Bielorusko reaguje na kroky NATO: Chceme späť jadrové zbrane z éry ZSSR!
19 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Bieloruský minister zahraničia upozorňuje: Krajina sa rozhoduje, či umiestniť ruské jadrové zbrane na svojom území. Minsk má totiž v čase rastúceho napätia so Západom obavy z aktivít NATO v susedných štátoch, konkrétne v Poľsku, informuje portál RT.

Potenciálna reakcia

„Ako povedal prezident Alexander Lukašenko, zvažujeme možnosť rozmiestnenia jadrových zbraní na území Bieloruska ako jednu z potenciálnych reakcií na budúce možné akcie bloku NATO na území Poľska,“ povedal bieloruský minister zahraničných vecí Vladimír Makei. 

Koncom novembra Lukašenko predstavil túto myšlienku ako možnosť, ak by sa americké atómové rakety mali rozmiestniť hlbšie do východnej Európy.

Lukašenko chce späť jadrový arzenál

„Navrhnem, aby ruský prezident Vladimír Putin vrátil Bielorusku jadrové zbrane,“ vyhlásil Lukašenko a dodal, že „toto jadrové zbrojenie by bolo najúčinnejším“ odstrašujúcim prostriedkom.

Krátko po páde Sovietskeho zväzu sa Bielorusko pripojilo k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), čím sa dobrovoľne vzdalo jadrových zbraní, ktoré zdedilo. Zvyšné systémy boli prevedené do Ruska koncom roku 1996.

Objavil sa nečakaný príznak mutácie Omicron! Niektorých možno poteší
Keď Omicron vzal Londýn útokom, britskí vedci objavili nečakaný nový príznak! Niektorým sa bude možno aj páčiť. Vedci zistili, že ľudia infikovaní novým kmeňom Covid-19 môžu vykazovať symptómy, ktoré už poznáme, no taktiež jeden úplne nový. Je ním... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Bielorusko má však aj iné, menej dramatické možnosti na odvetu proti nepriateľským krokom Západu, uviedol Makei. Na stole sú aj ekonomické opatrenia. Zopakoval myšlienku zastaviť tranzit zemného plynu pre západoeurópsky trh cez územie krajiny.

"Je to len jedna z možných reakcií na sankcie, ktoré Západ uvalil na Bielorusko," povedal.

Vzťah so Západom na bode mrazu

Vzťah medzi Bieloruskom a Západom sa rapídne zhoršil po prezidentských voľbách v krajine v auguste 2020 a masových protestoch, ktoré nasledovali. EÚ odmietla uznať výsledok hlasovania, v ktorom si Lukašenko podľa oficiálneho zoznamu zabezpečil solídne víťazstvo. 

Väzby sa za posledných pár mesiacov ešte viac zhoršili po tom, čo Minsk uviedol, že sa rozhodol prestať vracať migrantov, ktorí sa snažia dostať do EÚ, ako odvetu za sankcie uvalené blokom. EÚ zase obvinila Bielorusko z umelého podnecovania nelegálnej migrácie v rámci svojej údajnej „hybridnej vojny“ proti bloku, čo Bielorusko neustále popiera.

Krok Minska vyústil do mimoriadne vyhrotenej situácie na hraniciach s Poľskom, kde sa stovky ľudí pokúšali dostať do EÚ násilím. Poľsko v reakcii nasadilo obrovské množstvo policajtov a vojakov, ktorí sa snažili zabrániť nelegálnym vstupom. 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/15/lietajuce-ruske-tanky

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.