Slováci chodia nasávať atmosféru Vianoc do zahraničia. Slovensko prichádza o tržby
10 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Kým Slovensko hygienici uzavreli a znemožnili tradíciu vianočných trhov, Slováci sa vynašli a užívajú si predvianočnú atmosféru na trhoch v Poľsku a v Maďarsku. Tam si s opatreniami ťažkú hlavu nerobia. Slovenské peniaze tak posilňujú susedné štáty.

Napriek tomu, že polícia hlásila sprísnenie kontrol na hraničných priechodoch, v pondelok redakciu Denníka nekontroloval nikto a prešli plynulo do zahraničia. Samozrejme, za cenu diaľničnej známky (14,50 eur).

Veľký prehľad pravidiel pre obchody a prevádzky od 10. 12.
Úrad verejného zdravotníctva vo štvrtok vydal vyhlášku, ktorá upravuje činnosť prevádzok. Prvé zmeny platia oddnes, ďalšie začnú o 15 dní. Od 10. 12. platí: V režime základ (teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status) môžu fungovať: 1)... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ján Papuga

V Maďarsku vládne otvorená vianočná atmosféra

Podľa portálu Plus jeden deň, Maďarský Győr je slávnostne vysvietený a žije atmosférou, akoby žiadna pandémia nebola. Mnohí ľudia síce nosia rúška alebo respirátory, ale nie všetci a obchody sú otvorené, kaviarne tiež.

Na vianočnom trhu väčšina kupovala rozličné ozdoby a dobroty či drobné darčeky ako bižutériu, peňaženky, kabelky, keramiku, šály, čapice. Nechýbali ani vtipné podarúnky. Klasický deduškov hrnček na kávu s trabantom, Leninom či pikantnými kresbami ponúkajú za 1 200 forintov, čo je pri súčasnom výhodnom kurze 3,29 eura.

Kúpiť sa dá rôzny tovar. Aj mäso

Na začiatku týždňa trh nebol plný, ale hudba vyhrávala a celým priestorom sa šírila vôňa klobások a nie skalických trdelníkov. Slováci, ktorých sme tam stretli, boli miestni, teda takí, ktorí bývajú v Maďarsku. Cezhraniční chodia cez víkend. Kupujú hlavne vychýrené mangalicové klobásky a mäsové výrobky.

R. Fico: Príbuzných sa dá navštíviť, len keď zomrú
V Zbierke zákonov, ako právne záväzný dokument vyšlo včerajšie uznesenie vlády, ktoré od zajtra, 10. decembra upravuje nové opatrenia v pandémii. Venuje sa mu vo svojom videu aj Robert Fico, predseda Smer-SD. Darček od vlády Tým prvým je, až do... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Posedieť si v kaviarni? Bez problémov

Cestou z trhu viacerí ešte posedeli a zohriali sa v okolitých otvorených kaviarňach. Covid pas tam od hostí nepýtajú a dve kávy nás vyšli necelé tri eurá.

Poľsko nevidí trhy ako rizikové. Vládne atmosféra bez obmedzení

Vo Vroclave je atmosféra, akoby sa nič nedialo. Trhy sú rozložené v celom centre a desiatky stánkov bez rozostupov ponúkajú všetko možné od remeselných výrobkov cez oblečenie, domáce potraviny aj varené pokrmy. Pre prípad zlého počasia sú tam dokonca kryté vykurované sedenia, kde sa počas búrky ľudia tlačili ako kedysi na koncerte. Poľsko nevyhodnotilo vianočné trhy ako riziko, a tak ponúka zážitok, aký teraz nájdete málokde, ale pri miestami hustých davoch nakupujúcich je pravdepodobnosť nakazenia dosť veľká. 

Čo by pomohlo prevádzkam a podnikateľom v cestovnom ruchu? Tak jednoduché, aj keď...
Podnikateľom v gastro segmente a cestovnom ruchu podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR nič viac nepomôže ako otvorené prevádzky za konkrétnych obmedzení. Rezort tak reagoval na štvrtkové vyhlásenie podnikateľov z Vysokých Tatier, ktorí vyjadrili... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.