Patriarcha Jeruzalema sa obáva o osud tamojších kresťanov
17 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Patriarchovia a hlavy cirkví v Jeruzaleme, ako uvádza Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, vyzývajú politické autority štátov Izraela, Palestíny a Jordánska, aby sa postavili radikálnym skupinám, ktoré ohrozujú miestnu kresťanskú komunitu, a aby chránili integritu kresťanskej štvrte vo Svätom meste Jeruzalem.

Poukazujú na „fyzické a verbálne útoky na kňazov“, na vandalizmus v kostoloch a „znesväcovanie svätých miest“, ako i neustále zastrašovanie slobody vyznávania“, ktoré sa dostáva kresťanom prítomným vo Svätej zemi od radikálnych skupín. Ako tvrdia, vážna situácia trvá od roku 2012 a predstavuje „systematický pokus o vyhnanie kresťanskej komunity“, tá je však „neoddeliteľnou súčasťou celistvosti miestneho spoločenstva“.

Patriarchovia a hlavy cirkví tiež vyjadrujú znepokojenie nad „neschopnosťou miestnych politikov, úradníkov a políciou potlačiť tieto aktivity radikálnych skupín“, ktoré „naďalej získavajú strategické nehnuteľnosti v susedstve kresťanov s cieľom dramaticky znížiť ich prítomnosť“.

Rakúski lekári sa búria proti diktátu: Umlčať sa nedáme! NIE nútenému očkovaniu!
Lekári z celej krajiny v otvorenom liste pranierujú diktátorské maniere šéfa Komory lekárov a žiadajú jeho odstúpenie. Upozornil na to časopis Wochenblick. Predseda Komory rakúskych lekárov Thomas Szekeres nemá zľutovanie. Ak bude po jeho, lekári... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Náboženskí predstavitelia apelujú na politické autority, že „púte prinášajú veľký finančný úžitok pre hospodárstvo a spoločnosť Izraela“, čo kvôli pandémii Covid-19 narušil terajší zákaz vstupu do krajiny.  

Preto v súlade  s „deklarovaným úsilím chrániť náboženskú slobodu zo strany miestnych politických orgánov Izraela, Palestíny a Jordánska“ apelujú náboženskí predstavitelia na „naliehavý dialóg“ s dvoma cieľmi. Prvým je čeliť výzvam, ktoré predstavujú radikálne skupiny v Jeruzaleme ako pre kresťanskú komunitu, tak aj pre právny štát, aby sa zabezpečilo, že „žiadny občan alebo inštitúcia nebude musieť žiť pod hrozbou násilia alebo zastrašovania“. Druhým cieľom je začať diskusie o vytvorení „osobitnej kresťanskej kultúrnej zóny a zóny kultúrneho dedičstva, aby sa zabezpečila integrita kresťanskej štvrte v Starom meste Jeruzalema“.

---------------------------------------

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.