Súd zamietol žiadosť Trumpa o zastavenie vydania dokumentov vyšetrovateľom
10 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Federálny odvolací súd vo štvrtok zamietol žiadosť bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa o zastavenie vydania dokumentov z vyšetrovania útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára. Informovala o tom agentúry AP a AFP.

Bývalý prezident svojou súdnou žalobou napadol rozhodnutie svojho nástupcu v Bielom dome Joea Bidena, ktorý zverejnenie dokumentov odobril.

Odvolací súd však potvrdil skoršie rozhodnutie súdu nižšej inštancie. Ten v novembri rozhodol, že súčasný prezident Biden mal právomoc umožniť vydanie týchto dokumentov výboru Kongresu USA, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním januárového útoku.
Do Kapitolu vtedy násilne vnikli stovky Trumpových priaznivcov a o život prišlo päť ľudí.

Trump, ktorý je obviňovaný z podnecovania tohto útoku, sa usiloval uplatniť svoju výsadu bývalého prezidenta. To by mu umožnilo zabrániť zverejneniu predmetných dokumentov a záznamov telefonických rozhovorov spojených s januárovým útokom, píše AFP.

Úradujúci prezident Biden má však podľa odvolacieho súdu väčšie právomoci ako bývalý.
Výbor kongresu a ani právni zástupcovia Trumpa na žiadosť AP o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Milan Uhrík sa vyjadril k povinnému očkovaniu. A poukázal aj na niečo zaujímavé
"Pacient Matovič si chce za štátne kupovať hlasy zaočkovaných dôchodcov. Nerozumiem, prečo pán Pellegrini v hlasovaní Matoviča podržal. Veď pomoc si zaslúžia všetci naši rodičia a starí rodičia, ktorí prežívajú na dôchodku teraz ťažké a osamelé... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová