Muž, ktorý konečne dokáže pochovať Merkelovej slniečkárske dedičstvo. Na čelo CDU smeruje Friedrich Merz
17 | 12 | 2021 I Juraj Karas / TASR

Členovia nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) podporili kandidatúru Friedricha Merza na post nového šéfa strany. Merz vo vnútrostraníckom hlasovaní zvíťazil s veľkým náskokom pred ďalšími dvoma kandidátmi.

Nový predseda CDU, ktorý vo funkcii nahradí Armina Lascheta, bude oficiálne zvolený až na januárovom zjazde, informovala agentúra DPA.

Do hlasovania prostredníctvom internetu alebo poštou sa zapojili zhruba dve tretiny zo 400 000 členov CDU. Spomedzi nich 62,1 percenta podporilo Merza, bývalého šéfa frakcie CDU v Spolkovom sneme.

Ďaleko za ním skončil s necelými 26 percentami predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen. Najmenej členov CDU (12,1 percenta) podporilo Helgeho Brauna, ktorý donedávna pôsobil ako šéf úradu bývalej kancelárky Angely Merkelovej.

Ak by žiaden z trojice kandidátov nezískal viac než 50-percentnú podporu, nasledovalo by druhé kolo hlasovania. Členovia strany mohli o predsedovi CDU hlasovať vôbec po prvý raz.

Merkelovej starý rival

Merz bol dlhodobým vnútrostraníckym protivníkom Angely Merkelovej, ktorá ho pred rokmi vymanévrovala z pozície šéfa poslaneckého klubu vtedy opozičnej CDU. Ako pripomína portál Postoj.sk, s Merkelovou sa Merz rozlúčil v roku 2009, dva roky po tom, čo oznámil, že pre interné rozdiely s vedením strany sa nebude znovu uchádzať o poslanecký mandát. Koniec Merkelovej éry mu teraz priniesol šancu na návrat.

V roku 2018 sa usiloval o lídrovstvo CDU, no vtedy Merkelovej moc ešte stačila, aby jeho víťazstvu zabránila. No Merkelovej kandidátka Annegret Krampová-Karrenbauerová ťarchu predsedníckej stoličky neuniesla a skončila. Merz sa v roku 2020 usiloval o ďalší comeback. Podarilo sa mu síce postúpiť do druhého kola, tam ho však porazil Armin Laschet. Teraz má cestu k predsedníckej stoličke už otvorenú.

Nového lídra oficiálne zvolí až 1 001 delegátov virtuálneho zjazdu CDU, ktorý sa uskutoční 21. a 22. januára v Hannoveri. Zvolenie Merza by však malo byť už len formalitou, uvádza DPA.

Za identitu a proti multikulturalizmu

Právnik a podnikateľ Friedrich Merz (66), ktorý sa zasadzuje o posilnenie identity Nemecka a na rozdiel od Merkelovej odmieta multikulturalizmus, má podporu prevažne medzi konzervatívne a pravicovo orientovanými členmi strany. Pozorovatelia predpokladajú, že posunie stredopravicovú CDU v politickom spektre viac doprava a vezme hlasy Aliancii pre Nemecko (AfD).

Kresťanským demokratom sa nedarilo nájsť novú výraznú osobnosť lídra od decembra 2018, keď sa tejto funkcie vzdala Angela Merkelová. Zotrvanie súčasného predsedu CDU Armina Lascheta vo funkcii sa stalo neudržateľným po historickom neúspechu CDU v septembrových parlamentných voľbách, po ktorých musela táto dlhoročná vládnuca strana odísť do opozície. Novú koalíciu v decembri vytvorili sociálni demokrati, Zelení a liberáli z FDP.

EÚ si drží Ukrajinu od tela. Naleje jej pár miliárd, ale za člena ju nechce
Na východ má natiecť 2,3 miliardy eur v rámci hospodárskeho a investičného plánu EÚ. Vyhliadky na členstvo sú nulové - Ukrajina i Gruzínsko neskrývajú sklamanie, informuje epochtimes.de. EÚ opäť zmarila nádej východoeurópskych krajín, ako... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová