Robert Fico k situácii na Ukrajine a k bojkotu ZOH 2022 v Číne
10 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Slovensko vzhľadom na počet obyvateľov, veľkosť územia a ekonomickú výkonnosť nemá žiadny predpoklad, aby v silovej svetovej politike zohrávalo významnejšiu úlohu. Jediné, čo môžeme, je trvať na dôslednom dodržiavaní medzinárodného práva a suverénne vyslovovať svoje názory," píše Robert Fico, predseda strany SMER - SD v najnovšom blogu, ktorý publikoval na portáli SME.

Robert Fico sa v duchu uvedených limitov pozerá na rozhodnutie americkej administratívy diplomaticky bojkotovať zimné olympijské hry (ZOH) v Číne v roku 2022. O tom počine USA si myslí, že je poľutovaniahodný a rovnako sa vyjadruje ak iným krajinám, ktoré chcú USA nasledovať.

"Na americkom rozhodnutí nezmeníme nič, je to ich povinná jazda voči Číne," vysvetľuje Robert Fico. A pripomína aj Summit for Democracy, ktorý organizuje prezident Biden a nepozval ani Čínu, ani Rusko, ale pozval Taiwan, čo je podľa predsedu strany SMER - SD vyslovene provokácia.

Fico si mysllí, žby bolo férové, keby USA uviedli skutočný dôvod bojkotu ZOH v Číne, pretože dôvod, ktorý uvádzajú a súvisí s ľudskými právami je podľa neho na smiech. A v tom prípade by podľa Roberta Fica museli USA stiahnuť zo Slovenska všetkých diplomatov a prerušiť so Slovenskom diplomatické vzťahy.

USA nie sú dnes pre nikoho vzorom dodržiavania ľudských práv

"USA nie sú dnes pre nikoho vzorom dodržiavania ľudských práv. USA sa oprávnene obávajú Číny, ktorá so svojím vlastným štátnym zriadením dokazuje, že môže byť garantom stability v regióne a vzorom pre iné krajiny, a že americký neoliberálny ekonomický  model  nie je taký úspešný ako ten špecifický čínsky," píše vo svojom blogu.

A dodáva, že amerických politikov a lídrov, ak budú pokračovať v rozhodnutiach ako je diplomatický bojkot ZOH v Číne, nebude mať nikto rád.  Ani na Slovensku by sme si podľa Roberta Fica nemali nahovárať, že americká politika patrí medzi tie najobľúbenejšie. "Zabíjanie civilistov pri bombardovaní Belehradu, vymyslená vojna v Iraku, rozbitý Afganistan, provokovanie Ruska cez Ukrajinu, hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín, vrátane tej našej, toto nežne na Slovensku úspechy," vysvetľuje Fico.

Epidemiológ z Yale: Strach bol "vyrobený" pre všetkých
Dr. Harvey Rische, epidemiológ z Yaleovej univerzity tvrdí, že tento strach vyvolali ľudia, ktorí boli pri moci na začiatku pandémie. Hovorí o tom stránka epochtimes.cz. Vysoká miera strachu Risch, je profesorom epidemiologie na Yale School of... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Nenechať sa zatiahnuť do nejakého vojenského dobrodružstva na Ukrajine

Predseda strany SMER - SD Robert Fico si neželá, aby naša vláda nasledovala nevhodný americký diplomatický bojkot ZOH v Číne. A uvádza aj dôvody, prečo. Prvý je, že Číne by to bolo jedno, pretože každý vie, že ZOH budú obrovským čínskym medzinárodným úspechom. Druhý dôvod je, žeby sa úplne zbytočne ešte viac zmrazili slovensko-čínske vzájomné vzťahy, ktoré sú pri súčasných vládnych amatéroch už aj tak skoro na bode mrazu, podobne ako s Ruskom.

Robert Fico si myslí, že okrem uvedených dôvodov by ale najsmutnejšie bolo, že slovenská vláda by k tomuto kroku pristúpila iba preto, aby mala od tej americkej pokoj pri ďalšom rozklade právneho a sociálneho štátu a demokracie. "Viete, keď poslúchate veľkého brata, tak je odpustené všetko," dodáva.

Robert Fico má ale aj iné želanie. "Aby sa títo naši potentáti nenechali zatiahnuť do nejakého vojenského dobrodružstva na Ukrajine. Už sme to urobili povolením preletov pri bombardovaní Belehradu, hoci sme neboli členmi NATO. Už sme to urobili v Iraku a moja vláda musela potom prijať napriek veľkej nevôli americkej administratívy rozhodnutie o stiahnutí našich vojakov. Ak by sme sa v rusko-ukrajinskom napätí postavili na americkú stranu a nebodaj sa na tejto strane aj vojensky angažovali, v prípade účasti v budúcej vláde by sme postupovali obdobne ako v Iraku. Dúfam, že tento postoj nie je treba nikomu osobitne vysvetľovať," dodáva v závere Fico.

Podnikatelia zúria. Opatrenia sú nejasné a nelogické. TOTO odkazujú vláde
Podnikatelia z oblasti gastro a cestovného ruchu zúria! Opatrenia označujú za nelogické a nejasné a preto sa rozhodli v rámci Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR) vyzvať vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnotia. Čo konkrétne podnikateľov znepokojuje... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová