Matovič sa vyhráža dôchodcom domácim väzením
16 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Podľa Igora Matoviča, ak by na Slovensku náhodou udrel v plnej vážnosti variant omikron, treba ochrániť tých najzraniteľnejších, čiže obmedziť pohyb pre ľudí nad 60 rokov bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Správu priniesla 1.pluska.sk .

Matovič sám vychádza z informácií o vývoji omikronu, ktoré prezentoval Inštitút zdravotných analýz (IZA) na zasadnutí na Úrade vlády SR. „Osobne som navrhol, že v tom prípade sa musíme nachystať na jediné riešenie, a to je, bohužiaľ, obmedziť pohyb ľudí nad 60 rokov. Nedokážeme tie státisíce ľudí extrémne rýchlym spôsobom zaočkovať. Keď chceme chrániť ich zdravie a zároveň ochrániť systém nemocníc, aby bol ako-tak funkčný, budeme musieť prijať možno aj takéto ťažké rozhodnutie - zakázať voľný pohyb ľuďom, ktorí sú najzraniteľnejší, bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie," uviedol v rozhovore.

Lockdown pre ľudí vo veku nad 60 rokov má byť podľa Matoviča takzvanou ručnou brzdou v prípade, že sa „bude na nemocnice valiť omikron". Poukázal napríklad na situáciu v Dánsku alebo Veľkej Británii, kde výrazne stúpol počet pozitívnych prípadov. Ministra financií desí predstava, že omikron vtrhne v plnej sile na Slovensko medzi sviatkami. „A do polovice januára budeme mať veľmi slušný stres v nemocniciach," rozhovoril sa.

Auto amerického veľvyslanectva pred parlamentom?! Kto koho riadi?
V čase hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok pred vchodom do NR SR bolo zaparkované vozidlo BMW, ktoré údajne patrí americkej ambasáde v Bratislave. Návšteva zrejme nemala nič spoločné so štátnym rozpočtom, ale s dohodou, ktorú pripravujú... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Na záver pripomenul názor odborníkov, ktorí upozorňujú, že variant omikron je asi tým najinfekčnejším variantom, ktorý bol doteraz detegovaný. Podľa epidemiológa ministerstva zdravotníctva Martina Pavelku sa aj na Slovensku prejde do niekoľkých týždňov z prostredia delty do prostredia omikronu, ktorý bude v krajine dominantným. Šéf IZA Matej Mišík si myslí, že nárast počtu prípadov môže byť na Slovensku veľmi rýchly a razantný.

 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.