Irackí kresťania našli na Slovensku pokoj a novú vlasť. Z pôvodnej skupiny ich zostala tretina
19 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Niekoľko irackých kresťanov prišlo na Slovensko približne pred šiestimi rokmi. Žijú u nás v bezpečí bez vojenských konfliktov a - čo je podstatné - našli uplatnenie v práci. Píšu o tom spravy.rtvs.sk.

Ide o skupinku asýrskych kresťanov. Z pôvodných 149 ľudí u nás zostala tretina, väčšina z nich v nitrianskom regióne. Zvyšní sa pomaly vrátili späť do Iraku.

Jedným z tých, čo zostali, je Roony, ktorý pracuje v Nitre viac ako päť rokov. Ako kresťan žijúci v moslimskej krajine  na vlastnej koži pocítil prenasledovanie od takzvaného (Islamského štátu). „Stále človek na to myslí, že niečo stratil. Ale chvalabohu, že žijeme tu v pokoji. Našiel som vlasť tu na Slovensku,“ hovorí.

Matematika Igora Matoviča nesedí, tvrdí Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek
Na vyhlásenia Igora Matoviča v relácii Ide o pravdu denníka Pravda reaguje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Vysvetľujú vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča ohľadom údajov o nedostatku sestier. "Pokúsime sa to... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nitrianska charita vytvorila pre asýrskych kresťanov komunitné centrum, kde sa všetci stretávali a spoločne vzdelávali. Učili sa hlavne slovenský jazyk, aby sa vedeli dorozumieť.

Zo 149 presídlencov z Iraku ich zostalo nakoniec na Slovensku 50. S návštevou svojej pôvodnej vlasti samozrejme rátajú, keď to dovolí bezpečnostná a epidemická situácia.

---------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.