Polícia zamietla Smatanovo trestné oznámenie na poslanca Suju za incident vo Svite
17 | 12 | 2021 I Juraj Karas / TASR

V prípade nezaradeného poslanca Miroslava Suju (Republika), ktorý v auguste narušil diskusiu o reforme národných parkov vo Svite, nebol dôvod na začatie trestného stíhania. Vyplýva to z vyjadrenia prešovskej krajskej polície. Vec momentálne rieši Okresný úrad (OÚ) v Poprade ako priestupok.

"Dňa 23. novembra 2021 bol spisový materiál postúpený na Okresný úrad Poprad, odbor všeobecnej vnútornej správy, z dôvodu miestnej príslušnosti," uviedla pre TASR vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy OÚ Zvolen Zuzana Hanusková Hečková. Priblížila, že v zmysle zákona ho musí prejednať miestne príslušný orgán, kde bol priestupok spáchaný. Podľa polície by mohlo ísť o podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana podal na Suju trestné oznámenie v auguste priamo na policajnom obvodnom oddelení vo Svite. Dôvodom bola hrozba fyzického napadnutia, neoprávnené vniknutie do budovy Mestského úradu vo Svite a narušenie rokovania o reforme národných parkov.

Počas diskusie 6. augusta 2021 pred mestským úradom vo Svite protestovalo niekoľko desiatok ľudí, medzi nimi podporovatelia hnutia Republika a Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

Podľa portálu Dnes24 sa M. Suja domáhal vstupu na rokovanie s odôvodnením, že je členom parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Podarilo sa mu dostať do rokovacej miestnosti a posadiť sa na stoličku v publiku. Úradníčka mu však oznámila, že vstup na rokovanie je iba na pozvánky, došlo k potýčke a napokon Suju vyviedla privolaná policajná hliadka. Priebeh incidentu natočený na video poslanec zverejnil na sociálnej sieti.

Uhrík: Už to nie je o pandémii, ale o zmene spoločnosti! Čo z nás elity chcú mať?
Štát nefunguje, nevieme čo robiť, tak zostaňte všetci doma! Presne to je podľa europoslanca Milana Uhríka odkaz tejto vlády ľuďom. Na najnovšie opatrenia má tiež vlastný názor. Opatrenia a lockdown bez logiky "Prosím Vás, aký má význam pýtať sa... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Diana Zaťková