Triáž - ako to vyzerá v slovenskej praxi
04 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Nedávno sme písali o tom, čo vlastne triáž je a ako funguje vo všeobecnosti, čo jej predchádza, kedy sa robí a ako ju vidia odborníci. Triáž je mnohokrát rozhodnutie, kto prežije. Vďaka Topkám poznáme už aj "bodovanie rôznych diagnóz.

Rozhoduje očkovanie?

Pri triáži očkovanie podľa informácií Topiek nerozhoduje. Rozhodujú skôr pacientove diagnózy a jeho celkový zdravotný stav a prípadné komorbidity.

Opis fotky nie je k dispozícii.

Chmelár netradične ostro k Čaputovej: Nikto už nie je zvedavý na to, ako vy „hodnotíte situáciu na Slovensku“!
"Pani prezidentka, poviem vám to tvrdo: v tejto chvíli už nikto nie je zvedavý na to, ako vy „hodnotíte situáciu na Slovensku“. Vy nie ste komentátorka, analytička, ani kazateľka. Vy ste hlava štátu!" Ostro hodnotí prezidentku Čaputovú vo svojom... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kedy sa pristupuje k triáži?

Predpokladom pre triáž je vyhlásenie núdzového stavu a situácia nedostatku vzácnych zdrojov. Tie podľa Topiek podľa vopred stanovených kritérií vyhlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Ich súčasťou je okrem iného aj nedostatok lôžok, či personálu, vysvetľujú Topky.sk.Opis fotky nie je k dispozícii.

Týka sa to všetkých nemocníc?

O tom, ktorých nemocníc sa to týka, rozhoduje MZ SR. Rovnako ako o tom, odkedy sa zriáž začne praktizovať. Ak však chýba vyhlásenie, ktorých poskytovateľov sa triáž týka, je všeobecne platné, že sa týmto postupom budú riadiť všetky nemocnice. 

Triáž je mnohokrát rozhodnutie, kto prežije
Samozrejme, že to nie je také úplne jednoduché. Čo je triáž a ako funguje? U odborníkov na epidemiológiu či intenzívnu medicínu zisťovala Pravda. Ťažké rozhodnutia „Rozhodnúť o tom, kto akú liečbu dostane, je vždy psychicky náročné. Nikomu, kto... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ako je bodovaný stav pacienta

pred vznikom akútneho stavu? Tabuľka, ktorú podľa vestníka MZ SR uverejnili Topky.sk povie viac.Opis fotky nie je k dispozícii.

Čo znamená to bodovanie

Podľa súčtu bodov bude pacient zaradený na príslušné oddelenie. Pacientov, ktorí majú menej, ako 8 bodov, hospitalizujú na JIS/OAIM (Jednotka intenzívnej starostlivosti / Oddelenie anesteziologickej a intenzívnej medicíny, pozn, red.). Pacient, ktorý je v rozmedzí 9-11 bodov, dostáva sa mu štandardnej starostlivosti a pacient, ktorý dosahuje viac, ako 11 bodov dostane paliatívnu starostlivosť, uvádzajú Topky.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD