Dokedy budú rást ceny potravín? Na koniec ich zdražovania nedovidia výrobcovia, obchodníci ani ekonómovia
16 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Štatistický úrad (ŠÚ SR) potvrdil to, čo v obchodoch vidíme všetci - Slovensko zasiahlo zdražovanie, aké sme tu nemali 17 rokov. Podľa ŠÚ SR ceny narástli o 5,6 percenta. Viac o tom písal aj denník Pravda.

Viac platíme všade

Či otvoríme peňaženku alebo vytiahneme kartu v potravinách, na pumpe, v stavebninách, či v reštaurácii, „ani edna položka spotrebného koša v rámci inflácie nás v novembri nevychádzala lacnejšie ako vlani. Všetko bolo medziročne drahšie,” hovorí Jana Glasová, banková analytička.

Novinársky rozhovor M. Tódovej s pani prezidentkou? Skôr vzájomné hladkanie ega
Denník N si stále drží líniu. Tou je evidentne prístup "pod čiernu zem zvoziť" nepohodlných politikov, "do nebies vyniesť" tých, s ktorými súhlasíme. V podobnom duchu sa niesol aj rozhovor Moniky Tódovej s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Najvýraznejšie pri potravinách

Večeru v reštaurácii, prípadne výdavky za nové oblečenie či elektroniku si vieme posunúť na "lepšie časy", lenže výdavky na potraviny nevieme odložiť. Pritom práve potraviny tvoria takmer pätinu z rodinného rozpočtu. U dôchodcov je to dokonca štvrtina. Podľa ŠÚ SR ceny za potraviny medziročne vzrástli o takmer päť percent, píše Pravda a situáciu dokresľuje na príkladoch cien napríklad oleja či banánov.

Ceny ešte porastú

Ďalej porastú aj po Vianociach. Pekári, mliekari či chovatelia dobytka upozorňujú na rast cien vstupných surovín, ale aj energií. Pekári už vedia, že ak reťazce nenavýšia ceny za výrobky, svoju výrobu neudržia. Podobne sú na tom aj spracovatelia mäsa. Slovenská aliancia moderného obchodu a jej členovia sú ochotní so slovenskými výrobcami rokovať. Rozhodujúca však bude cena - lepšiu mnohokrát vedeli ponúknuť zahraniční výrobcovia. Už ani tí ju však nebudú vedieť udržať, upozorňuje Pravda.

Prečo idú ceny hore

Podľa analytičky Glasovej za to môže horšia úroda v producentských krajinách, ale aj problémy, ktoré spôsobila pandémia. „Mnohí z výrobcov bojovali s nedostatkom zamestnancov a narušená bola aj medzinárodná preprava. Drahšia ropa a náklady na prepravu taktiež tlačia ceny potravín nahor. No a do tretice sú to aj aktuálne rastúce ceny energií, ktoré taktiež vstupujú do výroby, a teda aj do cien potravín." Vysvetľuje analytička. Podľa nej rast cien ešte bude pokračovať. „V zime sa tempo rastu môže pohybovať v rozmedzí 4 až 6 percent,” vyčísľuje Glasová.

Boris Kollár: Schválenie reformy nemocníc bolo politické rozhodnutie. Odborníci hovoria o nešťastnom riešení
Hnutie Sme rodina reformu nemocníc ako zle pripravenú nepodporilo. Súhlasia s ním mnohé stavovské lekárske organizácie aj predstavitelia samospráv. 14. decembra schválila národná rada dlho avizovanú a diskutovanú reformu nemocníc a ambulantného... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

--------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.