Ceny energii ešte nestúpli, no už sú tu problémy
10 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

So zvyšovaním cien za kúrenie, či ohrev vody musia rátať aj samosprávy. A to nie len pre svoje prevádzky, ale aj pre školy, či iné zariadenia, ktoré patria pod ich kompetencie. Mnohým starostom, primátorom, či riaditeľom škôl to robí veľké vrásky na čelách, informuje denník Pravda.

Do tried v čiapke a rukaviciach

Za všetky príklady len Základná škola v Nitrianskom Rudne pri Prievidzi. Jej riaditeľ pre Pravdu povedal, že oproti doterajším účtom im cena plynu stúpne o vyše sto percent a elektriny o 40 percent. Na budúci rok tak bude škola zaplatí o takmer dvadsaťtisíc eur viac. „Aj doteraz tvorili energie výrazne najvyššiu časť nášho rozpočtu,“ vysvetľu pre Pravdu. A to nemali rozpočet navýšený už desať rokov. Ostane im len na najnevyhnutnejšie výdavky, žiaden rozvoj, o modernizácii môžu len snívať.

V problémoch aj ambulancie

„Situácia začína byť kritická. Množia sa podnety od našich členov, ktorým bolo už oznámené navýšenie nájmov aj o 50 percent. Okrem Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nik z kompetentných neprejavil záujem o ponúkanú vzájomnú diskusiu,“ tvrdí výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Hygienici zdvíhajú varovný prst- zvážte či musíte vstúpiť do prevádzky
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uvádza nezmyselné normy, v súvislosti s otváraním prevádzok obchodu a služieb. Prosia obyvateľov, aby sa zamysleli nad každou ich osobnou návštevou. Zároveň žiada prevádzkovateľov, aby k dodržiavaniu... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Riešenie hľadá hospodársky výbor NR SR

Miest a obcí sa pritom netýka regulácia ÚRSO, ktorá platí pre ceny energií, účtované domácnostiam. Možnosti pomoci mestám a obciam  ich zástupcovia hľadali včera (9. 12.) v hospodárskom výbore parlamentu. Situácia je totiž mimoriadne vážna a pre turbulencie na trhu väčšina subjektov so zazmluvnením energií čakala do poslednej chvíle. Viceprezident AZZZ Roman Karlubík v Pravde upozornil: "Zastupujeme zamestnávateľov 460-tisíc ľudí, zdravotnícke zariadenia, títo všetci čelia problému s energiami. Súčasná cena elektriny nie je 50 eur ako v januári, ani 100, ani 120, ale 180 eur za megawatthodinu. Plyn zdražel v priebehu posledných 24 hodín zo 70 na 85 eur, tak rýchlo, že museli zatvoriť burzu. Komodity sú nielen drahé, nedajú sa ani len kúpiť, taký veľký je dopyt," 

Na poplach bije aj ZMOS

Podľa predsedu ZMOS-u Branislava Trégera hrozí, že školy čoskoro zatvoria účty za teplo. „Sme v situácii, keď čas hrá proti nám," apeloval na výbor. Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič (OĽaNO) k tomu dodal, že nejde len o aktuálne očakávané zvyšovanie nákladov zhruba o 30 percent pre samosprávy. „Pri súčasnom zdražovaní čelíme riziku, že dodávatelia môžu pre prudké zdražovanie začať vypovedať aj existujúce zmluvy," povedal Viskupič.

Kritická situácia? No a...?

Výbor sa napriek kritickej situácii na riešeniach nedohodol - na jeho zasadnutí sa nezúčastnili zástupcovia kľúčových ministerstiev. Predseda výboru Peter Kremský (OĽaNO) aspoň poveril ÚRSO prípravou opatrení, ktoré zabránia zdražovaniu energií pre domácnosti o viac, ako 25 percent oproti minulému roku. 

Komu skončí v rukách "horúci zemiak" OTP v doprave?
Ešte včera večer nebolo isté, či sa neočkovaní ľudia dnes dostanú domov hromadnou dopravou. Pre rýchliky a diaľkové autobusy vláda totiž neodkladne nariadila OTP režim. Takže neočkovaný, či človek, ktorý covid neprekonal a nemá test sa bude z... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

VÚC Nitra šetrí príkazom

Inštitúcie, ktoré patria pod nitriansku župu už dostali od jej vedenia príkaz. "Všetky školy sme dostali od zriaďovateľa usmernenie ohľadne zdražovania energií. Ako máme šetriť energiami v budovách, odporúčanú výšku teplôt v triedach, že máme utlmovať kúrenie od popoludňajších hodín či na víkendy,” opisuje riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Nitre Regina Sládečková. VÚC bude sledovať výsledky tohto opatrenia a v polovici roka 2022 rozhodne o ďalšom postupe. „Listom boli nariadené organizáciám kroky, za dodržanie ktorých sú zodpovední štatutári organizácií. Po prvom polroku vyhodnotí krajský úrad dosah navýšených cien energií a potom podá návrh na riešenie,” reagovala jej hovorkyňa Oľga Prekopová.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.