Obavy z omikronu znepokojujú celý svet
09 | 12 | 2021 I Norber Pančík

Ako uvádzajú topky.sk. Svetová zdravotnícka organizácia označila nový variant vírusu omikron za variant (vyvolávajúci obavy), pretože by sa mohol šíriť ľahšie ako jeho predchádzajúce varianty. „Pravdupovediac, omikron bude dominovať a ovládne celý svet do troch až šiestich mesiacov," vyhlásil doktor Leong Hoe Nam, špecialista na infekčné choroby.

Kedy príde vakcína?

Spoločnosti Pfizer aj Moderna pripustili fakt, že budú potrebovať aspoň tri mesiace na vývoj vakcíny, ktorá je zameraná na tento nový variant omikronu. Podľa odborníka Hoea Nama už ale bude neskoro. "Pekný nápad, ale úprimne povedané, nie je praktický. Nebudeme schopní včas odoslať vakcíny a kým prídu, prakticky každý bude infikovaný omikronom vzhľadom na jeho vysokú infekčnosť a prenosnosť," tvrdí. 

Ako prenosný bude nový variant?

V súvislosti s novou variantou koronavírusu sa vyjadril aj poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci. Uvádza, "Profil mutácií tohto variantu je veľmi odlišný od iných variantov záujmu. Hoci niektoré mutácie sa nachádzajú aj v delte, toto nie je delta, je to niečo iné," vyjadril sa. Iní odborníci tvrdia, že zatiaľ presne nevedia s určitosťou povedať, ako prenosný bude tento nový variant. 

Stal sa zázrak - ďalšia ostrá kritika "prezidentkinej" VIA IURIS
"Novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície nevedie k odpolitizovaniu polície, práve naopak" Tvrdí to bývalá materská... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Každý ma obavy

Niektorí experti na vírusy tvrdia, že je príliš skoro povedať, či omikron alebo delta bude dominantným variantom v najbližších niekoľkých mesiacoch. „Každý sa bojí, že omikron bude výrazne prenosnejší ako delta. Na prvý dojem to vyzerá, že by to tak mohlo byť, Ale to môže byť úplne nesprávne. Momentálne to nikto nevie. Problém je v tom, že naše údaje sú veľmi obmedzené," podotkol záverom virológ z University of Massachusetts Medical School Jeremy Luban. 

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.