Morawiecki kritizoval europolitické ciele novej nemeckej vlády
13 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu počas prvej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza vo Varšave kritizoval európske politické ciele novej spolkovej vlády v Berlíne.

"Uniformita a rovnostárstvo – to nie sú dobré metódy postupu," citovala z vyjadrenia Morawieckeho po stretnutí so Scholzom agentúra DPA.

V koaličnej zmluve nemeckých sociálnych demokratov (SPD), Zelených a liberálov z FDP sa píše o úsilí o Európsku úniu, ktorá "chráni svoje hodnoty a právny štát vnútorne i v zahraničí". Objavili sa aj vyjadrenia o cieli urobiť z EÚ federálny štát, píše DPA.

Morawiecki povedal, že v Poľsku vnímajú plánovanú federalizáciu Európy ako "demokratický centralizmus, byrokratický centralizmus". "Európa bude silná, keď bude Európou zvrchovaných štátov," zdôraznil s tým, že Európa dosiahla úspech, pretože sa jej poradilo integrovať hospodárske odvetvia.

Odpor ľudí nezlomí ani najsilnejší korona-režim
Názor Juliana Schernthanera Megademonštrácia ako epicentrun slobody. Celá Európa vzhliada na Viedeň. Tá ponúkla oslavu slobody Do ulíc Viedne vyšlo vyše 100 000 ľudí. Ukázali, že im záleží na slobode a základných právach. Vedia, že „sloboda", o... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Scholz na nástupnej návšteve Poľska potvrdil želanie Nemecka spolupracovať s východným susednom ako s partnerom napriek radu otázok, v ktorých sa Berlín a Varšava nezhodujú.

V prípade sporu medzi EÚ a Poľskom okolo situácie v oblasti právneho štátu kancelár uviedol, že nemecká vláda dúfa v pokrok pri jeho riešení. "Európa je spoločenstvo hodnôt a zákona. Spája nás myšlienka právneho poriadku a demokracie," povedal Scholz s nádejou, že rozhovory medzi EÚ, Európskou komisiou a Poľskom povedú k "dobrému pragmatickému riešeniu".

Závažný spor medzi Varšavou a Bruselom spôsobila reštrukturalizácia poľského súdnictva, ktorú uskutočňuje tamojšia konzervatívna vláda. Kritici ju obviňujú z politizácie justície a Európska komisia v tejto záležitosti predložila viacero žalôb Súdnemu dvoru EÚ.

Spoločnú reč predsedovia nemeckej a poľskej vlády našli pri Bielorusku a migračnej kríze na východnej hranici EÚ. Scholz prisľúbil Varšave podporu v spore s Minskom s tým, že postup bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je "neľudský" a Nemecko chce proti tomuto "hybridnému vedeniu vojny" postupovať solidárne s Poľskom.

Peková: dokumenty o úmrtiach, vedľajších a budúcich účinkoch vakcín. Závažné zistenia!
Molekulárna biologička a aktivistka z Českej republiky Soňa Peková informovala o dokumentoch, ktoré hovoria o testovaní vakcíny Pfizer. Na príkaz súdu sa museli zverejniť. Prvé informácie z týchto dokumentov sú závažné. Ide o experimentálne vakcíny... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ján Papuga