Peter Žiga (Hlas - SD) mlčí ako ryba, čaká na výsledok vyšetrovania
15 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Pred rokom NAKA obvinila exministra Žigu a súčasného poslanca za stranu Smer - SD z podplácania. Odvtedy sa neobjavuje na verejnosti ani pred kamerami. Roky patril Peter Žiga medzi najviditeľnejšie tváre strany Smer - SD. Ako minister pôsobil v dvoch vládach Roberta Fica. Riadil ministerstvo životného prostredia, potom ministerstvo hospodárstva. Bližšie sa téme jeho osoby venovali aktuality.sk.

Už niekoľko mesiacov však Žiga akoby neexistoval. Pred rokom NAKA obvinila exministra z podplácania. Odvtedy sa neobjavuje na verejnosti či pred kamerami. Žigu obvinili, pretože podľa výpovede niekdajšej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej sa mal cez ňu pokúsiť podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Pramukovú, ktorá rozhodovala veľký spor o Gabčíkovo.

Žilinka dal preskúmať zákonnosť rozhodnutí v súvislosti so zadržaním záchranárov
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti so zadržanými zdravotníckymi záchranármi. TASR o tom... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Mal sa pokúsiť podplatiť sudkyňu

Žiga podľa Jankovskej doniesol 100-tisíc eur, ktoré mala ona odovzdať sudkyni. Pramuková vraj úplatok odmietla a peniaze vrátila. Žiga to celé označil za výmysel. Jeho prípad dodnes nie je uzavretý.

Poslanec podal voči obvineniu sťažnosť, tú však špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica zamietla. „Obvinený napadol právoplatné uznesenie podnetom na postup podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku, o ktorom bude rozhodovať Generálna prokuratúra SR,“ povedal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Sulík aj Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD a exministerka vnútra Denisa Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Zhodli sa na tom v... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

Pellegrini mu verí

Kým Žiga čaká na rozhodnutie Žilinku, drží sa v ústraní. Neobjavuje sa ani na tlačovkách Hlasu. Bolo ho naposledy vidieť na júnovom sneme Hlasu, kde bol zvolený za člena predsedníctva strany. „Petra Žigu sme ponechali členom predsedníctva, pretože si nemyslíme, že niečo zlé spáchal,“ povedal Pellegrini. Podľa Pellegriniho sa Žiga po konzultáciách s právnikmi rozhodol stiahnuť sám, aby nemusel čeliť otázkam novinárov a hovoriť veci, ktoré by mali počuť iby vyšetrovatelia.

Žiga sa už síce neobjavuje po Pellegriniho boku, pomáha mu však finančne. Podľa údajov, ktoré Hlas zverejňuje na svojej stránke, strane daroval 13-tisíc eur na jej fungovanie.

Nezapája sa ani do parlamentnej rozpravy

Aktívny nie je ani v parlamente. Od decembra 2020 nepredložil jediný zákon či pozmeňujúci návrh. Neinterpeloval žiadneho člena vlády a v parlamente mlčí. V priebehu uplynulých 12 mesiacov vystúpil v rozprave iba raz.

„Pravidelne sa zúčastňuje na rokovaniach parlamentu, nechýba na hlasovaniach. A sú aj poslanci, ktorí nepovedali vôbec nič, takže by som z toho vedu nerobil,“ reagoval Pellegrini.

Kto je najdôveryhodnejšou osobou medzi politikmi?
Najdôveryhodnejšou medzi politikmi je aj naďalej prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej verí 52 percent ľudí. Ďalším je poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini so 41-percentnou dôverou. Nasleduje... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.