Matovičove úplatky za očkovanie zatiaľ nezabrali
18 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Keď Igor Matovič, minister financií a produkovateľ mnohých neúčinných nápadov  stál na tlačovej konferencii v parlamente po schválení tristoeurovej odmeny za očkovanie, povedal, že zákon má za cieľ chrániť zdravie a životy najzraniteľnejších ľudí a znížiť stres v nemocniciach. Od očkovacieho bonusu si Matovič sľuboval zvýšenie záujmu o prvú, ale aj tretiu dávku. Ako to je v skutočnosti, sa pozrela TV Markíza.

Na Slovensku je stále vyše 380-tisíc ľudí nad 60 rokov, ktorí sa nedali zaočkovať ani prvou dávkou. Očkovací bonus veľké masy zatiaľ neprilákal. Naopak, záujem o prvú dávku klesá. Od začiatku decembra badáme mierne stúpanie prvoočkovancov, no tempo výrazne nezvýšili ani odmeny. Naopak, na pár dní sme zaznamenali pokles.

Becík: To nie je núdzový stav! To je diktátorský režim
Diktátorský režim - teda núdzový stav zaviedla vláda iba na potlačenie našich práv a slobôd! Presne týmito slovami charakterizuje situáciu na Slovensku starosta obce Dvory nad Žitavou a hlasák Branislav Becík na sociálnej sieti. Spejeme do... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Menší záujem o očkovanie potvrdil aj šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Výrazné zvýšenie zaočkovanosti sme zaznamenali koncom novembra, keď sa kvôli katastrofálnej situácii v nemocniciach opäť začalo hovoriť o zmene opatrení. Keď vláda nakoniec zaviedla lockdown pre všetkých, motivácia dať sa zaočkovať klesla.

Behaviorálny ekonóm Matej Šucha tvrdí, že finančné odmeny nefungujú a navyše môžu spôsobiť vážne problémy. Vysvetľuje, že najčastejší dôvod, prečo sa ľudia nechcú dať zaočkovať je ich strach a obavy z vakcíny, čo potvrdila aj Anna Petričová z Jednoty dôchodcov Slovenska. Ak sa rozhodneme niekomu za očkovanie platiť, strach z očkovania to neodstráni a obavy sa môžu ešte viac prehĺbiť. Stretol sa aj s prípadmi, keď ľudia povedali, že sa dajú zaočkovať až po Vianociach, aby im nevznikol nárok na finančnú odmenu, pretože ich to uráža.

Majú Európania hynúť ako muchy? Pýta sa Juraj Mesik
Zatiaľ, čo v Európe sa na občanov chystá povinné očkovanie, Južná Kórea má 82 percent populácie plne vakcinovanej. Juraj Mesik hovorí o fiasku masových vakcinácii. "Neviem kde zaspala cenzúra..." Mesik tvrdí, že píšu o tom dokonca vo Wall Street... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Eka Balašková

„Mnohí lekári sa nedali zaočkovať a tí by mali o tom čosi viac vedieť. Chyba je aj to, že neočkujú všetci obvodní lekári, tým najviac ľudia dôverujú,“ konštatuje Petričová.

Dlhodobým problémom finančnej odmeny je aj to, že štát si takto kupuje ľudí, no zatiaľ nevieme, koľko ďalších dávok bude potrebných na kompletnú imunitu. Je preto možné, že v budúcnosti budeme potrebovať štvrtú alebo piatu dávku a niektorí ľudia budú opäť vyčkávať a spoliehať sa na finančné príspevky za očkovanie.

Strach z vakcíny teda tristoeurové odmeny nezmiernia. To, že peniaze neprilákajú ľudí do očkovacích centier naznačila aj očkovacia lotéria. Ani tá nevzbudila medzi ľuďmi výrazný záujem o očkovanie.

Na podporu očkovania spustilo ministerstvo zdravotníctva spolu so župami projekt Darujme si Vianoce, v rámci ktorého budú posilnené očkovacie centrá, do ktorých zavítajú aj ministri či známe osobnosti. Viditeľný nárast záujmu o očkovanie však stále nevidíme. Aktuálne evidujeme 2 702 165 zaočkovaných ľudí aspoň jednou dávkou. Je to 49,2 percenta z celej populácie.

Pripomíname sľub Igora Matoviča, že ak bonus za očkovanie nepomôže, odstúpi.

Konečne. Po TV showmenoch a zaočkovaných senioroch pošle vláda extra peniaze aj zdravotníkom. Pozrite sa, koľko
Zdravotnícki pracovníci dostanú jednorazovú odmenu 350 eur. V piatok o tom rozhodla vláda. Odmenu dostanú v decembrovej výplate v januári 2022. Vláda SR vyčlenila na tento zámer finančné prostriedky vo výške 50,7 milióna eur. Ministerstvo... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Juraj Karas / TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.