Chmelár o Naďovi a Korčokovi: Keď sa títo hulváti popracú z vlády, bude toho treba veľa s Ruskom naprávať!
07 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Naďove výroky o Rusku hraničia s trestným činom hanobenia národa! Ohodnotil politológ, analytik, historik a publicista Eduard Chmelár v statuse na sociálnej sieti zhoršené slovensko-ruské vzťahy. Podľa neho za ne môže súčasná vládna koalícia svojím nepriateľským postojom. 

Putin sa chce vrátiť k spolupráci

Ruský prezident Vladimír Putin sa pri prijímaní poverovacích listín od nového slovenského veľvyslanca v Moskve vyjadril k úrovni slovensko-ruských vzťahov.

Podľa Chmelára by na tom nebolo nič zvláštne, ak by sme si nevšimli spôsob, akým to Putin urobil. "Pri prijatí 20 veľvyslancov začal nezvyčajne práve Slovenskom, nie podľa abecedy," zdôraznil politológ.

Ďalej Chmelár Putina priamo zacitoval: „Máme záujem rozvíjať vzťahy so Slovenskou republikou na princípoch dobrého susedstva a vzájomnej úcty s prihliadnutím na duchovnú a kultúrnu blízkosť národov oboch našich štátov, spoločné stránky dejín a boja proti nacizmu. Bohužiaľ, politické kontakty sú v súčasnosti obmedzené. Ale, ak bude slovenská strana pripravená, tak by bolo možné vrátiť sa k tej vzájomne výhodnej a konštruktívnej spolupráci, ktorá sa medzi našimi štátmi udržiavala dlhé roky a bola prospešná pre naše národy.”

Odborník Flegr vysvetľuje: Pomôže Omikron zastaviť pandémiu?
Omikron sa môže zaradiť medzi najinfekčnejšie patogény, aké vôbec poznáme. No zároveň by nám mohol pomôcť ukončiť pandémiu. Zatiaľ sú to však len špekulácie. Tieto slová vyslovil v rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ český evolučný biológ Jaroslav... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Nepriateľské kroky Bratislavy

Podľa Chmelára treba vedieť čítať, čo to znamená v diplomatickej reči. "Putin dal najavo, že vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom sa počas tejto vlády výrazne zhoršili. Hoci sa ani slovom nezmienil o tom, kto to zapríčinil, je úplne jasné, že to bola séria jednostranných nepriateľských krokov z Bratislavy," upozorňuje politológ.

Zároveň však podľa Chmelára Putin prejavil jasný záujem na zlepšení týchto vzťahov. "Toto sa ešte nikdy nestalo. Žiadna vláda Slovenskej republiky tak výrazne nepoškodila vzťahy s Ruskom ako práve súčasná. A ešte nikdy nebolo potrebné intervenovať v prospech ich zlepšenia, pričom tento podnet – nezabúdajme – vyšiel od svetovej veľmoci smerom k malému Slovensku," prízvukuje Chmelár.

Niekto tu dostal chuť na zavedenie totality - Pavol Slota menuje konkrétne
"...Toto je najväčšia tragédia našej doby. Pár miliardárov, ktorí nehorázne zbohatli za posledné dva roky na pandémii si myslí, že len ich názor a záujmy sú pre ľudstvo tie pravé..." Napísal v statuse na sociálnej sieti politik Pavol Slota.... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Arogantný šéf diplomacie Korčok

Reakciu slovenskej diplomacie považuje za mierne arogantnú. Kým Vladimír Putin hovoril o priateľstve, vzájomnej úcte či duchovnej a kultúrnej blízkosti, Ivan Korčok prejavil záujem iba o vzájomne prospešné a konštruktívne vzťahy, ktorých súčasťou je aj „otvorený dialóg o odlišných názoroch“.

"Čiže žiaden posun. Kým ruský prezident ponúkol „obnovenie“ spolupráce, slovenský minister zahraničných vecí je pripravený iba na „pokračovanie“ doterajšieho kurzu. Je to smutné, ale nie prekvapujúce, lebo Ivan Korčok je jeden z tých, ktorí sú priamo zodpovední za zhoršenie slovensko-ruských vzťahov," konštatuje odborník.

Poslanci pokračujú v rozprave o 500-eurových poukazoch za očkovanie
Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok pokračuje v rozprave o poukazoch v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov. Poslanci deviaty rokovací deň 51. schôdze začali o pol hodiny neskôr ako zvyčajne. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Minister obrany Jaro Naď by si mal oprášiť dejepis

"Charakterovo veľmi nízky človek s neohrabaným správaním, ktorého výroky o Rusku hraničia so šovinizmom a s naplnením trestného činu hanobenia národa podľa § 423 Trestného zákona a trestného činu šírenia národnostnej nenávisti podľa § 424 toho istého zákona," vyjadruje svoj názor na Naďa Chmelár.

Naď sa na sociálnej sieti vyjadril, že Rusi napadnú, koho chcú (osobitne menoval Ukrajinu, Poľsko a Česko-Slovensko), kým Američania nenapadli nikoho.

"Nechcem tu podrobne líčiť notoricky známe fakty, ktoré pozná snáď každé dieťa – len po druhej svetovej vojne napadli Američania Vietnam, Kambodžu, Grenadu, neskôr Juhosláviu, Afganistan, Irak, Líbyu, Sýriu a mnoho ďalších krajín, v ktorých pôsobili ich vojaci v rozpore s medzinárodným právom," vymenúva politológ a historik.

Analytik Baránek: Tvrdenie, že Matovič je blázon, vyzerá byť pravdivé
O expremiérovi a ministrovi financií sa čoraz viac šíri myšlienka, že Matovič nie je zdravotne v poriadku. Samotný líder OĽaNO však o celej veci mlčí. Portál ereport.sk sa politického analytika Jána Baráneka opýtal, ako to celé číta on. A Matovič... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Šíri demagógiu a nenávisť

Ale to podľa Chmelára nie je najpodstatnejšie. "To najhoršie je zjavná demagógia a nenávisť, ktorú Jaro Naď šíri z pozície ministra obrany Slovenskej republiky voči Ruskej federácii. 

Podľa politológa je rovnaká nehoráznosť vyčítať dnes Rusku politiku Sovietskeho zväzu a stavať na tom vzájomné vzťahy, ako vyčítať Berlínu druhú svetovú vojnu, keď sme dnes s Nemcami v jednom zväzku. "Keď sa títo hulváti popracú z vlády, bude toho veľa čo naprávať," uzavrel Chmelár.

Predseda VÚC Trnka a jeho obrovský problém
Tuctová korupčná schéma - košická župa si cez firmu županovho známeho kúpila teplomery. Ich štandardná cena je 400 eur, no župa zaplatila dvakrát toľko. Župan Trnka si zarobil na poriady problém. Kauzu sleduje Denník N. Dva maily zo súkromnej... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.