Moderátor Bielik: Čo prezradil na politikov?
15 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Raz som v jeden deň dostal komentáre, že som ficovec, a zároveň, že som matovičovec. Tak naozaj neviem, čo si mám z toho vybrať. Usmieva sa dlhoročný moderátor a novinár Peter Bielik v rozhovore pre Plus1Deň.

Niektorí mu aj verejne vyčítajú, že nahráva niektorým politickým stranám. On sám však vraví, že favorita určite nemá. "Ale ono je to vraj tak, že keď vám nadávajú obidve strany, robíte to dobre," skonštatoval Bielik.

Nemá rád strojenosť

Podľa neho má každý politik iné kvality. "Ak by som mal hovoriť o osobných preferenciách, tak nemám rád umelosť, strojenosť, prílišnú štylizáciu. Politici, ktorí ku mne prídu s naučenými textami, frázami či dokonca gestami, to väčšinou vyčerpajú za prvé tri minúty a potom sa aj tak musia vrátiť k tomu prirodzenému, ľudskému. Lebo to sa dá veľmi rýchlo prehliadnuť a veľmi rýchlo sa dá dostať za tú hranicu. Takže čokoľvek sa učia, naučia, tak pokiaľ nie sú autentickí, nevyzerajú v diskusii dobre. Ale sú aj politici, ktorí to chcú mať naučené," približuje zákulisie televíznej politickej debaty moderátor.

Konkrétne krúti hlavou nad mladými politikmi, ktorí teraz prichádzajú. Akoby bolo predpokladom dobrej komunikácie a vystupovania absolvovanie nejakých školení. "Som v údive, keď vidím tých kvázi školiteľov, mediálnych mágov, ktorí sa tvária, že vedia, o čom hovoria, vedia, ako to má vyzerať… a ešte to chcú naučiť aj mladých ľudí, ktorí sa často ocitnú pred kamerou prvý- či druhýkrát," približuje Bielik.

Kocúrkovo - Sulík kritizuje konzílium, konzílium Sulíka a všetci politikov
Už ich nebudem brať vážne! Sú to ľudia, ktorí prijímajú „šialené rozhodnutia, riešia len to svoje“ a chýba im expertíza z akejkoľvek inej oblasti okrem ich vlastnej. Aj takto označil predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík prácu konzília... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Kto by si nepadol do náručia?

Moderátor hodnotí aj to, že politici sa inak správajú pred kamerami a inak, keď sa vypne červené svetlo. "Niečo iné je masová komunikácia, niečo iné osobná. No nehovorím, že si po nahrávaní hneď padnú do náručia. Ono je to aj tým, že niekedy idú aj do tretej relácie k tej istej téme tí istí politici. Už to majú ako keby nacvičené. Samozrejme, tí, ktorí sú zarytí oponenti, sa ani nechcú stretnúť pred reláciou, nepodajú si ruky." 

Čo vie Bielik určite, že kto s kým si odmieta sadnúť, je predseda Smeru s ministrom financií. "Myslím, že k tomuto duelu príde až niekedy pred voľbami." Ale veľmi rád by takýto duel odmoderoval. "Pravidlá v diskusiách sú jasne dané a nemyslím si, že by prišlo na nejaké „fyzično“. Ale momentálne viem, že to určite nie je možné. Myslím si, že obaja páni si to nechávajú na predvolebné obdobie, keď už budú musieť. No myslím si, že aj tam budú špekulovať, aby sa nestretli," konštatuje Bielik.

"Vlastný gól" poslancov OĽaNO?
Poslanci OĽaNO Monika Kozelová a Jozef Pročko pobavili "slovenské internety". Svojimi statusmi chceli dokázať, že Matovičov nápad s rozdávaním 500 eurových odmien za očkovanie dôchodcov, preberajú aj v Rakúsku. Situáciu si všimli aj... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prezidenkyno faux pas

Podľa moderátora je však veľký deficit na strane prezidentky. Neodmieta pozvánky do diskusií, ponuky na rozhovory. "Občas dá individuálny rozhovor, no čo je podľa mňa absolútny nedostatok, je to, že pri svojich vystúpeniach nedáva novinárom možnosť otázok. Je jediný politik, ktorý vám neumožní klásť otázky. Nerozumiem prečo. Ani nehryzieme, aj sa vieme slušne správať, aj prídeme slušne oblečení do prezidentského paláca, no ona sa nám otočí chrbtom a odchádza," opisuje moderátor nevysvetliteľné správanie Čaputovej.

Podľa Bielika máme priamo voleného prezidenta, ktorý je volený priamo občanmi, a očakáva sa, že sa tak bude aj správať. Že nie je zaliaty v skle, akoby za clonou svojich poradcov. "Pani prezidentka ani nevstupovala do úradu s týmto imidžom kovaného politika. Myslím si, že chcela byť ľudovejšia, tak prečo sa otáča chrbtom novinárom? To si myslím, že je faux pas," vysvetľuje svoj postoj moderátor.

Naďova podržtaška prestrelil: Igor, nájdeš odvahu zbaviť sa ho?
Vyzývam vládnu koalíciu k okamžitému odvolaniu Juraja Krúpu z postu predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť! Takto zareagoval na včerajšie Krúpove výroky o Putinovi opozičný poslanec a smerák Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Najväčší problém má ministerstvo kultúry! Čo nevedia rozprávať?

Ale s kým má novinár asi najväčší problém komunikovať? "Odpustite mi, že budem osobný, ale kedysi bola anketa Hovorca roka a popritom aj anticena, tzv. Malina. Ak by sa udeľovala táto anticena, určite by ju odo mňa dostala hovorkyňa ministerstva kultúry, ktorá jednoducho nezdvihne telefón. To som ešte nezažil. A tie odpovede prichádzajú rádovo v dňoch," sťažuje sa Bielik.

Šokujúco približuje, že keď pozýva do relácie kohokoľvek z ministerstva kultúry, vyjadria sa, že dobre, o dva týždne. A to sú okolnosti, za akých sa nedá robiť taká relácia, akú má on. Pritom tých tém, ktoré sa týkali ministerstva kultúry, bolo veľa.

Čo všetko chcete vedieť o pandemickom ošetrovnom: Odpovede nájdete TU
Starším žiakom a stredoškolákom už začali predčasné prázdniny. Keďže niektoré školy svoje brány zatvorili, rodičia môžu požiadať o dávku. Vo výnimočných prípadoch ju dostanú aj cez sviatky, píšu Hospodárske Noviny. Rodičia, ktorých deti sa opäť... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Dámy sklamali

"Od týchto dám by som očakával trošku menej dbania o vonkajší imidž... akoby sa báli obhájiť svoje názory. Na jednej strane tu hovoríme o tom, že tu máme málo žien v politike a že by sa ich hodilo viac – s čím ja určite súhlasím – na druhej strane keď ich tam máme, vidíme súboj pani Remišovej s pani Kolíkovou, ktorý je miestami až negustiózny, a vidíme, ako sa pani prezidentka otáča chrbtom k novinárom," dodáva.

Bielik osobne má veľký problém s ministerstvom kultúry, kde ministerka absolútne nechodí do diskusných relácií. "Pamätám si, že pri viacerých kauzách sme ju pozývali a často ani neprišla reakcia," prekvapuje Bielik.

Cestovný ruch je v koncoch: Opatrenia vlády nič neriešia, otvoríme aj napriek zákazu!
Že vakcína je sloboda a riešenie, neplatí! Gastrosektor je už zúfalý. Je to už štvrtýkrát, čo prevádzky zostali počas pandémie zatvorené. A doterajšie opatrenia vlády nič neriešia. Aliancia slovenskej gastronómie pripúšťa, že od 18. decembra sa... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.