Ďuriš-Nicholsonová: Prečo sme zase čiernou dierou Európy
09 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Lucia Ďuriš-Nicholsonová už v marci upozorňovala na to, že štátna pomoc rodinám s deťmi počas pandemickej krízy bola vyhodnotená, ako nedostatočná - už vtedy sme skončili na poslednom mieste. Neaplikoval sa však žiadny mechanizmus na zlepšenie situácie a tak sme stále na rovnakej pozícii. Europoslankyňa situáciu hodnotí na svojej sociálnej sieti.

Najhoršie sú na tom domácnosti s jedným rodičom

"Slovenské rodiny s jedným rodičom sa prepadávajú do chudoby NAJRÝCHLEJŠIE v celej Európskej únii. Približne 200-tisíc slovenských detí žije v domácnosti s jedným rodičom." Upozorňuje europoslankyňa: "Pandémia výrazne ovplyvnila vývoj tejto už aj tak zle nastavenej politiky. Tým rodinám kde jeden z rodičov zomrel na následky COVID-19 s vysokou pravdepodobnosťou hrozí, že sa prepadnú do chudoby. Viete si predstaviť, aké katastrofálne následky to spôsobí?"

R. Bránik: Kto si zlízne jedovaté sliny Mgr. Matoviča tentokrát?
Radovan Bránik vždy vedel veci napísať tak, ako sú - bez zbytočného pozlátka, priamo. Robí to tak aj teraz, keď píše o protizákonnosti mnohých krokov našich (asi omylom) volených predstaviteľov. S pachuťou protiústavnosti "Štátna karanténa bola... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Naozaj je všetko v poriadku?

"V prvom rade by mal pomôcť štát. Hovorila som o tom niekoľkokrát. Pomoc počas pandémie nebola a stále nie je dostatočná. Vláda sa tvári, akoby bolo všetko v poriadku." Kritizuje Ďuriš-Nicholsonová: "Z pozície europoslankyne nemám priame kompetencie to zmeniť, ale pred pár mesiacmi som komunikovala moje obavy aj s pani prezidentkou Čaputovou. Riešenia však má v rukách jedine a výlučne Vláda SR."

Nesystémové riešenia

"Obdivujem všetkých rodičov - samoživiteľov, ktorí to zvládajú. Bola som ambasádorkou dvoch projektov, ktoré pomohli niekoľkým jednorodičovským rodinám.. Toto však nie je systémové riešenie. Štát by im mal pomôcť, možno by sme sa mohli inšpirovať inými krajinami." Poznamenáva europoslankyňa.

Ako to riešia inde

"Malta – rodičia, ktorí museli zostať doma so školopovinnými deťmi, dostali týždenný príspevok vo výške 166,15 EUR, ak boli zamestnaní na plný úväzok a 103,85 EUR na polovičný." Ukazuje príklady L. Ďuriš-Nicholsonová: "Vláda v Lotyšsku spolu s mimovládnymi organizáciami poskytla počítače pre všetky deti v chudobných rodinách."

Premiér: Rozpočtové provizórium vylučujem, zákon roka schválime
Premiér Eduard Heger (OĽANO) vylučuje, že by sa Slovensko v úvode budúceho roka dostalo do rozpočtového provizória. Povedal to v rozhovore pre TASR. Rozpočet sa v parlamente podľa jeho slov schváli. Rozpočet majú aktuálne v rukách poslanci... Čítať ďalej
09 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Má v tom jasno

"Čo nám bráni využiť eurofondy na pomoc chudobným rodinám? Čo nám bráni v tom, aby sme zachránili tie rodiny, ktoré sa do chudoby prepadávajú?" Pýta sa europoslankyňa a vzápätí si aj sama odpovedá: "Ignorancia mocných k problémom tých najzraniteľnejších."

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.