EÚ si drží Ukrajinu od tela. Naleje jej pár miliárd, ale za člena ju nechce
16 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na východ má natiecť 2,3 miliardy eur v rámci hospodárskeho a investičného plánu EÚ. Vyhliadky na členstvo sú nulové - Ukrajina i Gruzínsko neskrývajú sklamanie, informuje epochtimes.de.

EÚ opäť zmarila nádej východoeurópskych krajín, ako napríklad Ukrajiny, na vstup do zoskupenia.

O prijatí sa nehovorilo

Na summite tzv. Východného partnerstva v Bruseli EÚ ocenila pokrok v politickom zbližovaní a hospodárskej integrácii, ale o vyhliadkach na prijatie týchto štátov do únie nebolo ani reči.

V záverečnom vyhlásení zo stretnutia sa len konštatuje, že EÚ uznáva európske ambície príslušných partnerov.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Napäté vzťahy s Bieloruskom

Okrem Ukrajiny do Východného partnerstva patria aj Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko a Moldavsko. Najmä Ukrajina a Gruzínsko sa však usilujú o vstup do EÚ. Bielorusko je tiež súčasťou tejto skupiny, ale vzťahy EÚ s touto krajinou sú v súčasnosti pozastavené kvôli represiám voči opozícii.

Bielorusko preto nedostane žiadne peniaze z nového hospodárskeho a investičného plánu EÚ pre Východné partnerstvo. Na tento účel má byť vyčlenených približne 2,3 miliardy eur a zmobilizovať sa má až 17 miliárd eur verejných a súkromných investícií pre región.

Na summite v Bruseli sa zúčastnil aj nový nemecký kancelár Olaf Scholz. Politik SPD sa k rokovaniam zatiaľ verejne nevyjadroval. Tlačová konferencia bude až v rámci pravidelného summitu EÚ v Bruseli, uzatvára epochtimes.de.

Konkrétne plány alebo len hystéria: Zaútočí Rusko na Ukrajinu?
Hrozí eskalácia napätia medzi NATO a Ruskom? USA predpovedajú prinajmenšom pochmúrny scenár, píše portál gmx.net. Vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena znejú ako najchmúrnejší zo scenárov veštiacich hroziacu vojnu: ... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

--------------------------

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.