Slovákom nevadí ani pandémia: Zadlžujeme sa rekordným tempom!
05 | 12 | 2021 I Diana Zaťková
Zdá sa, že Slováci si nedajú poradiť! Vo svete už druhý rok zúri pandémia, celý náš život stratil stabilitu, ale na Slovensku sa zadĺžiť nikdy nebolo také výhodné. Rýchlosť úverovania už znepokojuje aj Národnú banku, píšu Hospodárske Noviny.

Kým v roku 2004 sme si so sedempercentným úrokom brali hypotéky, dnes si priemerne za 7,06 percenta požičiavame na bežnú spotrebu, čo je historické minimum.

Rekordmani nielen v úmrtosti, ale aj v zadĺženosti!

A s lacnými peniazmi rastie aj miera úverovania. V rámci krajín Európskej únie sme rekordmani, keď pomer dlhu domácností k príjmom u nás počas predchádzajúcich piatich rokov rástol najvýraznejšie.

„V čase neistoty spôsobenej príchodom koronavírusu sa úroky na určitý čas zvýšili. Zdá sa však, že tento efekt pomaly doznieva a vraciame sa k dlhodobému trendu,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták.

Slovenské zdravotnícto je na kolenách: Sestra zarobí ako predavačka...
Slovenské zdravotníctvo, ktoré má problémy už desaťročia, položila pandémia definitívne na kolená. Nemocnice zažívajú pre covid kritickú situáciu. Chýbajú jednoducho ľudia. A tí, čo naše zdravotníctvo neopustili, ťahajú neúnosné šichty. Za odmenu,... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Rozšupli sme sa

Neistotu zo začiatku roka vystriedal optimizmus. V októbri sme sa „rozšupli“ a zadĺžili sa najviac v tomto roku, 221 miliónmi eur. Naposledy to bolo také výrazné ešte pred pandémiou, v decembri 2019.

Nárast v tomto období súvisí okrem rýchlejšieho ekonomického rastu a nízkych sadzieb Európskej centrálnej banky aj s blížiacim sa vianočným obdobím, počas ktorého Slováci už notoricky míňajú najviac.

Zadĺžiť sa lákali aj marketingové kampane bánk. Jeden z menších hráčov svoj úrok stiahol až na 3,65 percenta. Táto rýchlosť však znepokojuje Národnú banku Slovenska. „Príklady z iných krajín ukazujú, že nadmerný rast úverov môže viesť k vážnym bankovým a hospodárskym krízam,“ uvádza Bašták.

A. Bekmatov sa pýta, dokedy bude premiér robiť tajtrlíka ministrovi financií
"Tiež ste si mysleli, že je to vtip? Že Matovič nemohol zatajiť ďalšiu stovku eur na poukazy ešte aj pred predsedom vlády? Ja hej." Píše na svojej sociálnej sieti podpredseda socialisti.sk, Artur Bekmatov. Lebo toto, ako píše Bekmatov, "si... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Úver nie je pre každého

Podľa prieskumu pre spoločnosť Kruk mala vlani pôžičku takmer polovica z nás, v priemernej výške okolo 31-tisíc eur. Nízke sadzby lákajú na ďalšie zadlžovanie. Národná banka preto upozorňuje na riziká s ním spojené.

Splátka sa síce dá natiahnuť predĺžením splatnosti, ale vtedy sa predraží. Na príklade banky s najnižším úrokom 3,65 percenta v prípade tisícovej pôžičky klient banke zaplatí takmer 20 eur. Ak by si však úver natiahol na osem rokov, banka na ňom zarobí 155 eur.

Dôležitým faktorom je stabilita príjmu a zamestnania. „Rozhodne neodporúčame, aby sa zadlžovali klienti, ktorí sú s príjmom na doraz, a už vôbec nie klienti, ktorí by chceli takto riešiť výpadok svojho príjmu,“ upozorňuje riaditeľka pre úvery vo Fingo Eva Šablová.

T. Druckej - zastavme nápady jedného šialenca!
Tomáš Drucker si na svojej sociálnej sieti všíma najnovšie prešľapy našej vlády. Prázdna špajza "Zdravotníctvo kolabuje. Zdravotníci utekajú." Pripomína predseda Dobrej voľby: "Mesiace od Matoviča počúvame, ako má "prázdny mešec", ako sa nič... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.