Veronika Remišová chcela zasadiť „knock-out“. Koho obvinila tentokrát zo šírenia dezinformácií?
09 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Pravda vs. dezinformácie," je názov príspevku, ktorý zverejnila podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vo vláde Eduarda Hegera Veronika Remišová. Zo šírenia dezinformácií obvinila europoslankyňu, ktorej chcela zasadiť „knock-out“ a ak by sme sa držali terminológie boxu, tak "predný direkt," sa ušiel aj jej koaličnej kolegyni... 

V uplynulých dňoch podľa Veroniky Remišovej došlo k tradičnému šíreniu nepravdivých informácií. A nie zo strany hocikoho. Podľa Remišovej dezinformácie šírila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

"Pani Nicholsonová tvrdí, že naše ministerstvo nechce dať viac peňazí starostom na riešenie situácie v rómskych osadách a peniaze sú podľa jej slov pod zadkami úradníkov na MIRRI. Tieto informácie sú nielen nepravdivé, ale aj odrážajú základnú neznalosť eurofondov," vysvetľuje Remišová. A argumentuje podľa nej faktami, ktoré zhrnula do dvoch bodov.

Lucia Ďuriš Nicholson: Deti z osád sú potravou pre potkany
Správa, ktorú 32 rokov po nežnej revolúcii, zverejnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholson pohne mnohými. Prečo ale nie tými, ktorými by mala? "Dieťa ako potrava pre potkany," píše europoslankyňa na sociálnej sieti. "Ako dlho sa ešte budeme... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Údery pre Luciu Ďuriš Nicholsonovú

V prvom bude vysvetľuje, že peniaze na riešenie rómskej problematiky nerozdeľuje jej ministerstvo, ale ministerstvo vnútra spoločne s ministerstvom práce, ktoré majú podľa nej dosť peňazí na projetky, ale míňajú ich veľmi pomaly, pretože je o ne pomerne malý záujem. Problémom podľa Remišovej sú hlavne komplikované pravidlá využitia.

A zasadzuje Nicholsonovej úder: "Je zvláštne, keď europoslanci v Bruseli schvália neskutočne komplikované pravidlá na verejné obstarávanie, komplikované pravidlá pre eurofondy, a potom sa na Slovensku rozčuľujú, že projekty kvôli tým pravidlám napredujú pomaly."

A v zápätí pochváli seba samú: "Ja naopak, od začiatku systematicky odstraňujem nadbytočnú byrokraciu v eurofondoch, pokiaľ nám to európske pravidlá dovolia. Takto sme už zaviedli 5 balíčkov zjednodušení využitia eurofondov, čo oceňujú aj žiadatelia."

V rómskej problematike podľa Remišovej všetky vlády za posledných 20-rokov zlyhali a vôbec to nebola otázka peňazí. Pani Nicholsonová sa eurofondom na projekty riešiace situáciu v rómskych komunitách venovala ako štátna tajomníčka vlády Ivety Radičovej. Neviem, aké to prinieslo výsledky, ale ak by jej strana vtedy vlastnú vládu nepovalila, mohla sa im možno venovať dodnes," zasadila Remišová europoslankyni druhý úder.

V druhom bode má podľa Remišovej Slovensko okrem rómskych komunít, na ktoré sa peniaze podľa nej míňajú veľmi pomaly aj iné dlhodobo neriešené problémy. Remišová nesúhlasí s tým, aby sa teraz jeden problém uprednostňoval na úkor ostatných. A dodáva: "Zvlášť, keď na jeden problém je vyčlenených dosť peňazí a príčina pomalého využitia financií je skôr v komplikovaných alebo zle nastavených pravidlách v európskej legislatíve a v starom operačnom programe Ľudské zdroje 2014-2020." 

Ďuriš-Nicholsonová: Prečo sme zase čiernou dierou Európy
Lucia Ďuriš-Nicholsonová už v marci upozorňovala na to, že štátna pomoc rodinám s deťmi počas pandemickej krízy bola vyhodnotená, ako nedostatočná - už vtedy sme skončili na poslednom mieste. Neaplikoval sa však žiadny mechanizmus na zlepšenie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Úder pre ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú

V závere sa ešte pokúsi ministerka o zasadenie úderu aj ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej. "Som rada, že neplatí nový paragraf trestného zákona, kde ministerstvo spravodlivosti chce za šírenie nepravdivých informácií posielať do väzenia. Dúfam, že tento paragraf ani nikdy platiť nebude," píše Remišová a poukazuje medzi riadkami zrejme na to, že europoslankyňa Nicholsonová by putovala podľa nej do väzenia.

Ministerka Kolíková má ďalší zákon pripravený v zásuvke. O čo ide tentokrát?
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by mohla mať možno aj prívlastok "železná lady." Vystupovaním a vyjadrovaním ju v mnohom pripomína. A zdá sa, že povestným mottom skutočnej železnej lady Margaret Thatcherovej je priam posadnutá. "Ľudia,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.