V Rumunsku sa pre plagiátorské kauzy odstupuje. Máme Balkán čo doháňať, politická kultúra našej vládnej „elity“ je niekde inde
16 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Rumunsko, ktoré patrí k tým najzaostalejším krajinám Európskej únie, preukázalo vyšší stupeň politickej kultúry ako Slovensko. Tamojší minister pre inovácie a digitalizáciu Florin Roman odstúpil v stredu zo svojej funkcie pre obvinenia z plagiátorstva, ktoré sa týkajú jeho diplomovej práce, informoval ereport.sk.

U nás sú plagiátori na popredných funkciách vo vedení štátu a o ich kauzách sa mlčí. A sami nemajú slušnosť odstúpiť.

Vymenujme si našich plagiátorov: Igor Matovič (OĽaNO), bývalý premiér a súčasný minister financií, Branislav Gröhling (SAS), minister ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU a športu či Boris Kollár (Sme rodina), predseda najvyššieho zakonodarného orgánu. Pokojne si naďalej užívajú svoje funkcie, akoby sa nič nestalo. Kauza odišla do stratena a neboli vyvodené žiadne dôsledky. Hoci práve podaktorí z uvedených plagiátorov v kauze diplomovej práce bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka revali ako besní.

Blaha pritvrdil voči Čaputovej: „Je to nebezpečná extrémistka, správa sa ako Mengele.“ Ušlo sa aj aktivistke Tódovej
K rozhovoru prezidentky Zuzany Čaputovej pre Denník N sa ostro a bez servítky na svojom facebookovom profile vyjadril podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha. Prezidentku označil za nebezpečnú extrémistku pre jej vyjadrenia pre redaktorku Tódovú.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Rumunský minister Roman odstúpil zo svojho postu mesiac po tom, ako denník Libertatea zverejnil v poradí už tretí článok, v ktorom spochybňoval jeho dosiahnuté akademické vzdelanie. Politik nechcel, aby mali podozrenia okolo jeho osoby negatívny vplyv na premiéra Nicolaeho Ciucu.

Novinári z uvedeného denníka obvinili Romana z plagiátorstva, ktorého sa mal podľa ich zistení dopustiť v časti svojej diplomovej práce. Informovali tiež, že nedokázali nájsť akademickú prácu z roku 2006, ktorú uvádzal vo svojom životopise. Tvrdili aj to, že Roman v životopise zavádzal či klamal o tom, akú univerzitu vyštudoval.

Falošné tituly bránia vstupu čestným ľuďom do politiky

Roman tieto tvrdenia poprel a označil ich za súčasť kampane zameranej na očiernenie jeho osoby. V ostatných rokoch bolo z plagiátorstva obvinených viacero rumunských politikov vrátane niekoľkých bývalých premiérov.

Dacian Ciolos, predseda rumunskej vlády v rokoch 2015-2017, označil rezignáciu Romana za nevyhnutný krok: „Roman nie je obeťou. Je predstaviteľom rumunskej politickej triedy, ktorá zničila to najlepšie, čo existovalo v Rumunsku.” Podľa neho práve falošné akademické tituly bránia tomu, aby sa do politiky dostali kompetentní a čestní ľudia.

Na Slovensku „karavána ide ďalej“

A ako je to na Slovensku? Keď naši politilógovia hodnotili fungovanie tunajšieho vládneho štvorspolku po roku od nástupu k moci, nemali príliš čo chváliť. Koalícia podľa Anety Világi z Univerzity Komenského v Bratislave zlyhala v snahe zmeniť štýl vládnutia, nastoliť politickú kultúru a obnoviť dôveru ľudí v právny štát a spravodlivosť pre každého. V tejto súvislosti pripomenula aj kauzy plagiátorstva vysokopostavených politikov koalície. 

Minister školstva znížil rozpočet vysokých škôl. Investuje do spriaznených inštitúcií
V rámci relácie TV Markíza Na telo s hosťami Ladislavom Kamenickým, exministrom financií za Smer - SD, a Branislavom Gröhlingom, ministrom školstva za SaS, odznela nenápadná, no o to závažnejšia informácia z úst predstaviteľa Smeru - SD. V rámci... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

-------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.