Hurá, do ulíc, alebo Slovensko uvoľnilo opatrenia
11 | 12 | 2021 I Eka Balašková
Po dvoch týždňoch prišlo pre naše obchody veľké uvoľnenie - očkovaní a tí, čo prekonali covid, môžu od včera normálne nakupovať, využívať služby, či lyžiarske strediská. Nové opatrenia však dvíhajú varovný prst u odborníkov. Pluska mapovala, ako to kde vyzeralo v prvý deň po uvoľnení.
Parkoviská "praskali vo švíkoch"

Tie bratislavské, pred nákupnými centrami určite. Pred vstupom do obchodného domu s nábytkom sa miestami dokonca tvoril rad. Niekde si na počty zákazníkov a na covid pasy dávali pozor, inde to veľmi nekontrolovali  Mohli ste sa stretnúť aj s tým, že ste museli počkať, kým z obchodu niekto vyjde.

Tržbu nedobehnú

Otvorili sa aj kaderníctva či holičstvá. Mnohé salóny však konštatujú, že tie dva týždne v tržbách chýbajú. "Ale sme radi aspoň za to, že môžeme otvoriť. Všetci sme živnostníci, samoživitelia a sme odkázaní na zákazníkov, tešíme sa z každého jedného,“ povedal pre Plusku holič z Bratislavy. 

Právnik Weis - koľko očkovacích dávok nás ešte čaká?
Myslíte, že 1 Janssen Vám situáciu vyriešil? Ale kdeže, ako prvé si pozrite toto video: <iframe class="rumble" width="640" height="360" src="https://rumble.com/embed/vnuo8d/?pub=4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Poďme... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Otvorili sa aj predajne s elektrom

Samozrejme, keďže to nie sú esenciálne obchody, tak v režime OP.  Ich otvorenie považuje za správny krok aj marketingový manažér siete predajní s elektronikou. Straty do Vianoc už nedobehnú. „Uvítali by sme, keby sa situácia na Slovensku konečne zastabilizovala a vrátila sa do štandardného režimu, kedy budeme môcť obslúžiť všetkých zákazníkov, ktorí u nás budú chcieť nakúpiť,“ dodala hovorkyňa siete predajní Sabína Nagyová.

V menších obchodoch chaoticky

Boli prevádzky, ktoré bez kontroly obslúžili všetkých, iní kontroly robili a púšťali len očkovaných a ľudí po covide. Podľa jednej nakupujúcej už mohli otvoriť naozaj všetko. Veď aj tak mnoho ľudí chodí nakupovať za hranice. „Nepozdáva sa mi rozhodnutie, že nie všetko je otvorené. Každý potrebuje žiť, nielen prežívať. Napríklad mnohí ľudia z Oravy cestujú za nákupmi, ale aj službami či zábavou do Poľska. Nerozumiem, prečo tam sa to dá a u nás nie,“ hovorí. Spokojní sú hlavne starší, ktorí veľmi nevyužívajú online nakupovanie

Tešia sa aj lyžiari

Odvčera totiž mohli otvoriť aj lyžiarske strediská. „Keď spĺňate podmienky, dostanete farebný prúžok na ruku a môžete ísť na svah. Kontrola zo strany našich zamestnancov na vleku sa už potom duplicitne neuskutočňuje, keďže už raz skontrolovaní boli. Každý deň sa prúžok farebne mení, aby ste ho nemohli použiť aj na ďalší deň,” ozrejmil manažér lyžiarskeho strediska Miroslav Dobrota. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva povoľuje využívanie kabínok iba pre 25 % návštevníkov.

Marek Krajčí - z prvých dvoch vĺn sme sa vôbec nepoučili
Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa v ostatných týždňoch vôbec netají kritikou manažovania protipandemických opatrení na Slovensku. Nie je optimistom M. Krajčí je presvedčený, že tretia vlna covid-19 bude vďaka predvianočnému... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kritika odborníkov

Vláda nevypočula názor konzília odborníkov. „Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo. Rovnako nenavrhovalo ani zákaz rodinných návštev. V situácii rozsiahleho rozvoľňovania nie je takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný,“ uviedli epidemiológovia. Na veľkú opatrnosť vyzvali hlavne kvôli očakávanému nástupu vlny, ktorú by mal spôsobiť variant omikron.

V reštaurácii sa stále nenajete

Tie totiž môžu fungovať iba cez rozvoz, alebo cez výdajné okienko. „Určite to nie je príjemné, ale plne veríme, že rozhodnutie Konzília a Vlády SR má postavené základy na logickom a číselnom podklade. Veľmi radi by sme zákazníkov privítali v našich priestoroch už hlavne v tomto Vianočnom období. Rozhodnutie či je spravodlivé alebo nie? Bohužiaľ toto nie je v našej kompetencií riešiť a poukazovať čo je spravodlivé  a čo nie. Veríme, že krivka nebude stúpať a následne opatrenia pôjdu podľa plánov ako verejnosti boli odprezentované,“ povedal Pluske prevádzkar trnavskej reštaurácie.

ZNOVU SPOLU - Verejná výzva občanov Slovenskej republiky
Ak ste v poslednú novembrovú nedeľu sledovali diskusný maratón Hovorme spolu, tak ste určite zaregistrovali aj avízo, že sa na nás chystá nová výzva. Najskôr však dvakrát Desatoro - jedno pre občanov, druhé pre vládu. Tak si ich teda poďme vďaka... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Pretrváva kritická situácia

A to v sektore horeca. Tam sa uvoľnenie opatrení očakáva až 25. decembra, aj to len za prísnych podmienok Gastro sektor žiada vládu k pomoci. Varujú, že ak sa im pomoci od vlády nedostane, skrachujú ďalší podnikatelia. Žiadajú o zmeny v covid automate. Cestovný ruch by podľa nich mal v režime OP fungovať aj v čiernych okresoch. V hre podľa nich by malo byť aj zníženie DPH pre gastro prevádzky.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.