Boris Kollár: Schválenie reformy nemocníc bolo politické rozhodnutie. Odborníci hovoria o nešťastnom riešení
16 | 12 | 2021 I Ivan Mihale

Hnutie Sme rodina reformu nemocníc ako zle pripravenú nepodporilo. Súhlasia s ním mnohé stavovské lekárske organizácie aj predstavitelia samospráv.

14. decembra schválila národná rada dlho avizovanú a diskutovanú reformu nemocníc a ambulantného sektora. Stalo sa tak nakoniec aj bez podpory hnutia Sme rodina. Boris Kollár reformu dlhodobo kritizoval, poukazoval na jej nedostatočnú pripravenosť, na nekomunikáciu s regionálnymi nemocnicami, ktorých sa reforma najviac dotkne.

„Toto je horúcou ihlou šitá reforma od stola v Bratislave. Ministerstvo zdravotníctva nezobralo do úvahy pripomienky odborníkov, lekárskych organizácií, predstaviteľov samospráv a nemocníc v regiónoch. Pritom práve ich a ľudí, ktorí v týchto nemocniciach pracujú, sa reforma životne dotkne. Ja som sa stretol osobne s riaditeľmi viacerých krajských a mestských nemocníc na Orave, na Spiši, na východe. Stretol som sa so županmi a s primátormi miest. K reforme mali zásadné pripomienky týkajúce sa nezmyselnej transformácie nemocníc, rušenia nemocničných oddelení, ohrozenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov, ohrozenia pracovných miest. Veď v týchto regiónoch nemocnice často patria k najväčším zamestnávateľom. Nič z týchto pripomienok nebolo do finálnej podoby reformy zapracované. Pod toto som sa ja nechcel podpísať,“ povedal Boris Kollár.

86. najmocnejšia žena sveta zo strachu zablokovala možnosť komentovať
Bojí sa! Súdruhovia z Ameriky urobili niekde chybu. Kto nepovoľuje diskusiu, je slaboch. A vraj podľa Forbesu 86. najmocnejšia žena sveta! "86-ta najmocnejšia žena sveta na moju slušnú a priamu otázku, kedy už konečne odsúdi nezákonný zákrok... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Napriek tomu, že poslanci Sme rodina hlasovali proti, podarilo sa zvyšku koalície zohnať dostatok hlasov na to, aby reforma nakoniec tesne, 76 hlasmi, prešla. Faktom je, že proti reforme sa zniesla veľká vlna kritiky, okrem iného od Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a ďalších organizácií, ako aj od mnohých odborníkov z oblasti zdravotníctva.

„Opäť sa raz ukazuje, že politici nepočúvajú odborníkov. Uprednostňujú svoje vlastné egá pred skutočnými potrebami spoločnosti. Populizmus znova zvíťazil nad odbornosťou. Ministerstvo zdravotníctva nebolo ochotné počúvať výhrady, pripomienky, otázky z regiónov. Ako bude zabezpečená kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ak sa nejaká nemocnica pretransformuje na doliečovací ústav a obyvatelia danej spádovej oblasti budú musieť cestovať do ďalšej nemocnice sto a viac kilometrov? Rovnako tak zdravotníci do práce. Nedôjde k odlivu lekárov a sestier do zahraničia a k zvýšeniu nezamestnanosti v už aj tak ťažko skúšaných regiónoch, ak sa zrušia celé nemocničné oddelenia? Ako môže byť urobená dobrá reforma nemocníc bez posilnenia ambulantného sektora tak, aby nedochádzalo k zbytočným hospitalizáciám? To sú len niektoré z otázok a nejasností, na ktoré reforma nedáva odpovede. Lekárov a ďalších zdravotných pracovníkov v regiónoch vrhá táto reforma do neistoty, pretože schválená síce bola, ale nikto nevie, čo presne prinesie. Je to taký bianco šek,“ hovorí predseda parlamentu.

Boris Kollár hovorí, že zdravotníctvo je už dnes v katastrofálnom stave, finančne poddimenzované a súčasná reforma jeho stav nezlepší, skôr naopak.

Novinársky rozhovor M. Tódovej s pani prezidentkou? Skôr vzájomné hladkanie ega
Denník N si stále drží líniu. Tou je evidentne prístup "pod čiernu zem zvoziť" nepohodlných politikov, "do nebies vyniesť" tých, s ktorými súhlasíme. V podobnom duchu sa niesol aj rozhovor Moniky Tódovej s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Eka Balašková

„My sme jasne povedali, že pokiaľ budú do návrhu reformy zapracované pripomienky odborníkov a požiadavky regiónov, reformu podporíme. Ale nestalo sa tak, a preto sme reformu nemohli podporiť. Bohužiaľ, ale dôkazom toho, že reforma nie je dobrá, sú hlasy odborníkov, ktorí takmer unisono tvrdia, že reforma v tejto podobe je nezmysel,“ povedal na záver Boris Kollár.