Dosiahli ceny bývania na Slovensku strop?
13 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Za ostatných 15 rokov sme svedkami najvyššieho záujmu o bývanie v rodinných domoch. Čo to má na svedomí, zisťoval u analytičky Zuzany Šimonovej denník Pravda.

Ceny bytov v Bratislave

V súvise s pandémiou covidu to dáva význam - ľudia trávia viac času doma a tak potrebujú viac priestoru. Navyše za hovoria aj ceny bytov. Starší trojizbový byt v Bratislave totiž stojí od 180 do 310 tisíc eur.  „Za takéto sumy je možné kúpiť v novo vznikajúcich satelitných mestečkách krajských miest rodinné domy s väčšou výmerou obytnej plochy, a to aj s prislúchajúcim pozemkom,“ hovorí Šimonová.

Väčšie deti sú dnešným dňom opäť doma
Ak máte doma žiaka, navštevujúceho druhý stupeň ZŠ alebo stredoškoláka, oddnes prechádza na dištanšné vzdelávanie, píšu Topky.sk. Tento spôsob vyučovania podľa Topiek potrvá do piatka, 17. decembra. Od 20. decembra do 9. januára majú všetky deti... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Bližšie k prírode

Za tú cenu si už mladí ľudia ľahšie zaobstarajú byt v niektorom zo "satelitných mestečiek", ktoré vznikajú pri krajských mestách. Navyše tým, že môžu vyjsť do záhrady, majú bližšie k prírode a izolácia od vonkajšieho sveta nie je taká výrazná, píše Pravda. Navyše ceny bývania rastú - podľa NBS v tomto roku stúpli o viac, ako 18 percent. Trend bývania v satelitoch si uvedomuje aj ZMOS.  „Sme svedkami toho, ako koronakríza umocnila záujem ľudí o život na vidieku,“ tvrdí Michal Kaliňák, hovorca. Upozorňuje aj na to, že obce musia developerov mnohokrát brtdiť - sú to veľké finančné výdavky na občiansku vybavenosť a na to obce nemajú peniaze.

Trend mnohých rokov

Sociologička Zuzana Kusá v článku Pravdy poukazuje na fakt, že mladé rodiny sa sťahujú do satelitných mestečiek už dlhší čas a ako príklad uviedla Rajku. Tu hral úlohu okrem priaznivejších cien aj vyšší bezpečnostný komfort, upozornila Kusá. 

Dosiahli strop

Podľa analýzy ČSOB ceny bytov už nebudú tak rásť, Nasvedčuje tomu pokles rastu cien päťizbových bytov. Ten je spôsobený práve tým, že ľudia pred veľkým bytom radšej investujú do bývania v rodinnom dome, píše denník Pravda.

Viete, kde (všade) nájdete Jánošíkovu jaskyňu?
Mysleli ste si, že Jánošík pôsobil len v okolí Žiliny, Trenčína, Kysúc a Oravy? Nuž vážení, zdá sa, že jeho "akčný rádius" bol ďaleko širší. Jánošíkova jaskyňa totiž existuje neďaleko Lučenca. Viac sme sa o tom dozvedeli z portálu... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.