Miliardár a podnikateľ Berlusconi sa vracia do hry
15 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Taliansko sa chystá budúci rok na voľby prezidenta, ktorého by mali v januári zvoliť obe parlamentné komory spoločne so zástupcami regiónov. Ako uvádza portál  spravy.rtvs.sk súčasná hlava štátu, 80-ročný Sergio Mattarella, sa už o ďalší mandát uchádzať nechce a strany tak musia nájsť kandidátov, ktorí majú šancu získať potrebné množstvo hlasov, čo je však prekvapujúce o mandát chce znovu zabojovať aj už 85-ročný niekoľkonásobný expremiér Silvio Berlusconi.

O ďalších menách sa vedú dohady 

Mattarelov sedemročný mandát v prezidentskom úrade sa skončí vo februári budúceho roka, dovtedy je však potrebné nájsť jeho nástupcu. Jednotlivé strany už začali neformálne rozhovory, v ktorých hľadajú vhodných uchádzačov na prezidenta.

O menách sa zatiaľ iba špekuluje, pretože vybraní kandidáti väčšinou s oznámením čakajú až na poslednú chvíľu.

Berlusconi chce byť krajine aj naďalej  (užitočný)

Jedinou výnimkou je niekoľkonásobný bývalý premiér Talianska a šéf parlamentnej strany Forza (Navždy) Italia Berlusconi, ktorý sa záujmom o najvyšší úrad nijako netají. V októbri na otázku smerom k prezidentským ambíciám povedal médiám, že „chce byť krajine užitočný“.

Eme­rit­ný sud­ca Ústav­né­ho sú­du kladie veľmi závažné otázky k nútenému očkovaniu
"Čo je straš­nej­šie? Zlo­či­ny ko­mu­niz­mu ale­bo oh­ro­ze­nie po­vin­ným oč­ko­va­ním pro­ti CO­VID-19? Za ta­ké­ho­to skut­ko­vé­ho sta­vu je vý­hrou, že o ochra­nu pred zá­ko­nom či vy­hláš­kou za­vá­dza­jú­cou po­vin­né oč­ko­va­nie pro­ti... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Politik, miliardár a podnikateľ v neposlednom rade aj filantrop Berlusconi je v Taliansku značne viac ako kontroverznou postavou. Viackrát stál pred súdom,  dokonca v roku 2013 mu súd v rámci odsudzujúceho rozsudku za daňové úniky dočasne zakázal vykonávať verejné funkcie a aj teraz čelí ďalšiemu procesu pre obžalobu z podplácania svedkov. Istou prekážkou na jeho opätovné zvolenie môže byť aj vysoký vek a pretrvajúce zdravotné problémy. 

Stredoľavá Demokratická strana už vylúčila podporu Berlusconiho

Stredoľavá Demokratická strana (PD) už vylúčila podporu Berlusconiho v prezidentských voľbách. „Podľa nej by mal vo voľbách uspieť nadstranícky kandidát so skúsenosťami a nespochybniteľnou morálkou. Špekuluje sa, že takýmito kandidátmi by mohli byť napríklad bývalý premiér Giuliano Amato alebo súčasná ministerka spravodlivosti Marta Cartabiaová“.

Tajný záväzok Mikulca v Bruseli: Prejde cez nás 40 tisíc Afgancov?
Krajiny EÚ sa zaviazali prijať 40 tisíc afganských utečencov. Podľa komisie EÚ tento sľub zložilo pätnásť krajín, medzi nimi aj Slovensko. Za nás záväzok podpísal minister vnútra Roman Mikulec. Akt solidarity Európska komisia po stretnutí s... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.