ÚOO môže pokutovať organizáciu, ktorá nemá správne nastavený oznamovací systém
18 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) má právomoc pokutovať organizáciu, ktorá nemá správne nastavený oznamovací systém protispoločenskej činnosti alebo ho nemá vôbec. Cieľom ÚOO je však skôr zamestnávateľom pomáhať pri nastavovaní vlastných procesov oznamovania tak, aby oznamovateľ nečelil šikane a jeho podnet bol vždy riadne prešetrený. ÚOO to uviedol na sociálnej sieti.

"Oznamovateľov nekalých praktík chránime aj nepriamo, a to tým, že zisťujeme u zamestnávateľov, ako majú nastavené vnútorné systémy oznamovania," priblížil ÚOO. Podľa zákona ich musí mať každá firma, ktorá má viac ako 50 zamestnancov, vo verejnej správe zamestnávateľ s piatimi a viac pracovníkmi.

ÚOO sa preto snaží aktívne pomáhať firmám a spoločnostiam, aby si systém oznamovania nastavili správne. "Príkladom je aj nadnárodná spoločnosť a jej slovenská pobočka, ktorú sme po preverení oznámenia upozornili na nedostatky v jej systéme a vyzvali ju na nápravu. V spolupráci s našim úradom následne našla spôsob, ako vhodne nastaviť svoju vnútornú smernicu," dodal ÚOO.

Ladislav Kamenický: Matovič a Heger vodu kážu, víno pijú
Ladislavovi Kamenickému sa konečne podarilo dopozerať aspoň jednu tlačovú konferenciu Pata a Mata. Tak nazýva vo svojom statuse Igora Matoviča a Eduarda Hegera. "Toľko tárania a zavádzania som už dávno nevidel a nepočul. Všetky nezmysly sa žiaľ... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.