Rusko varuje pred zamrznutými starodávnymi vírusmi
14 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Rusko varovalo, že roztápanie permafrostu v dôsledku globálneho otepľovania môže viesť nielen k uvoľňovaniu metánových plynov a potenciálnej devastácii arktickej infraštruktúry, ale môže spôsobiť aj prebúdzanie starých vírusov a baktérií, informuje portál RT.

Hrozia nám nebezpečné starodávne vírusy a baktérie

Vysoký diplomat Nikolaj Korčunov v rozhovore pre televízny kanál Zvezda prezradil, že Rusko predložilo Arktickej rade, medzivládnemu fóru zloženému z ôsmich krajín, ktoré majú suverenitu nad zemou v rámci polárneho kruhu, projekt o biologickej bezpečnosti.

"Existuje riziko prebudenia starých vírusov a baktérií," uviedol Korčunov, ktorý pôsobí ako veľvyslanec na ministerstve zahraničných vecí a predsedá Výboru vyšších úradníkov pri Arktickej rade.

Budúce infekčné choroby

„Z tohto dôvodu Rusko iniciovalo projekt „biologickej bezpečnosti“ v rámci Arktickej rady,“ pokračoval a poznamenal, že bude mať za úlohu vypracovať celý rad „rizík a nebezpečenstiev“ súvisiacich s „degradáciou permafrostu“ a „budúcimi infekčnými chorobami“. 

Korčunov nie je prvý, kto poukázal na tento potenciálne zničujúci vedľajší účinok zmeny klímy. Začiatkom tohto roka ruský vedec Sergej Davydov varoval, že roztápanie permafrostu môže vyniesť na povrch časti starovekých ekosystémov vrátane vírusov. 

V kostole to vyzeralo ako v krčme: Pre TOTO zbili veriaci chlapíka priamo pred oltárom! (VIDEO)
Tí mu teda dali! Pravoverné ovečky katolíckeho kostola vo Washingtone napadli muža bez rúška a násilím ho vyvliekli z kostola. Dva roky neustálych zákazov, príkazov a nariadení poriadne lezú na mozog nie len nám tu na Slovensku. Jasným dôkazom,... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Davydov varoval, že veľkú časť územia Ruska tvorí permafrost, ktorý sa za milióny rokov neroztopil, a vnútri sa môžu nachádzať staré vírusy, z ktorých niektoré môžu byť mimoriadne nebezpečné.

Putin klimatické zmeny nepodceňuje

V posledných rokoch sa ruský prezident Vladimír Putin oveľa otvorenejšie pozerá na klimatické zmeny a opakovane varoval pred nebezpečenstvom globálneho otepľovania pre ekosystémy a životné prostredie krajiny, vrátane topenia permafrostu. 

Putin vo svojom prejave v diskusnom klube Valdai v roku 2020 poznamenal, že 65 % územia krajiny tvorí permafrost a každá ekologická zmena bude mať obrovské dôsledky pre ruskú infraštruktúru a mohla by mať obrovský reťazový efekt na jeho ekonomiku.

„Ovplyvňuje to potrubné systémy, obytné štvrte postavené na permafroste a tak ďalej,“ vysvetlil Putin. "Ak sa až 25% povrchových vrstiev permafrostu, čo je asi tri alebo štyri metre, roztopí do roku 2100, pocítime to veľmi silno."

Scholz v Poľsku: Spor o Nord Stream 2. Morawiecki nešetril otvorenou kritikou ! (VIDEO)
Prijatie s vojenskými poctami vo Varšave bolo slávnostné a priateľské, ale následné rozhovory medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckým už také „veselé“ neboli, informuje de.euronews.com. Súčasťou... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.