Kedy sa konečne vyrieši vražda Ernesta Valka?
10 | 12 | 2021 I Eka Balašková

K pre­ve­ro­va­niu sta­vu súd­ne­ho ko­na­nia vo ve­ci poš­ko­deného Er­nes­ta Val­ka mi­nis­ter­kou spra­vod­li­vos­ti píše v Právnych listoch JUDr. Ján Golian, PhD, sudca Krajského súdu v Bratislave. Jeho právny názor prinášame v plnom znení, bez úprav.

Súd nemá čas

Dňa 05.12.2021 vy­šiel v den­ní­ku SME člá­nok pod náz­vom “Súd od­kla­dá prí­pad vraž­dy práv­ni­ka Val­ka na rok 2023. Ne­má naň čas” Z textu člán­ku je zrej­mé, že sa je­ho autor po­zas­ta­vu­je na sku­toč­nos­ťou, že v ta­kej­to zá­važ­nej ve­ci súd ne­ko­ná a že si sud­ca do­vo­lil uviesť, že vec bu­de prav­de­po­dob­ne pre­jed­ná­vať až v ro­ku 2023. Až do toh­to mo­men­tu u mňa člá­nok ne­vy­vo­lal zvý­še­nú po­zor­nosť. Chro­nic­ká pre­ťa­že­nosť Ok­res­né­ho sú­du Bra­tis­la­va I je všeo­bec­ne zná­mou sku­toč­nos­ťou. Nás­led­ne je však z textu zrej­mé, že sa je­ho autor do­ta­zo­val na tú­to tres­tnú vec aj mi­nis­ter­ky spra­vod­li­vos­ti, kto­rá sa pod­ľa textu člán­ku vy­jad­ri­la, že si­tuáciu pre­ve­rí.

V tom­to oh­ľa­de ma vy­jad­re­nie mi­nis­ter­ky spra­vod­li­vos­ti za­uja­lo, a to naj­mä v kon­texte čo vlas­tne chce pa­ni mi­nis­ter­ka pre­ve­ro­vať? Bu­de sa do­ta­zo­vať sud­cu, či má naš­tu­do­va­ný spis? Dá mu po­kyn, aby v tej­to tres­tnej ve­ci ko­nal pred­nos­tne? (ne­má na to prá­vo). Bu­de dá­vať pod­net Súd­nej ra­de SR, aby pres­kú­ma­la sud­co­vu spô­so­bi­losť? Bu­de kon­tak­to­vať pod­pred­se­du sú­du, aby vy­ko­ná­val nad ve­cou doh­ľad? (asi naj­prav­de­po­dob­nej­šia a je­di­ná reál­na mož­nosť).

Komu skončí v rukách "horúci zemiak" OTP v doprave?
Ešte včera večer nebolo isté, či sa neočkovaní ľudia dnes dostanú domov hromadnou dopravou. Pre rýchliky a diaľkové autobusy vláda totiž neodkladne nariadila OTP režim. Takže neočkovaný, či človek, ktorý covid neprekonal a nemá test sa bude z... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kto je zod­po­ved­ný?

V kaž­dom prí­pa­de by bo­lo vhod­né náj­sť vin­ní­ka, kto je za ten­to stav zod­po­ved­ný a v tom­to oh­ľa­de viem pos­kyt­núť svoj ná­zor na vec. Zod­po­ved­né je Mi­nis­ter­stvo spra­vod­li­vos­ti Slo­ven­skej re­pub­li­ky a je­ho vr­cho­lo­ví pred­sta­vi­te­lia - v sú­čas­nos­ti už je­den a pol ro­ka je tou­to oso­bou Mgr. Má­ria Ko­lí­ko­vá (ale nas­ta­ve­ním vý­be­ru sud­cov je spolu­zod­po­ved­ná už od mar­ca 2016). Uve­do­mu­jem si váž­nosť svoj­ho tvr­de­nia, tak­že prej­de­me k fak­tom. Ok­res­ný súd Bra­tis­la­va I je dl­ho­do­bo naj­za­ťa­že­nej­ším sú­dom v Slo­ven­skej re­pub­li­ke (tú­to sku­toč­nosť v zá­sa­de nes­po­chyb­ňu­je nik­to) a je pot­reb­né aby bol za­bez­pe­če­ný ply­nu­lý pre­chod agen­dy zo sud­cov, kto­rí od­chá­dza­jú na tých, kto­rí pri­chá­dza­jú. Uve­de­né bo­lo vždy prob­le­ma­tic­ké a práv­na úp­ra­va v zá­sa­de ab­so­lút­ne ne­ref­lek­to­va­la na ča­so­vé pot­re­by dopĺňa­nia sud­cov­ské­ho sta­vu, kto­ré by ma­lo byť ply­nu­lé.

V mi­nu­lom vo­leb­nom ob­do­bí priš­la Vlá­da SR (kto­rej, člen­kou bo­la ako štát­na ta­jom­níč­ka sú­čas­ná mi­nis­terka spra­vod­li­vos­ti) s ideou, že očis­te jus­tí­cie po­mô­žu hro­mad­né vý­be­ro­vé ko­na­nia (zá­kon č. 152/2017 Z.z., kto­rým sa me­nil § 28 zá­ko­na 385/2000 Z.z. o sud­coch a prí­se­dia­cich), kde sa vy­tvo­rí da­ta­bá­za uchá­dza­čov, kto­rí ply­nu­lo dopl­nia vý­pa­dok sud­cu na kon­krét­nom sú­de. Po up­ly­nu­tí ča­su 4 ro­kov mô­že­me hod­no­tiť, že zá­mer sa ne­vy­da­ril. Vý­ber a me­no­va­nie sud­cov je naj­po­mal­šie, aké ke­dy bo­lo a zme­na je v ne­doh­ľad­ne. V prie­me­re ubeh­ne od vy­hlá­se­nia vý­be­ro­vé­ho ko­na­nia do me­no­va­nia kan­di­dá­ta na sud­cu viac ako ka­len­dár­ny rok. Na dru­hú mis­ku po­my­sel­ných jus­tič­ných váh, je pot­reb­né si dať zne­nie § 51 ods. 4, písm. a) zá­ko­na 757/2004 Z. z. o sú­doch, pod­ľa kto­ré­ho je súd po­vin­ný pri­de­liť ve­ci no­vé­mu zá­kon­né­mu sud­co­vi v prí­pa­de  nep­rí­tom­nos­ti zá­kon­né­ho sud­cu po do­bu dlh­šiu ako 6 týž­dňov. Te­da po od­íde­nom sud­co­vi sa po 6 týž­dňoch je­ho ne­vy­ba­ve­ná agen­da pre­roz­de­lí. Me­dzi ko­ho? No me­dzi tých sud­cov čo os­ta­li. Nie je te­da na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I nič vý­ni­moč­né, že sud­ca sa mo­rí so svo­jou agen­dou, zní­ži si stav od­de­le­nia na 300 ne­vy­ba­ve­ných ve­cí a be­hom dňa mu pri­bud­ne z dô­vo­du od­cho­du iné­ho sud­cu bez náh­ra­dy (keď­že tá­to je po­ma­lá) od 50 do 200 spi­sov. Len tak. Zo dňa na deň. Mo­ti­vu­jú­ce, že?

Starosta Becík rieši novelu zákona, ale niečo tu nesedí. Nepomýlil sa?
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík v najnovšom videu na sociálnej sieti okrem kritiky ponúkol aj riešenie, ako sa dá pomôcť aj dôchodcom. Nie to mierne alibistické? Veď pán Becík je člen predsedníctva strany, ktorá, novelou zákona, peniaze... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Pre­čo je hro­mad­né vý­be­ro­vé ko­na­nie prob­lém

Ko­ná sa iba dvak­rát do ro­ka pre kaž­dý ob­vod kraj­ské­ho sú­du. Ab­so­lút­ne po­pie­ra špe­cia­li­zá­ciu sud­cov (uchá­dza­či v ča­se vý­be­ro­vé­ho ko­na­nia ne­tu­šia, na kto­rý súd bu­dú za­ra­de­ní nie to eš­te akú agen­du bu­dú vy­ba­vo­vať). Nás­led­ne ich eš­te mu­sí pre­ve­riť Súd­na ra­da SR (ma­jet­ko­vo, osob­nos­tne, kon­takt s or­ga­ni­zo­va­ným zlo­či­nom) či sú sud­cov­sky spô­so­bi­lí. Po­tom sú uchá­dza­či pod­ľa po­ra­dia v da­ta­bá­ze os­lo­vo­va­ní s vý­be­rom sú­dov, na kto­rom sú voľ­né pri­de­le­né mies­ta sud­cu. Ak da­jú na pri­de­le­nie na kon­krét­ny súd súh­las, sú pred­lo­že­ní na vy­me­no­va­nie Pre­zi­den­tke SR. Stra­ti­li ste sa? Ne­ču­du­jem sa Vám.

Ce­lý vy­ššie po­pí­sa­ný pos­tup ve­die k to­mu, že uchá­dza­čov je me­nej ako v mi­nu­los­ti, vý­ber je po­ma­lý a úz­ky. Aby si niek­to ne­mys­lel, že som pro­ti tran­spa­ren­tné­mu vý­be­ru sud­cov. To v žiad­nom prí­pa­de. Je však pot­reb­né jed­ným dy­chom do­dať, že asi neexis­tu­je tran­spa­ren­tnej­ší vý­ber ús­tav­né­ho či­ni­te­ľa v rám­ci vý­be­ro­vé­ho ko­na­nia, ako je to pri sud­coch.

Čo by ve­ci po­moh­lo, je vrá­tiť mož­nosť vy­pi­so­vať vý­be­ro­vé ko­na­nie späť jed­not­li­vým sú­dom. Umož­niť jed­not­li­vým sú­dom vy­tvo­riť si da­ta­bá­zu vlas­tných uchá­dza­čov, pri­čom uchá­dzač by mo­hol fi­gu­ro­vať aj v da­ta­bá­zach via­ce­rých sú­dov s tým, že vy­me­no­va­ním do fun­kcie na aký­koľ­vek súd je vy­škr­tnu­tá ta­ká­to oso­ba z kaž­dej da­ta­bá­zy. Stá­le by mi­nis­ter­stvo ma­lo kon­tro­lu nad vý­be­ro­vý­mi ko­na­nia­mi, na­koľ­ko spô­sob kreo­va­nia vý­be­ro­vej ko­mi­sie je z môj­ho poh­ľa­du nie sú­čas­ným pál­či­vým prob­lé­mom a zlo­že­nie vý­be­ro­vej ko­mi­sie vý­kon­ná moc jed­noz­nač­ne ov­lá­da 2 čle­no­via navr­hnu­tí mi­nis­trom, 2 Súd­nou ra­dou SR a 1 člen sud­cov­skou ra­dou prís­luš­né­ho sú­du.

Aký bol rok generálneho prokurátora vo funkcii?
Voľba generálneho prokurátora bola, samozrejme, ostro sledovaná. Funkcie sa nakoniec ujal Maroš Žilinka. Rok vo funkcii zrekapituloval denník SME. Sedem statočných O post sa uchádzalo sedem kandidátov a Maroš Žilinka bol preferovaný hlavne hnutím... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Rov­na­ko by vý­ber urý­chli­lo, ke­by už k prih­láš­ke na vý­be­ro­vé ko­na­nie bo­li uchá­dza­či po­vin­ní za­slať pod­kla­dy na ich pre­ve­re­nie, nech to mô­že súd­na rad avy­ko­ná­vať v pred­sti­hu a sta­no­viť ča­so­vú plat­nosť pre­ve­re­nia súd­nej ra­dy uchá­dza­ča.

Späť k prí­pa­du Val­ko a si­tuá­cii na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I

Na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I je mo­men­tál­ne vo vý­ko­ne 37 sud­cov (stav k 07.12.2021, ke­dy pre­beh­lo os­tat­né me­no­va­nie Pre­zi­den­tkou SR) z poč­tu 49 miest. Te­da stav je - 12 sud­cov. Keď som ako uchá­dzač o mies­to pred­se­du sú­du v ro­ku 2019 ab­sol­vo­val vý­be­ro­vé ko­na­nie, pred­lo­žil som vý­be­ro­vej ko­mi­sii ma­te­riál, kde som po­pí­sal kon­krét­ne kro­ky, ako vy­rie­šiť reš­tan­čné ve­ci (prob­lém ako pri E. Val­ko­vi je na všet­kých úse­koch sú­du). Žiad­ny z mo­jich návr­hov sa do praxe neap­li­ko­val a stav sa pos­tu­pom ča­su a prie­be­hom hro­mad­ných vý­be­ro­vých ko­na­ní zhor­šil (len pri ak­cii Búr­ka pri­šiel ten­to súd zo dňa na deň o pia­tich sud­cov a v pl­nej na­ho­te od­ha­lil prob­lém, že sú­čas­ný vý­ber sud­cov nie je schop­ný adek­vát­ne a včas na prob­lém za­rea­go­vať). V sú­čas­nej do­be nie je nič vý­ni­moč­né, že ko­le­go­via na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I od­ro­ču­jú/vy­ty­ču­jú po­jed­ná­va­nia na rok 2023. Lo­gic­ky te­da vše­tok ná­pad z ro­ku 2022 sa sta­ne reš­tan­čným.

Pri prí­pa­de poš­ko­de­né­ho Er­nes­ta Val­ka sa eš­te za­sta­vím. Pred ro­kom 2017 bo­li na Ok­res­ný súd Bra­tis­la­va I po­da­né ob­ža­lo­by, o kto­rých eš­te ne­bo­lo do­po­siaľ roz­hod­nu­té. Kon­krét­ne sa jed­ná o cel­ko­vo 261 tres­tných ve­cí a 485 osôb, kto­ré sú ne­vy­ba­ve­né a bo­li po­da­né na súd skôr, ako vraž­da poš­ko­de­né­ho Er­nes­ta Val­ka.  Zá­kon­ný sud­ca v tom­to prí­pa­de neu­ro­bil nič vý­ni­moč­né a bol úp­rim­ný (za čo má môj ob­div), ke­dy uvie­dol, že nie je v je­ho ob­jek­tív­nych mož­nos­tiach ko­nať skôr.

Komora sestier žiada o zvýšenie platov pre zdravotníkov
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva vládu a poslancov NR SR, aby nehlasovali za návrh štátneho rozpočtu tak, ako je navrhnutý. Viac o tejto téme informuje Pluska. Potrebujú primerané hodnotenie Podľa Plusky je... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Na­ko­niec si Vám pa­ni mi­nis­ter­ka do­vo­lím po­lo­žiť otáz­ku. Pre­ve­rí­te aj zvyš­ných 261 tres­tných ve­cí, kto­ré na­pad­li na Ok­res­ný súd Bra­tis­la­va I pred prí­pa­dom vraž­dy Er­nes­ta Val­ka? Ale­bo sú to ob­ča­nia inej ka­te­gó­rie? V kaž­dom prí­pa­de, keď ste sa už tak­to vy­jad­ri­li, tak by ste sa asi ma­li na tie zvyš­né (nie len tres­tné) ve­ci po­zrieť, pre­to­že sku­toč­nosť, že ve­ci sa na tom­to sú­de tak dl­ho vy­ba­vu­jú je v ča­soch (2010 - 2012) a od ro­ku 2016 aj Va­šou zod­po­ved­nos­ťou a z hľa­dis­ka pri­ja­tej práv­nej úp­ra­vy z môj­ho poh­ľa­du ma­jo­rit­nou (úp­ra­va vý­be­ro­vých ko­na­ní sa po Va­šom od­cho­de z MS SR v ro­ku 2018 ne­me­ni­la). Tiež je pot­reb­né po­dot­knúť, že o ur­če­nie no­vých miest sud­cov som ako pred­se­da sú­du za dva a pol ro­ka žia­dal osem­násťkrát.

P.S. Ke­by od­po­veď mi­nis­ter­ky zne­la, že to vy­rie­ši súd­na ma­pa, tak to­mu nie je tak. Si­tuáciu na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I súd­na ma­pa ne­vy­rie­ši, na­koľ­ko pre­roz­de­ľo­vať sa ma­jú spi­sy star­šie ako rok 2015 a tres­tné vô­bec.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.