Viete, kde (všade) nájdete Jánošíkovu jaskyňu?
13 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Mysleli ste si, že Jánošík pôsobil len v okolí Žiliny, Trenčína, Kysúc a Oravy? Nuž vážení, zdá sa, že jeho "akčný rádius" bol ďaleko širší. Jánošíkova jaskyňa totiž existuje neďaleko Lučenca. Viac sme sa o tom dozvedeli z portálu Zoznam.sk.

Jánošíkova jaskyňa

Nájdete ju kúsok od cesty, ktorá vedie z Budinej do Podkriváňa. Odbočíte z nej na zelený turistický chodník a z neho vedie krátka odbočka k jaskyni, o ktorej sa traduje, že sa v nej kedysi skrývali členovia Jánošíkovej družiny. Poloha jaskyne a jej bezprostredné okolie svedčia o tom, že jaskyňa bola využívaná, ako dočasný úkryt. V jej strede dokonca badať stopy po ohnisku.

R. Huliak: O covide sa kričí a v pozadí sa dejú vážne veci
Ing. Rudolf Huliak, predseda mimoparlamentnej Národnej Koalície vo svojom videu vysvetľuje, čo sa na nás chystá potichu, kým sa nahlas kričí o covide. Niet inej témy, ako covid Pandémia covidu už dva roky traumatizuje, dokonca rozdeľuje... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Je voľne prístupná

"Turisti ju teda môžu navštevovať. Nesmú však zabúdať na to, že je to chránená prírodná pamiatka a vzácny prírodný výtvor." Pripomína pre Zoznam Miroslav Kudla zo Správy slovenských jaskýň. Zdôraznil tiež, že to nie je krasová jaskyňa, ale príroda ju vytvorila z andezitovej lávy. 

Koľko ich teda je?

25 Jánošíkových jaskýň. Toľko ich nájdeme na mape Slovenska. Je to zrejme symbolizácia zbojníkov s Jánošíkom. "Jaskyne boli v minulosti spájané práve so zbojníkmi a ich odporom voči feudálnemu útlaku", pripomína Kudla. My v redakcii sme len pri veľmi zbežnom hľadaní objavili tri - v Strážove, Mojtíne a Trenčianskych Tepliciach.

Väčšie deti sú dnešným dňom opäť doma
Ak máte doma žiaka, navštevujúceho druhý stupeň ZŠ alebo stredoškoláka, oddnes prechádza na dištanšné vzdelávanie, píšu Topky.sk. Tento spôsob vyučovania podľa Topiek potrvá do piatka, 17. decembra. Od 20. decembra do 9. januára majú všetky deti... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.