Krajina, ktorá ostošesť cenzurovala zahraničné filmy, s tým končí
19 | 12 | 2021 I TASR

Tamojší Úrad pre reguláciu médií oznámil, že sa už nebudú cenzurovať filmové novinky. Krajina zároveň zaviedla vekové hodnotenie 21 rokov a viac pre filmy, ktoré klasifikuje ako tituly určené pre dospelých divákov.

Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré pozostávajú zo siedmich emirátov, sú všeobecne považované za jednu z najliberálnejších krajín v Perzskom zálive, kde sa filmy často cenzurujú. Krajina však v uplynulých rokoch neustále novelizovala svoje zákony a prezentuje sa ako modernizujúca sila v tomto konzervatívnom regióne.

Úrad pre reguláciu médií oznámil, že do systému hodnotenia filmového obsahu zaviedol vekovú kategóriu 21 plus. "Podľa tejto klasifikácie sa budú v kinách premietať medzinárodné verzie filmov s dôrazom na prísne dodržiavanie noriem vekovej klasifikácie," uviedol úrad vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra AFP.

SAE koncom minulého roka prepracovali celý rad zákonov v snahe o sociálnu liberalizáciu, ktorej cieľom bolo vylepšiť ich "progresívnu značku". Táto iniciatíva zahŕňala zrušenie zákazu spoločného života nezosobášených párov, uvoľnenie obmedzení na predaj alkoholu a ponúkanie dlhodobých pobytov.

Spojené arabské emiráty začiatkom decembra oznámili, že zavedú "západný" štýl víkendu vo forme sobota-nedeľa, čo je podľa odborníkov pokusom o udržanie si "náskoku" pred prudko rozvíjajúcimi sa regionálnymi konkurentmi.

SAE sa od začiatku budúceho roka stanú jedinou krajinou Perzského zálivu, ktorá nebude dodržiavať sviatosť piatkových slávností - v moslimský deň modlitieb - ani sobotu. Cudzinci v SAE tvoria 90 percent z tamojšej desaťmiliónovej populácie.

Švajčiarsko vydalo do USA ruského podnikateľa spájaného s Kremľom. Eskortovali ho ako v akčnom filme
Švajčiarsko v sobotu vydalo do Spojených štátov ruského podnikateľa Vladislava Kľušina spájaného s Kremľom, informovala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na švajčiarske ministerstvo spravodlivosti. Rusko vydanie svojho občana do USA... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | TASR