Názor Daga Daniša: Vyhrávajú očkovaní. Nie logika
09 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Z extrému do extrému: vládu to oplieskalo o mantinely. Bez náznaku racionality. Nové vydanie opatrení, na ktorom sa dohodla koalícia, pôsobí bezprizorne. Najskôr nám Lengvarský starostlivo vysvetlil, že plošné opatrenia nezabrali. A krátko nato sa dohodol na ich uvoľnení. Pre zaočkovaných sa locdownový režim do veľkej miery končí. Dokonca si môžu dopriať aj hromadné akcie, nazývané lyžovačky," Píše Dag Daniš pre portál Postoj. Komentár prinášame v plnom znení.

V skupine neočkovaných zas pokračuje tvrdá izolácia. Autority ich vyčlenili, zavreli do krabice. A navŕtali im dierky na dýchanie (majú dovolené ísť do esenciálnych obchodov – po potraviny alebo po lieky).

Staré hlúpe heslo „vakcína je sloboda“ je späť. Napriek tomu, že sa ukázalo ako nezmyselné a nezodpovedné. Vírus a ochorenie sa predsa voľne šíri aj v skupinách, kde je stopercentná očkovanosť.

V štátoch, kde je šírenie epidémie mimoriadne vysoké (Slovensko) a kde hrozí preťaženie nemocníc (Slovensko), by mali byť obmedzenia všeobecné. Dočasne namierené na všetkých – a najviac v ohniskách.

Keďže mierna forma plošných obmedzení veľmi nezaberala, malo prísť prehodnotenie, no asi nie vo forme rýchleho uvoľnenia režimu pre polovicu ľudí – špeciálne pre tých aktívnejších, ktorí viac cestujú (zaočkovaní).

Bývalý europoslanec: Hrubý dokument vyvolal na internete toľko pobúrenia, že Európska komisia upustila od jeho vykonania. Vyjadril sa aj pápež
Názor Paula A Nuttalla (Russia Today) Pápež František spustil otrasný útok na Európsku úniu a tvrdil, že by sa mohla vydať tou istou cestou ako nacisti. Má úplnú pravdu, ale venuje tomu niekto v EÚ pozornosť? Pýta sa historik a bývalý europoslanec... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Politická akcia opäť zvíťazila nad epidemickou logikou

Za rozhodnutím koalície sú hlavne dve veci. Prvou je tlak očkovaných, ktorí rok počúvali balady o tom, že ich sa už pandémia týkať nebude a že tu ostane len „pandémia neočkovaných“. Fakt, že sny o kolektívnej imunite po očkovaní sa ukázali ako nereálne a že vakcíny poskytujú len obmedzenú ochranu, veľká časť z nich prehliada. Alebo odmieta akceptovať.

Druhým dôvodom je to, že po „lockdowne“ veľmi prudko poklesol záujem o očkovanie (teda o prvú dávku pre tých, ktorí váhali).

Výsledok: vláda vzdala boj proti šíreniu epidémie. Všeobecný lockdown padá skôr, ako sa stihli prejaviť a vyhodnotiť jeho reálne účinky. A vraciame sa k starým princípom – robiť nátlak na ľudí cez výhody pre očkovaných a diskriminačný režim pre neočkovaných.
Túto cestu mnohí považujú za „jediné riešenie“. No nie je to tak. Makroštatistiky sú jalové. Je nepodstatné, koľko zdravých 30-ročných ľudí sa nátlakom a segregačným režimom podarí zlomiť a zaočkovať. Ako povedal šéf Oxford Vaccination Group: očkovanie mladších má len marginálny význam v boji s pandémiou.

Zamerať sa treba na program intenzívneho (pravidelného) očkovania v ohrozených skupinách, ktoré najviac zapĺňajú nemocnice. Práve pri nich je princíp „risk/benefit ratio“ naklonený v ich prospech.

Jednou z vecí, ktoré pomáhajú práve pri tejto priorite, je pozitívna motivácia ľudí nad 60 rokov, aby sa dali očkovať. Polemiky o primeranosti 300-eurových „odmien“ dáme zatiaľ nabok. Prínosné bude už len to, že konečne – po roku – sa vláda, úrady a dátové analýzy cielene zamerajú na jadro problému. Na očkovanosť v skupine seniorov. A na spôsoby, ako ju zvýšiť na primeranú úroveň.

Bolo by optimálne, ak by to zabralo. A ak by sa potom návrhy na povinné očkovanie proti kovidu hodili do koša. Inak by sme mohli dopadnúť ako v štáte New York. Tam začali úvahami o povinnom očkovaní rizikových profesií. A končia návrhmi na pravidelnú očkovaciu povinnosť pre deti od 6 rokov (v dospelosti by za sebou mohli mať viac ako 10 dávok – a s prípadnými následkami, o ktorých dnes vieme buď málo, alebo vôbec nič).

Ďuriš-Nicholsonová: Prečo sme zase čiernou dierou Európy
Lucia Ďuriš-Nicholsonová už v marci upozorňovala na to, že štátna pomoc rodinám s deťmi počas pandemickej krízy bola vyhodnotená, ako nedostatočná - už vtedy sme skončili na poslednom mieste. Neaplikoval sa však žiadny mechanizmus na zlepšenie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Je tu aj jedno oveľa lacnejšie riešenie ako to z vrecka Igora Matoviča

Mimochodom, je tu aj jedno oveľa lacnejšie riešenie ako to z vrecka Igora Matoviča. Vláda by mohla zaplatiť program testovania v skupine 60+ na protilátky proti kovidu. Ide o laboratórne vyšetrenie z krvi, ktoré stojí 20 eur a ktoré s vysokým stupňom spoľahlivosti preukazuje, či človek prekonal kovid a disponuje prirodzenými protilátkami (tie sa ukazujú ako silnejšie než vakcinačné; podľa dát z českých nemocníc na jednotkách intenzívnej starostlivosti nenájdeme takmer nikoho s certifikátom „prekonaný“).

Získali by sme tým dve cenné veci:

- prehľad o tom, kto je z ohrozenej skupiny očkovaný, kto kovid už prekonal a kto je najviac zraniteľný, lebo nemá nijakú formu protilátok (umelú ani prirodzenú),

- motiváciu seniorov zvážiť očkovanie; môžeme predpokladať, že tí, ktorí po laboratórnom teste zistia, že nemajú protilátky, budú naklonení uvažovať o očkovaní.

Ak by sa touto cestou podarilo osloviť len niekoľko tisíc seniorov, aj tak by to stálo za vynaložené úsilie a náklady. A pomohlo by to ďalej cielene pracovať presne v tej skupine, na ktorej sa láme pandemická kríza – a jej následky.

Táto operácia má len jednu drobnú chybu. Vysoko presahuje organizačné schopnosti ministrov, ktorí si zvykli riešiť krízu od stola. Dekrétmi v rytme pokus – omyl.

Orbán o Scholzovej vláde: „Už nestojíme bok po boku!“ Ostrá kritika promigračnej, progenderovej centralistickej politiky z Bruselu !
Maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval Nemecko a vládu Olafa Scholza. V rozhovore pre Bild uviedol, že Spolková republika „už nebude stáť bok po boku“ Maďarska. Orbán vidí hlboké rozdiely predovšetkým v téme migrácie, informuje gmx.net. Hlboké... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.