„Dosť je dosť“. V západnej Európe boli opäť rozsiahle protesty proti kovidovým opatreniam
19 | 12 | 2021 I TASR

Tisíce ľudí v nedeľu protestovali v belgickej metropole Brusel proti sprísneným vládnym opatreniam zameraným na spomalenie šírenia koronavírusu. Protesty konali aj v Paríži, Londýne a ďalších európskych mestách.

V Bruseli išlo o tretí takýto protest za posledných niekoľko týždňov, informovala agentúra AP. Dohliadalo naň množstvo príslušníkov polície, keďže predchádzajúce protesty niekedy vyústili do násilia, ktoré sprevádzalo zatýkanie. Túto nedeľu bola však demonštrácia proti opatreniam pokojná, píše AP.

Mnohí účastníci protestu mali so sebou transparenty s nápismi ako "slobodná zóna" a "dosť je dosť". Mnohí pritom protestovali najmä proti odporúčaniam belgickej vlády na zaočkovanie obyvateľov, ako aj proti povinnému očkovaniu pre zdravotníkov, ktorým hrozí budúci rok prepustenie z práce, ak sa odmietnu nechať zaočkovať.

Tento víkend sa pritom obdobné protesty konali aj v iných európskych mestách – napríklad v Paríži a Londýne. Mnohé európske krajiny totiž pristúpili k sprísňovaniu opatrení v súvislosti s novou vlnou pandémie a šírením nového, zrejme nákazlivejšieho variantu omikron, vysvetľuje AP. Holandsko napríklad zaviedlo od nedele tvrdý lockdown, ktorý ovplyvní aj to, ako budú tamojší obyvatelia sláviť vianočné sviatky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento víkend oznámila, že koronavírusový variant omikron bol detegovaný už v 89 krajinách sveta, pričom počet prípadov sa podľa nej v oblastiach s komunitným šírením zdvojnásobuje každé 1,5 až 3 dni.

Obavy z omikronu rastú: samotné očkovanie na ukončenie pandémie NESTAČÍ
Proti Omikronu nemajú optimálnu ochranu ani očkovaní, ani tí, ktorí COVID už prekonali, píše gmx.net. Odborníci odhadujú, že bude podstatne väčší podiel ľudí náchylných na tento variant, než to bolo v prípade delty. Keďže omikron je relatívne... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová