Niektorí župani sú skoro neviditeľní. Bekmatov sa pýta: Viete, kto v krajoch rozhoduje o miliónoch eur?
17 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Artur Bekmatov, podpredseda hnutia socialisti.sk na svojej sociálnej sieti upozorňuje na to, že občania by si mali začať všímať aj to, ako s peniazmi hospodária samosprávne kraje.

230 - 340 miliónov eur

"S takýmito rozpočtami každoročne narábajú samosprávne kraje. Napriek tomuto obrovskému balíku peňazí, ktorý dovedna presahuje 2 miliardy eur, a napriek značným kompetenciám krajov má verejnosť o chode kraja a ich predstaviteľoch len chabé znalosti," upozorňuje socialista Bekmatov.

"Nedávny prieskum Transparency International ukázal, že v šiestich z ôsmych krajov nepozná ani len meno svojho župana viac ako tretina obyvateľov. Len v bystrickom (77 %) a žilinskom kraji (74 %) boli čísla poznateľnosti župana vyššie."

Zvláštne ticho k záchranárom z Prezidentského paláca. Asi nepatria k skupinám, ktorých problémy Z. Čaputová tak „citlivo vníma“
Tento týždeň sa tuším svet zbláznil. Teda aspoň ten náš, slovenský politický. Stalo sa niečo, čo by mi ani vo sne nenapadlo - policajti sa postavili proti záchranárom. Priznám sa, veľmi zle sa mi píšu tieto slová. Toto sa stalo u nás...? Keby sa... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Viete, kto je vašim županom?

"V troch krajoch je poznateľnosť županov dokonca len do 55 %. To znamená, že meno župana pozná zhruba každý druhý obyvateľ. V Nitrianskom kraji ani to." Konštatuje A. Bekmatov: "Milan Belica, ktorý je na čele Nitrianskeho kraja nepretržite od jeho vzniku v roku 2001, dopadol v prieskume paradoxne najhoršie: pozná ho ledva 48 % oslovených."

O niečom to vypovedá

"Samozrejme, len poznateľnosť župana nemôže stačiť ako jediné kritérium na hodnotenie práce župana (predpokladám napr., že Droba skončil v prieskume tretí kvôli kauze Arriva, kde si jednoznačne dobré meno nespravil, avšak do povedomia obyvateľov kraja sa dostal). No o niečom to vypovedá. Minimálne v prípade Nitry. Lebo ak po 20 rokoch v úrade vás vie identifikovať ani nie polovica obyvateľov, tak niečo nie je v poriadku." Upozorňuje podpredseda Socialisti.sk.

Znalosť poslancov by nedopadla lepšie

"54 poslancov Nitrianskeho kraja minulý týždeň napr. schválilo rozpočet vo výške 285 miliónov eur, ktorý v sebe zahŕňa zabezpečenie autobusovej dopravy, prevádzku škôl, domovov dôchodcov či opravu ciest," upozorňuje Bekmatov. 

"O necelý rok nás čakajú nielen voľby komunálne, ale aj krajské. Budeme vyberať županov aj poslancov za svoj okres. Aby sme nedopadli opäť tak, že nebudeme vedieť, kto, o čom a za koľko rozhoduje na úrovni krajov vyberajte si v týchto voľbách kandidátov nie podľa toho či sú lekári, alebo športovci, ale podľa toho ako blízko vám boli počas uplynulého volebného obdobia. A to bez ohľadu na to, či poslancami boli, alebo nie."

Nechce sedieť vedľa dedolesa a šéfky klubu SaS: poslanec Linhart požiadal o svoje presadenie do radov opozície
Toto asi nikto nečakal (alebo áno?) O preradenie do radov opozície vo štvrtok 16. decembra 2021 požiadal poslanec Patrick Linhart, ktorý bol do parlamentu zvolený za hnutie Sme rodina. Jeho vyhlásenie zo sociálnej siete prinášame v plnom... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

-------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.