 h v Bratislave. Premiéra majú zaočkovať v očkovacom centre v Národnom futbalovom štadióne a na túto udalosť pozval aj novinárov. Na začiatku... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Juraj Karas / TASR

Nie sme v tom sami

Žiarivým príkladom toho, že vakcína nebráni nákaze a ani smrti na Covid-19, je dnes Holandsko. Hoci zaočkovanosť Holanďanov je podstatne vyššia ako tá naša, vláda v Amsterdame v sobotu večer po mimoriadnom zasadnutí kabinetu oznámila nový lockdown, píše portál RT.

„Holandsko sa vracia do blokovania, opäť sa zatvára,“ skonštatoval premiér Mark Rutte. Krajina totiž stále zaznamenáva v priemere 15 tisíc nových prípadov každý deň, čo je nárast o takmer 10-tisíc od doby, keď sa krajina naposledy dostala do tvrdej blokády.

Stačili jednoduché opatrenia

Pri polovici navrhovaných opatrení sme podľa Mesíka mohli mať počet obetí približne ako Fíni a Nóri - teda 10- až 20-krát menej. Pri všetkých štyroch opatreniach sme mohli byť zhruba na úrovni Japonska - teda so zhruba nulovým počtom mŕtvych denne.

Delta či Omicron, ulice Bratislavy boli cez víkend plné!
Ľudia naplno využili zmenu pravidiel! Len v piatok sa zmenil celodenný lockdown na nočný, a už cez víkend ulice hlavného mesta praskali vo švíkoch. Konečne trochu uvoľnenia V piatok 17. decembra sa konečne trochu uvoľnili pravidlá. Miesto... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Z otvorenej výzvy Hegerovi zo dňa 26. 8. 2021 citujeme:

"...Rýchle rozšírenie vysoko infekčného delta variantu na prahu jesene sa môže stať „perfektnou búrkou“ s ďalšími devastujúcimi dôsledkami pre zdravie a životy občanov a ekonomiku a verejné financie Slovenska.

Vzhľadom na vyššie uvedené riziko, do ktorého ako premiér vediete občanov Slovenskej republiky, Vás žiadame o urýchlené uskutočnenie týchto jednoduchých a lacných opatrení na odvrátenie najhoršieho scenára vývoja epidémie na jeseň a v zime 2021/2022.

Na rozdiel od desiatok miliónov eur, ktoré Vaša vláda minula na vakcinačnú lotériu a marketingovú kampaň v masmédiách majú naše návrhy nulové náklady z prostriedkov štátneho rozpočtu:

1. Bezodkladné zavedenie programu sezónnej (september až marec) fortifikácie potravín vitamínom D podľa fínskych noriem.

2. Zabezpečenie sledovania hladín sérového vitamínu D u všetkých občanov nad 60 rokov a u všetkých ľudí s obezitou, cukrovkou a ďalšími rizikovými faktormi pre covid.

3. Bezodkladné zabezpečenie dostupnosti a dostatočných zásob calcifediolu, alfakalcidolu a prípadne iných rýchlo účinných foriem vitamínu D v lekárňach na Slovensku.

4. Umožnenie voľného predaja liečiva ivermektín v slovenských lekárňach bez lekárskeho predpisu."

Belousovová: Odkedy je prezidentka odborníčka na pandémiu?
Prezidentke vadí, že sa u nás z odborných otázok stávajú politické. Prečo sa potom Čaputová vôbec vyjadruje? Pýta sa v statuse na sociálnej sieti politička Anna Belousovová. Veď, ako sa priznala, ona tejto krajine, t. j. tým 5,5 miliónom, vôbec... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.