Supermarkety našli dieru v zákone, ostatným štát stavia šibenicu
04 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Už aj tak ťažko skúšaní obchodníci majú hlavu v smútku. Predvianočné obdobie, ktoré pre nich znamená najviac ziskov, sa pre zavedenie lockdownu stalo nočnou morou. Napriek tomu to však vyzerá, že existuje skupina obchodov, ktoré tieto opatrenia nedodržiavajú, píše portál topky.sk.

Od štvrtku od polnoci je na celom Slovensku nariadený plošný lockdown so zákazom vychádzania. Podľa aktuálne platných pravidiel môžu byť otvorené len tzv. esenciálne obchody, takže obchody so základným sortimentom.

Tak ako dodržiavanie pravidiel neplatí pre poslancov, lebo akosi nikto im nemôže zabrániť vo vstupe do parlamentu aj keď nemajú respirátor, tak známe supermarkety si pravdepodobne tiež našli medzeru v zákone.

Viaceré z nich tieto pravidlá nedodržiavajú a malí podnikatelia na takéto obchádzanie opatrení hromžia. Podľa hygienikov však pravidlá platia pre všetkých.

J. Hrabko: Politici sa správajú rozumne až potom, čo vyčerpajú všetky ostatné možnosti
Medializované informácie naznačujú, že nový variant koronavírusu COVID-19 omikron sa šíri rýchlejšie ako variant delta, ktorý na našom území aktuálne dominuje. To však automaticky neznamená, že bude omikron v porovnaní s deltou plniť nemocnice... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Zákony neplatia pre každého?

Portál preto oslovil samotné supermarkety, ktoré odkázali redakciu na Slovenskú alianciu moderného obchodu, ktorá ich združuje. Predseda aliancie Martin Krajčovič povedal, že v ich prípade ide o doplnkový tovar, ktorého predaj nemajú vyhláškou zakázaný.

Inak povedané, ich zákazníci navštevujú tieto prevádzky prioritne pre potraviny, nie na nákup oblečenia či hračiek.

„Uznesenie vlády a vyhláška ÚVZ neobsahuje ustanovenie o regulácii doplnkového sortimentu v predajniach potravín, drogérie, lekární, obuvi, domácich potrieb, záhradkárstiev alebo ďalších predajní s esenciálnym tovarom, ktorých prevádzka je počas lockdownu povolená,“ uviedol Krajčovič.

Matovič chce k 500-eurovému bonusu pre seniorov pridať 100 eur na energie: Tiež to bude poukážka?
Mení rétoriku zo dňa na deň! Minister financií a expremiér Igor Matovič chce k poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov pridať bonus 100 eur na energie pre seniorov. Bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Konečne nejaká... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ako teda znie vyhláška?

V tejto veci sa preto redakcia Topiek obrátila aj na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR). Otázky formulovali jasne, chceli vedieť, či supermarkety dostali výnimku alebo našli medzeru v nariadeniach.

„Prevádzky predávajúce rôzne druhy tovaru, môžu predávať len esenciálny sortiment, teda ten, ktorý predávajú obchody s povolenou prevádzkou, ako ich stanovuje uznesenie vlády SR a následne vyhláška ÚVZ SR. Ide teda napríklad o potraviny, drogériu, domáce potreby či obuv, ale už nie odevy či elektroniku,“ uviedli svoje stanovisko z odboru hygieny.

Rovní a rovnejší

Prevádzkovatelia dotknutých prevádzok, ktoré musia mať zatvorené, pretože v predajniach majú len neesenciálny tovar nerozumejú, prečo supermarkety môžu takýto tovar predávať ako doplnkový.

„Ako mi je? Veľmi zle, zle pre systém, čo tu panuje,“ vyjadril sa pre portál Dnes24.sk spolumajiteľ obchodu s oblečením. „Berú nám prácu, nemôžem sa tomu prizerať. A napriek snahe si dlhodobo zamestnancov neudržím,“ posťažoval sa.

Chmelár netradične ostro k Čaputovej: Nikto už nie je zvedavý na to, ako vy „hodnotíte situáciu na Slovensku“!
"Pani prezidentka, poviem vám to tvrdo: v tejto chvíli už nikto nie je zvedavý na to, ako vy „hodnotíte situáciu na Slovensku“. Vy nie ste komentátorka, analytička, ani kazateľka. Vy ste hlava štátu!" Ostro hodnotí prezidentku Čaputovú vo svojom... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Majiteľka ďalšieho obchodu má aj riešenie. „Spravodlivé by bolo, keby supermarketom zmizol takýto tovar a ostali len potraviny… Asi sme však predajcovia druhej kategórie,“ myslí si.

Štát nám stavia šibenicu

Niektorí predajcovia si nedávajú servítku pred ústa ani na sociálnych sieťach. „Prosím vás, o akom lockdowne tu točíte a tliachate?! Deti chodia do školy, fabriky ste neobmedzili, ľudia cestujú do práce mestskou dopravou, v supermarketoch v režime „základ“ môžu nakupovať a stretávať sa všetci bez obmedzení, a dokonca si môžu nakúpiť všetok tovar, aj ten neesenciálny. Hranice sú otvorené, môže sa cestovať kamkoľvek do zahraničia na dovolenky, na nákupy,“ vyjadrila sa Dagmar z textilnej galantérie. ktorá adresovala príspevok na Facebooku priamo Igorovi Matovičovi, Eduardovi Hegerovi a ďalším.

„Štát nás zatvoril a zároveň nám stavia šibenicu. Nie sme len 2 % HDP, zamestnávame cez 300-tisíc zamestnancov, ktorí majú svoje rodiny. Už sme dokázali, že vieme zabezpečiť bezpečné prostredie v našich prevádzkach a ochrániť našich zamestnancov a zákazníkov,“ dodala Belanova.

Zatvorením obchodov v obchodných centrách sa podľa jej slov rapídne znížil záujem o vakcináciu. „Ide vám naozaj o likvidáciu malých, stredných domácich podnikateľov alebo je to vaša neschopnosť prijať také opatrenia, aby vám ľudia verili, rešpektovali vás? Ničíte rodinné firmy, ničíte zdravie občanov, ktorým spôsobujete enormný stres z likvidácie ich podnikov, ktoré budovali desaťročia. Zaujíma vás, že mnohí zamestnanci môžu prísť pred Vianocami o prácu a nemusia dostať výplatu?“ pýta sa na záver.

Milan Uhrík: Vláda nesmie vydierať ani dôchodcami ani dôchodcov (VIDEO)
"Vláda nesmie vydierať dôchodcov očkovaním!" Píše na svojom na svojom statuse Milan Uhrík za stranu Republika. A ponúka aj zaujímavé video s vystúpením Milana Mazureka, ktoré pripájame v závere článku. "V parlamente sa začalo rokovanie o... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.