Nemecko: Uhlie je stále najdôležitejším zdrojom energie. Klesá podiel obnoviteľných zdrojov!
15 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Väčšina elektrickej energie vyrobenej v Nemecku a dodanej do elektrickej siete stále pochádzala z konvenčných zdrojov energie, informuje epochtimes.de.

Vyplýva to z údajov za tretí kvartál tohto roka. V porovnaní s rovnakým obdobím 2020 sa výroba elektrickej energie z konvenčných zdrojov zvýšila o 2,7 percenta. Oznámil to nemecký Spolkový štatistický úrad (Destatis). Na celkovej výrobe elektriny sa podieľala 56,9 percentom.

V prvom polroku 2021 už bola väčšina elektriny dodanej do siete vyrobená konvenčným spôsobom s podielom 56,0 percenta, po tom, čo v prvom polroku 2020 pochádzalo 51,8 percenta elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Podľa predbežných výsledkov sa v treťom kvartáli dodalo do siete celkovo o 1,1 percenta viac elektrickej energie ako v rovnakom období vlani.

Maďarsko: Ústavný súd zamietol Orbánovo odvolanie proti rozhodnutiu Európskeho súdneho dvora
Odvolanie maďarského premiéra proti nadradenosti práva EÚ nad vnútroštátnym právom neuspelo a maďarský Ústavný súd odmietol právomoc „spochybniť alebo preskúmať nadradenosť práva EÚ" v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora proti... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Uhlie stále najvýznamnejší zdroj energie

Podľa nemeckého Štatistického úradu  bolo v treťom štvrťroku, rovnako ako v prvom polroku, najdôležitejším zdrojom energie pre výrobu elektriny uhlie. Najvyšší nárast v porovnaní s rovnakým obdobím vlani zaznamenala aj elektrina z uhoľných elektrární, a to o 22,5 percenta. Podiel uhlia na celkovom množstve elektriny dodanej do siete tak predstavoval 31,9 percenta. V prvej polovici roka to bolo 27,1 percenta.

Podiel zemného plynu ako zdroja sa rapídne znižuje

Elektrina dodávaná do siete zo zemného plynu zaznamenala výrazný pokles, a to až o 38,9 percenta. Podiel zemného plynu na dodávkach elektriny bol len 8,7 percenta. Išlo o najnižší štvrťročný údaj od tretieho štvrťroka 2018. Hlavným dôvodom tohto poklesu je výrazný nárast cien zemného plynu v druhej polovici roka 2021.

A čo veterná energia a fotovoltaika?                                           

Prívod elektriny z obnoviteľných zdrojov v porovnaní s tretím štvrťrokom 2020 mierne klesol, a to o 0,8 percenta. Dodávky elektriny z veternej energie sa znížili o 2,0 percenta a z fotovoltaiky o 2,8 percenta. Výrazne sa zvýšila výroba elektrickej energie z vodných elektrární (+19,0 percent), ktorá však predstavovala len 4,2 percenta z celkového množstva elektrickej energie, zatiaľ čo veterná energia sa na nej podieľala 16,6 percentom.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pokles podielu obnoviteľných zdrojov energie

Celkovo sa podiel obnoviteľných zdrojov energie na celkovom objeme dodávanej elektrickej energie znížil zo 44,0 na 43,1 percenta. Množstvo elektriny dovezenej do Nemecka sa v treťom štvrťroku 2021 zvýšilo o 13,6 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Dovoz z Francúzska

Zvýšil sa najmä dovoz elektriny z Francúzska, ktorý sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac ako zdvojnásobil. Množstvo vyvezenej elektrickej energie narástlo o 8,9 percenta. Celkovo sa naďalej vyvážalo podstatne viac elektrickej energie ako sa dovážalo, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Napätie vo východnej Európe: Putin vyzval Západ, aby jasne odmietol rozširovania NATO smerom na východ
Rusko varovalo pred návratom k "nočnej more vojenskej konfrontácie" uprostred napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach, informuje epochtimes.de. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na zasadnutí OBSE v Štokholme obvinil NATO, že... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.